p

01 January 2013

Tips : Pengantin dengan braces

Assalamualaikum wbt...........
Selamat Sejahtera semua rakan yang dikasihi  =)

Hello everyone~ Today is the first day of 2013 (the time when this entry was published). Saya eh aku eh saya (sama je la aku ke saya, yang penting selesa hehe) ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Masihi walaupun mengikut tahun Hijrah, bulan ini adalah bulan Safar (bulan kedua dalam Islam). Bagi diriku, setiap hari adalah tahun baru kerana masa memang sentiasa ke hadapan dan tak pernah masa itu pusing ke belakang semula kan kan kan. Kecuali uols ada time machine macam dalam ceghita Back To The Future ittew. :) 

"Usaha , doa, tawakal...insyaallah, Allah akan bantu kita" . Okey okey, taknola bebel banyak-banyak tapi kalau aku tak bebel nanti ngkorang rindu pulak khenn. hehehe.. Next-next entry la daku membebel lagi yep. =)

Untuk Entry hari ini, kita fokus kepada Braces a.k.a Pendakap Gigi atau lebih fofular dengan gelaran GIGI BESI..roaaarrrr. Sudah semestinya menjadi dilema bagi pemakai braces untuk meneruskan majlis perkahwinan mereka dengan melekatnya besi di gigi mereka. Ada desas desus yang aku dengar siap si pemakai braces ittew sanggup menangguhkan perkahwinannya gara-gara tak nak nanti bersanding dengan gigi besi. Tapi bukan aku woo. (chehh, ko ni nak bergosip ke hape cik puan fiza oii..hihi) Adoiiii, benda yang baik lagi halal usah ditangguhkan hanya kerana secebis benda yang remeh temeh. No good no good.

Masa aku umumkan kepada rakan-rakan seperjuangan di sekolah tentang majlis kahwin aku, ramai yang bertanya dan rata-ratanya soalan yang berbunyi seperti ini :

"Nanti kau bukak tak braces tu? "
"Erm? Mestilah tidak ...." jawabku dengan senyuman menayangkan gigi besi aku (SEbab doc kata tak boleh bukak lagi)
"Eh, macamana tu? Nanti tak cantikla pengantin ada gigi besi"
"Ala kak, yang penting nikah dah halal..hehe" selamber je jawapan aku macam tak sabau nau nak kawen.cheeehh...
"Ha'ah kan, Betul juga. Yang penting nikah" Kata guru senior sekolah aku ittew sambil mukanya penuh penghayatan terhadap muka aku yang ada ciri-ciri isteri solehah ini..kehkehkehhhh  ^_^

Hairan aku. Kalau pakai braces, tak boleh kahwinkah?
Jangan jadikan gigi besi sebagai penghalang anda untuk merasa bahagia, indah, cantik, comel, cun melecun, berseri-seri dan seumpama dengannya yerrr.


Let me share with you the tips, if you have those 'gigi besi' in your mouth and you feel unhappy to give a big smile on your wedding day.

1) Pilihlah warna ligating module atau getah braces yang berwarna putih. errrrrkkk! putih? Yerla, putih

2) Korang kenalah tukar getah braces kepada yang berwarna putih itu agak-agak masa tarikh wedding dah dekat nanti. Jangan tukar awal-awal, jauh benar dengan tarikh kahwin kau. Nanti warna-warna makanan pulak merosakkan kesucian warna putih getah braces kau.

3) Bila dah tukar warna getah putih tu, sila elakkan memakan makanan yang berwarna seperti ayam masak KUNYIT asam, ikan masak KARI, sotong masak KUNYIT. Haaaaa...ada faham kan. Nanti nampak macam kau tak gosok gigi setahun. Parah parah. hehe

4) Apabila anda pilih getah braces warna putih, dalam picture tak kelihatan sangat gigi ngkorang berbesi. Tapi kalau face to face memanglah nampak besi, cuma tak adalah ketara sangat berbanding ngkorang pilih warna, hitam, hijau, merah bagai. 

5) Feel confident dengan diri sendiri  =)  Konfem berseri-seri raja sehari!

tadaaa.. inilah buktinya. heeee. smile smile smile.. flash flash flash. camera everywhere :)




Dont worry , be happy :)

Thats all for today.
Till then, we'll meet again

Selamat menunaikan ibadah perkahwinan.

TQ for reading this entry 

Wassalam
Daaaaaa





THE HITZ