p
Showing posts with label tips bercinta. Show all posts
Showing posts with label tips bercinta. Show all posts

25 March 2013

Pantang Larang Dalam Hubungan Suami Isteri

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Hey uols. lamanya kita tak update blog ni. Guess what. Sekarang sudah tiba musim cuti sekolah. Time cecuti ginilah baru boleh kita update blog. Ini kali lah. haha

Ouhhh, nak tahu tak, minggu terakhir sebelum cuti haritu dah puas daku mengerah segala tenaga yang ada untuk menyelesaikan segala kerja agar daku dapat berehat dengan sepenuh hati. muahaha. Bayangkanlah, sebelum cuti haritu dan selepas cuti ni nanti, tenaga harus digunakan setiap kali hari Sabtu. yabedabeduuu. Sukanya aku sebab boleh berehat hari Ahad sahaja (phewww). Jadi wajiblah daku menghabiskan waktu cuti dengan mengabaikan hal kerja seketika. ~ehemmm~ 

Untuk entry hari ni, seperti tajuk di atas nun, daku ingin share something yang bermanfaat dan memberi ilmu kepada kita semua. Baik yang belum kahwin ataupun yang sudah berkahwin. 

Ingin daku ingatkan perkongsian ini tiada kaitan antara yang hidup atau yang mati okey darls. Ia hanya sekadar ILMU yang daku suka nak share. I get it from Facebook.




Pantang Larang Dalam Hubungan Suami Isteri

1) Jangan puji orang luar, jiran tetangga, saudara mara secara berlebihan
Bab yang ni kena jaga-jaga. Be sensitive terhadap perasaan pasangan anda. Anda pun tak suka jika dia memuji orang lain secara berlebihan kan. Jadi jangan lakukan perkara ini kerana ia memang boleh buat pasangan anda makan dalam walaupun mulutnya tersenyum...Lebih baik gunakan kesempatan yang ada untuk memuji pasangan sendiri kerana pujian dari pasangan yang halal bukan sahaja menambahkan bahagia dan mesra rumahtangga malah mendapat ganjaran pahala dari Allah swt..insyaallah :)

2) Hindar meninggikan suara/menjerit memanggil pasangan. Tegur dan nasihatlah dengan nada yang rendah agar tidak mengguriskan hati
Kelihatan si dia seorang yang ayu lagi sopan, tetapi bila tak puas hati dengan pasangan, hilang segala kesopanan dan kesusilaan. Ibarat harimau di hutan disusukan, ikan dalam akuarium rumah mati kelaparan. Aahahaa. (Tiba-tiba feeling feeling peribahasa Karam Singh pula). Elakkan berkasar dengan pasangan anda baik suami mahupun isteri. Bak peringatan dari Ustazah Nor Hafizah Musa
-hadith Rasulullah saw yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad, al-Hakim dan al-Tirmidzi.
"JIka ALLAH menginginkan kebaikan kepada penghuni satu rumah, maka DIA akan memasukkan ke dlm rumah tersebut kelembutan".
Justeru, mari kita menilai suasana dlm rumah yg kita diami. Bagaimana akhlak suami isteri, ibu bapa dan anak2, sesama adik beradik, dengan pembantu dan sebagainya. Kelembutan itu lebih dekat dgn kecintaan Allah. Wallahua'lam.-

3) Usah lontarkan kritikan pedas yang mengguris perasaan pasangan. Sentiasa membuka hati untuk menerima pandangan pasangan.
Jauhkanlah dari mulut laser sebab lidah ni adalah salah satu faktor terjerumusnya seseorang ke neraka. Kadang-kadang kita tak sedar, hanya dengan sepotong ayat mampu membuat orang terluka sepanjang hayat. Bagaimana jika hanya sepotong ayat kita itu, suami kita tak ampunkan dosa kita? Bagaimana jika hanya dengan sepotong ayat itu isteri kita tak maafkan kita?.

4) Jangan berbohong dengan pasangan. Tiada tempat di dalam syurga untuk si pembohong kerana rumah pertama di dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar. 
Kejujuran adalah asas kunci kepada kebahagiaan pasangan berumah tangga. Kenapa perlu berbohong jika tidak buat salah? Orang yang banyak melakukan kesalahan sahaja yang suka berbohong kerana ingin menyembunyikan perbuatan salahnya itu. Justeru marilah wahai semua pasangan suami isteri, berkata benarlah dengan pasangan anda insyaallah hidup bertambah berkat dan rahmat :)

5) Usah meninggalkan isteri tanpa alasan dan sebab munasabah. Elak juga dari berjauhan dengan isteri walau isteri sedang haid.
Erk~ wujudkah suami yang tinggalkan isteri tanpa alasan munasabah ni? ouhhh  bahaya sungguh. Boleh mewujudkan fitnah dan boleh mendorong isteri ke arah kemaksiatan jika punya suami yang tinggalkan isteri tanpa alasan munasabah. Bab haid pula, teringat kata-kata seorang ustaz sewaktu daku mengikuti Kursus Pra Perkahwinan di Bangsar tahun lepas. -Jika isteri dalam keadaan haid pula, buatlah apa cara sekalipun untuk bermesra janji tidak menyentuh bahagian yang keluar darah haid itu. Lagi banyak berpelukan dan bersentuhan, insyaallah lagi banyak rahmat dan kasih sayang Allah limpahkan dalam kehidupan berumahtangga suami isteri-

6) Bersedia untuk mengakui kesilapan yang dilakukan. Usah sesekali merasakan diri tidak bersalah dan betul sepanjang masa.
Setiap orang ada EGO tersendiri. Namun dalam kehidupan berumah tangga, pasangan suami isteri kenalah juga tundukkan ego masing-masing dan jangan hanya mencari kesalahan pasangan. Kena akui dan berpijak di bumi yang nyata, bahawa pasangan kita itu juga adalah seorang manusia yang tak lepas dari dosa. Ringankan mulut dengan ungkapan maaf. Tetapi jangalah pula, lepas dah minta maaf, asyik buat lagi, lepas minta maaf, asyik buat lagi. Sampai ke tua pun tak berubah nanti. ahaakss :P

sumber artikel : 'Keharmonian Rumahtangga dan Keluarga Muslim' dan diolah serba sedikit oleh Misses Hafriz 


Amacam tips rumahtangga kita hari ini?. Daku tiba-tiba mahu fefeeling ingin menjadi motivator seperti Ustazah Siti Nor Bahyah pula. eheemm.. insyaallah insyaallah :)

Semoga segala perkongsianku dapat dijadikan iktibar untuk semua.

Love u olss lah :)

TQ for reading my entry yang serba skema ini :')

see ya.




05 December 2012

Diriku kini bergelar ISTERI ~ Syukur alhamdulillah

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera :)

Sudah beberapa hari rasanya diriku sepi seketika dari belogku yg 'sweet' ini..hihi...Alhamdulillah, kini dirku telah bergelar isteri dengan sekali lafaz. Syukur sangat2. Pernikahan ku bersama si dia telah berlangsung pada lebih kurang pukul 9.30 - 10.00 pagi di rumah pada 2 Disember 2012 bersamaan 18 muharram 1434H , Ahad yang lepas. Majlis walimahnya juga diadakan pada hari yang sama.

Alhamdulillah semua berlangsung secara sederhana.dan aku sangat bersyukur kerana aku tahu yg Allah juga telah mengatur yg terbaik untukku bersama suamiku yg terchenta.........

Ya Allah, terima kasih kerana telah menghadirkan insan yang kini bergelar suami ku

Wahai suamiku, terima kasih kerana telah menerima diriku menjadi isterimu. Terima kasih kerana memilih diriku untuk menjadi peneman setia hidupmu

  1. Semoga kita bersama-sama dapat lengkap melengkapi, sayang menyayang, saling bertanggungjawab atas pasangan kunci kebahagiaan...dan semoga kita dapat  melayari bahtera rumahtangga dengan jayanya....
Wahai suamiku, dikaulah pembimbing, pelindung, pendidik, imam , sahabat dan pasangan hidupku hingga akhir hayat dan menuju syurga Illahi. Semoga Allah merahmati kita....


Terima kasih daku ucapkan kepada KELUARGA, sahabat handai, anak murid, saudara mara dan semua tetamu yg hadir.. :)  Terima kasih atas doa kalian yg tidak putus2 untuk daku dan suami.... semoga Allah merahmati kalian juga . amin :)

Saja ingin aku kongsikan sebuah kata-kata yg dapat dijadikan pedoman :

"Sebagai hambaNya, Jangan lupa , ucapkan ALHAMDULILLAH atas segala nikmat dan rezeki yg diberi, walaupun nikmat dan rezeki itu sebesar ibu jari"



Terima kasih kerana sudi singgah dan baca :)


24 November 2012

Cinta : Jodoh Pertemuan Ketentuan Allah

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


"Cikgu, saya risau la, saya takde girlfriend lagi. Member-meber semua sudah berpacaran. Saya ni tak laku ke cikgu?"
Kata seorang anak murid kepada gurunya.

"Cikgu, kawan saya ni ada masalah besar. Dia ni terlalu pemalu dengan lelaki sampaikan tak ada boyfriend. Tak gang lah kalau tak ada boyfriend"
Kata seorang anak murid kepada gurunya.

***

"Eh, sepupu awak dah naik pelamin, awak bila lagi?"
Kata seorang makcik kepada anak buahnya.

"Dah ada pakwe ke belum?"
Kata seorang kawan kepada kawannya.

***

Hye kawan-kawan!. Dalam masa yang sibuk nak buat persiapan ni pun, kitew masih lagi sempat nak berblog kan. Nak buat camne, jari tengah laju nak menaip. 15 minit sahaja daripada 24 jam. haha.  Hari ini kepala kita asik terfikir nak buat satu entry pasal benda ni....Cinta dan .Jodoh. layanss

Mesti uols pernah kena situasi seperti di atas kan? Gimme five. "Kita serupa… Kita serupa…Hadir ku untuk mengubat luka ..Kita serupa..Kita serupa". Hehhh, tiba-tiba menyanyi lagu kumpulan Headwind pulak. Memang perit telinga dan payau anak tekak sebab dah mual dengan soklan soklan sebegitu ghupe.  Ok. Itu cerita dulu. Kini, insyaallah..doakan kebahagiaan saya dan doakan urusan saya berjalan lancar ye awak-awak semua. =)

Adik-adik yang aku sayang sekalian, 
Soal cinta, nak ada boyfriend girlfriend ni, janganlah terlalu risau sangat. Jodoh pertemuan dan ajal maut semua di tangan Tuhan. Ahkak menasihatkan time sekolah ni, tak payahla terlalu berjiwang karat sangat nak bercinta. Lebih elok adik-adik fokuskan pada pelajaran. Cinta di waktu sekolah memang tak salah. Yang salahnya bila cinta remaja ni terbawa-bawa sampai hanyut dengan dunia syaithon nirrojim.. Sebab syaithon nirrojim memang selalu suka nak menyesatkan anak cucu adam especially yang muda remaja.  Ada faham ka? Kalau tak faham boleh miskol ahkak ye ^.^

Kawan-kawan yang daku kasihi sekalian, 
Jangan khuatir jika masih belum berjumpa jodohnya, Insyaallah, jodoh itu ada. Allah akan hantar insan yang benar-benar sesuai untuk kita di saat yang betul-betul sesuai. Bila tiba saatnya, tidak akan terlambat atau tercepat walau sesaat pun. Allah Maha Mengetahui. Yang penting, kita kena berusaha, berdoa, dan yakin dengan Allah. Biarlah orang nak kata hape pun. Allah kan ada. Siapalah mereka nak men-judge hidup uols and weols kan




Boleh amalkan Doa pendekat jodoh ini. Surah al anbiya ayat 89  : gambar ihsan google

Para pembaca yang daku kasihi sekalian,
Jika cinta itu tidak kesampaian, bangkitlah kembali berjalan menuju Illah. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..Pandanglah setiap yang berlaku dengan pandangan hati. Kita bukan sahaja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dapat merasa rahmat kurniaanNya juga.... 

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari.. 

Allah datangkan petir dan kilat.. 
kita menangis dan tertanya-tanya, 
kemana hilangnya sinar.. 
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Yakinlah dengan Yang  Maha Pencipta. Semoga Allah mempermudahkan urusan Jodoh dan kehidupan kita semua. amin.



-TQ kerana sudi singgah dan baca - ^.^


23 November 2012

Istikharah Cinta

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


Istikhorah cinta.
Wordless Friday. Ada ker Wordless Friday? Yang ku tahu WOrdless Wednesday aderla..hehehe. Tak kisahlah janji rocks.
Dah dah...
syhhhh...Jom! layankan keindahan lagu ni. 


^__^







Bersaksi Cinta Diatas Cinta
Dalam Alunan Tasbih Ku Ini
Menerka Hati Yang Tersembunyi
Berteman Di Malam Sunyi Penuh Do'a

Sebut Nama Mu Terukir Merdu
Tertulis Dalam Sajadah Cinta
Tetapkan Pilihan Sebagai Teman
Kekal Abadi Hingga Akhir Zaman

Istikharah Cinta Memanggilku
Memohon Petunjuk-Mu
Satu Nama Teman Setia
Naluriku Berkata

Dipenantian Luahan Rasa
Teguh Satu Pilihan
Pemenuh Separuh Nafasku
Dalam Mahabbah Rindu

Di Istikharah Cinta..

***

"Tetapkan Pilihan Sebagai Teman , Kekal Abadi Hingga Akhir Zaman"

moga ikatan cinta ini sampai jannah 
amin

Luv HafRizah

***

terima kasih kerana membaca entry ringkas ini.

^__^

10 November 2010

~Tips - Sebenarnya Dia Tak Suka Anda~


Kat sini saya nak senaraikan sikit tanda2 someone tak suka anda selepas Date/Perjumpaan pertama antara anda dengan si dia...Tak kisahlah mungkin untuk pasangan kekasih atau sekadar teman biasa...

Mungkin tips2 kat bawah ni ada kebenarannya..
almaklum tips ni disenaraikan oleh orang2 yang berpengalaman dan satu kajian kes telah dibuat untuk mendapatkan hasilnya...bahahaha

1) Masa date pertama korang dengan dia, dia lebih banyak pandang jejaka/awek lain daripada anda..Mata dia asik berkeliaran je pandang makhluk yg lebih hensem/cun dari anda...

2) Masa perjumpaan pertama tu, si dia tidak suka nak bercerita pasal diri sendiri secara jujur dengan anda...

3) Sebelum berjumpa, si dia asyik calling dan mesej anda. Tapi lepas berjumpa, nak mesej seminggu sekali pun payah apatah lagi nak call. Maknanya after jumpa je, dia dah tak macam sebelum first date, dah takde calling2 atau mesej2...Maka anda boleh angkat kaki dan katakan gudbye kat dia..



4) After first date , dia mulala bagi banyak alasan, "I busy la"..."I ada banyak kerja"..tapi bila korang usha2 rutin dia, boleh pulak dia pergi bergumbira2 dengan kawan2 dia...Maka kemungkinan besar, dia dah tak minat kat korang sepertimana sebelum perjumpaan pertama tu..so better jangan letakkan harapan tinggi kat dia untuk terus berkawan dengan anda...

5) Kalau sebelum date, anda bagi mesej pendek2 tapi dia balas panjang gilerr..tapi lepas first date, anda bagi mesej panjang, dia balas pendek gilerr..so korang bolehla angkat kaki sepak dia dulu sebelum tinggalkan dia..hahaa..jangan kata saya yg ajar pulak...

6) Lepas first date anda dengan dia, dia takde lagi nak ajak anda date / jumpa buat kali keDUA..ohoho..memang benarla dia tak suka anda....so, buang je la nombor telefon dia dari hidup anda...haaha..senang cerita tak payah pening2 kan??


~sekadar tips sengal~

~ape2pun, jom kite menjalinkan ukhuwah dengan ikhlas~





.




THE HITZ