p
Showing posts with label restoran. Show all posts
Showing posts with label restoran. Show all posts

05 June 2013

Secret Recipe : Resepi Rahsia Fruit Punch - Now everyone can drink.

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Mimpi sampai ke bintang agaknya aku ni nak pi makan kat Secret Recipe. Alaaa, uols mesti dah biasa makan kat sini kan. Daku tak adalah biasa sangat. Yang biasanya dan yang selalunya aku beli adalah kek secret recipe je. Variety of Cheesecake kan. Yummy. Kek je pun, jaranglah daku nak makan hidangan nasi, mee, chicken chop, etc. Kalau adapun, tu sebab member belanja. hikhikhikss.

Harini daku mengidam pula nak makan kat Secret Recipe. Ekceli, harini daku puasa. Eh! puasa wajib tau. Lagi satu hari je pon nak ganti puasa.. ahaks. Haaa.. korang dah ganti puasa belum tu?. Cepat-cepat ganti ye. Ramadhan is coming. Lebih kurang sebulan lagi nak Ramadhan. ;)

Selepas berbuka puasa dengan kurma di rumah, dan bersiap-siap apa yang patut, terus kami ke Secret Recipe. Perut dah mula lapar. Nafsu makan dah mula menguasai mata, hati, jiwa (ehh awieey). Hahaha. My hubby order Vietnamese Beef Noodle and Watermelon Juice. I order Lasagna Chicken, Thai Seafood Spaghetti, dan Fruit Punch. Kan aku dah kata, nafsu makan daku mengganas lebih teruk dari husband aku.. Jangan ingat daku tak boleh habis ini makanan tau. kehkehkeh. 


lasagna

thai seafood spaghetti


vietnamese beef noodle

Hey, you know what. Dalam banyak-banyak hidangan yang sedap ni. daku rasa daku memang ter'jatuh chenta' sama dia punya Fruit Punch la. Sedap ok. Kalau uols dah pernah minum, mesti tahu rasanya macamana kan. Daku rasa nak minum lagi dan lagi. Tapi, idokle (tidak) daku nak minum di Secret Recipe hari-hari. hewhewhew






Kalau makan di sini sekali sekala bolehlah dik non. Kalau hari-hari kau nak makan sini, memang tiap-tiap hari kau kena keluarkan zakatlah. Bagi derma kat insan yang lebih memerlukan lagi baik khannnn.

Fruit Punch dia memang terbaik dari ladang. Jadi untuk merealisasikan harapan daku nak minum fruit punch ni selalu, mehla daku share dengan uols. Mari merajinkan diri mem-blender fruitss di dapur rumah pulak lepas ni. muahahaha. Bahan-bahan yang diperlukan adalah :




  • Pisang
  • Tembikai
  • Oren 
  • Garam sikit jeeee
  • Gula


Pandai-pandailah kome adjust bagi rasanya seimbang dan marvellous gitew. =) yeaaaaayyyyy. Now everyone can drink the marvellous Fruit Punch . Thumbs up.


ps: i found that now Secret Recipe tax = service tax + gov tax telah naik rege lagi ek. Ke regenya berubah-ubah? gulpppp. 



Hai dik non, kak non, abang non, makcik non, dan sesiapalah yang sedang membaca...... ini ada sedikit peringatan ikhlas dari diriku  =)

''Di saat kita sedang makan dengan lazatnya, perlu kita ingat yang ada insan lain sedang kelaparan. Ada insan lain tidak cukup makan. Ada insan lain yang makanannya tidak sehebat kita. 

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. 

Wahai sahabat, jangan lupa, rezeki yg Allah beri pada kita ini adalah untuk dibahagi-bahagi sama rata kepada insan lain. Rezeki kita ini bukanlah milik kita seorang. Di dalam 'duit' kita ada hak insan lain yang lebih memerlukan juga. 

Marilah bersedekah. Marilah menunaikan zakat. Jangan kedekut untuk menghulurkan wang melebihi RM10 di tabung-tabung masjid dan surau. Jangan kedekut untuk bersedekah kepada mereka yang lebih memerlukan.

Jangan takut dengan MISKIN. Kamu akan dapat apa yang kamu beri. Lebih banyak kamu beri, lebih banyak kamu dapat. 

Insan yang rajin bersedekah, insyaallah akan dimurahkan rezekinya. Insyaallah"




TQ for reading my post. 

Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

See ya...........



02 June 2013

Kuala Selangor : Cendol Bakar satu!!

Assalamualaikum
Salam Sejahtera...

Apa rancangan kawan-kawan time cuti-cuti begini? Berehat sahaja di rumah, pergi bercuti bersama keluarga ke destinasi dalam negara or luar negara, pergi berjalan-jalan cari makan di tempat makan yang best atau pergi beriadah?

Daku lebih suka memilih untuk pergi makan angin dan buatlah sesuatu aktiviti yang best. 
*Ekceli aku ada 2 entry tentang tempat percutian yang belum sempat di upload. Sabaaarrr naaa. kuikuikui.*

Entry harini daku nak kongsikan kepada kawan-kawan, satu tempat makan yang bolehlah dikatakan famous di sekitar Kuala Selangor. Aku pergi makan di sini sebelum cuti sekolah tempoh hari. Harini baru nak ngapdate. Sorry.kikiki.

CENDOL BAKAR

Lokasi : Kampung Assam Jawa, Kuala Selangor.
Kalau uols lalu jalan dari Ijok ke Kuala Selangor, lokasi Cendol Bakar adalah di sebelah kanan, betul-betul sebelum sampai traffic light simpang tiga Jalan Klang-Teluk Intan (Kuala Selangor). Maknanya kalau uols dari Klang and Kuala Selangor, dah masuk simpang traffic light tu untuk ke Ijok, cendol Bakar adalah di sebelah kiri anda. :)

Suasana tempat makan di sini amat menarik sekali. Terasa macam berada di Hawaai apabila kami dok makan bawah pondok makan beratap rumbia.



Cendol Bakar?? First impression mesti uols ingat yang cendol dia dibakar hangus-hangusan dan apakah rasanya apabila dibakar kan? ahaha. Ekceli owner kedai ni bagitau yang Bakar tu adalah nama atoknya. Depa buat cendol melalui resepi turun-temurun keluarga katanya. Moreover, mereka juga menghasilkan cendol dengan cara bakar di atas arang (yang ni aku taktau lah macam mana depa buat)

Banyak pilihan cendol yang ngkorang boleh choose and eat without was-was kerana cendolnya halalan toyyibah.



They got
Cendol VIP (Nata de coco+Selasih+Jagung+Kacang)
Cendol VVIP (Pulut+Nata de coco+Selasih+Jagung+Kacang)
Cendol Tapai (Tapai+Nata de coco+Jagung+Selasih+Kacang)
Cendol Pulut Tapai (Pulut+Tapai+Nata De coco+Jagung+Selasih+Kacang)
Cendol Durian (Durian+Nata de coco+Selasih+Jagung+Kacang)
Cendol Durian Pulut (Durian+Pulut+Nata de coco+Selasih+Jagung+Kacang)

FYI, Dua perkara yang menyebabkan tempat ni RAMAI PENGUNJUNG lagi adalah kerana di sini uols boleh DRIVE THRU tau. Haaa... jangan ingat kat McD ja boleh drive thru. Di sini juga uols boleh refill cendolnya. Untunglah. =)

Ini hubby punya. Cendol Durian Pulut. Nyum Nyum. Kalau uols nak, meh lerr datang sini.

Nah. Kami makan nasi ayam dara, cendol VVIP untuk saya, dan cendol durian pulut untuk hubby. Jom cuba.


Kat sini juga dia buat macam-macam food stall. It means, bukanlah cendol semata-mata yang dijual. Uols boleh pilih nak Nasi ayam dara, RojakKing, Rojak Buah, Chicken Chop, Cucur, BaksoKing, Laksa, Soto, Pisang Goreng, Kepok Lekor, dll







Kalau dah terasa haus, nak minum air, uols boleh ambil air free kat kaunter tu ye. AIR FREE, FREE dan FREE. Betul. Bukan main-main lorh. This is SELANGOR. kuikuikui.

Air Masak atau air oren?. You choose. Percuma oiii. -pilihan jalan jalan cari makan tv3-

Best tau. Pelanggan memang ramai, jadi jangan lepaskan peluang untuk jadi salah sorang pelanggan tu ok. Bagi daku rasa cendolnya 4 dr 5 bintang. hehehe.. sedap tapi Cendol Seksyen 7 Shah Alam lagi sedap. (klik untuk bacaan - cendol sek 7)

Sekian sahaja review dan promosi ikhlas dari eden. Eden bukan agen jualan yo.....

Selamat bersantai-santai bersama keluarga tercinta.

TQ for reading my entry.......see ya   =)



25 March 2013

Shah Alam : Cendol pulut/tapai seksyen 7 dan Restoran Putera Ayu

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Food. Food. Food. I'm a food lover. Walaupun di saat ini jasadku berada jauh dari Selangor, namun daku ingin mengeshare atau mempromote 2 tempat mentekedarah yang superb. Ahahah. Seperti biasa, daku bukanlah agen promosi, tetapi dengan suka-rela-hati-nya aku memudahkan ngkorang mencari tempat makan yang best. Hehehe.

Tempat lepakz-lepakz pertama yang aku nak kongsikan adalah sebuah tempat yang sempoi dan simple but perfect. Hanya dengan bermodalkan sebuah Van, cendol, tapai, pulut, lain-lain bahan cendol, laksa, kuah laksa, dan kerusi plastik, tempat ini mampu menarik ramai pelanggan melepak di sini sambil menikmati kelazatan makanannya. Yummy~

Customer lepak-lepak tepi jalan bawah pokok je. Sempoi yang amat okeyh. Jom ushar gambor gambor.


itu dia tapai dan pulut :)

Tuu diaaa....Laksa Utara RM3.50 , Cendol Biasa RM1.50, Cendol Pulut RM1.80, Cendol Tapai RM2.00 

memang sedap oii..

Terletak di  deretan kedai  bengkel kereta seksyen 7 shah alam. Pengunjung tak putus-putus datang singgah.

see.... slumber je dok makan tepi jalan bawah pokok cenggini.. memang best...

Yummyy... its cendol pulut (kanan) dan kiri tu is cendol tapai (tapai pulut) .. 
tara. Sedap kemain. Ouhh.. apakah motif traktor tu masuk dalam gambar ni? muahaha. Ini kes nak menunjukkan weols dok lepak tepi jalan sahaja. :)
You should try this =P~

Besar periuk kuah laksa utara dia ni. Memang sehari je dah boleh habis. By the way, nampak tak tu? Yang tergantung dalam lori dia ni? "Pilihan TV3, Jalan jalan cari makan"

Ada teringin nak cuba tak? Auww, kalau dah singgah seksyen 7 Shah Alam, dan kalau terasa tekak korang macam kehausan nak hirup-hirup benda yang sejuk dan nak makan makanan yang tak berat sangat, singgahlah di sini. Ecececehh..awatnya aku dah mengalahkan agen MLM ni? Baek punya aku rekemen walaupun tiada ikatan darah langsung dengan tokey Cendol ini. kwangkwangkwang....
FYI, Lori Cendol Tapai / Pulut dan Laksa Utara ini terletak betul-betul di hadapan Kilang aluminium Power Cables Malaysia Sdn Bhd, tepi jalan,sederet pintu masuk i-city (pintu belakang yg dekat ngan jusco bukit raja) dan bawah pokok. 

Tempat kedua yang daku nak rekemen baekk punya adalah Restoran Putera Ayu terletak di Padang Jawa Shah Alam. Mesti uols wonder, apakah ciri-ciri istimewa restoran ini hingga layak masuk belog aku yang tak berapa nak famous amos ni. muahahaha.
1. Makanan dia sedap. Itu adalah kriteria utama. owyea
2. Harga berpatutan dengan sebuah Restoran yang elegan :)
3. Suasana tempat makan yang nyaman dan bersih. Ini penting bagi daku kerana seleraku boleh mati jika keadaan tempat makan itu kotoq naa.
4. Uols boleh pilih nak duduk bersila atas pangkin atau duduk di meja bulat bersama famili atau duduk di meja 4 segi bersama pasangan yang halal. Bagi daku, tempat duduk bersila with meja Jepun itu adalah satu kelebihan kepada semua restoran yang menyediakannya
5. Pelanggan tak perlu tunggu lama-lama benor untuk melahap makanan setelah order diambil.

Well well.. cukuplah semua kriteria itu. Jom ushar gambar~









Restoran ini memang sesuai kalau nak buat family day, gathering and makan besar. :) The very the comfortable with the very the delicious makanan panas.

4/5 bintang guwe bagi untuk kedua-dua tempat makan yang daku share kali ini. Dah semestinya tempat makan yang sesedap je daku mahu kongsikan dengan rakan-rakan semua. Selamat mencuba  ye kengkawan.

Setakat itu sahaja entry daku untuk jam ini. Daku sedang mengushar tempat makan yang best di tempat aku bercuti sekarang ni. (Arr, bercutilah sangat khenn~ haha).

Terima kasih kerana sudi menjamu mata di sini.

UPDATED : RESTORAN PUTERA AYU : Harga makanan makin mahal memandangkan semenjak bulan Ramadhan 2013, penyediaan makanan di Restoran ini lebih tertumpu kepada makanan untuk keluarga (makanan set) dan kurang tertumpu kepada makanan sendiri :)

Tepuk dada tanya selera.

Adios..
Wassalam



07 March 2013

Akob Ikan Patin di Tepi Sungai Kuantan

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Di saat aku sedang menunggu atlit atlit sukan daerah G mengambil tempat untuk acara lari berpagar 400m, tangan aku membelek-belek note 2 aku. Apabila aku ushar-ushar gambar dalam camera ni, aku terus terkempunan pula nak makan ikan patin masak tempoyak yang lazat lagi marvellous. Argh 'penyakit' apa pula lah yang datang melanda. Aghitu tiba tiba kempunan dughian walaupun bukan musim. Nasib baik kat Shah Alam seksyen 7 tu ada jual dughian ek. Harini, ikan patin masak tempoyak pula.  (chup. perkataan kempunan dan mengidam ittew adalah dua perkara yang berbeza okay. hehe) =.=

Waduh, kalau di Kuala Selangor ni, manalah aku nak cari ikan patin masak tempoyak yang sedap yer?

Disebabkan harini aku dah tak terdaya nak pergi drive mencari ikan patin, dek kerana cuaca yang amat panas di stadium tadi buat badan aku dehydrate, maka ikan patin tempoyak ittew aku abadikan dalam blog aku jer la ye. haha. Ini kira review ikhlas dari aku lah. Aku bukan agen promosi Akob Ikan Patin ni pun. kehkehkeh.

Ok guys and girls, kalau ngkorang sekarang berada di Kuantan atau bercadang akan melepak di Kuantan, Pahang dan kebetulannya ngkorang ni adalah penggemar setia ikan patin masak tempoyak dan lain-lain masakan kampung, jangan lepaskan peluang untuk singgah makan di Akob Ikan Patin.

Branch utama Akob Ikan Patin ini terletak di Tapak PCCL, Jalan Besar, tepi sungai Kuantan. Lokasinya di belakang ofis lama KWSP dan Hotel Samudera yang lama tu. Uols kena datang waktu tengahari lebih kurang pukul 12 gitula. Kalau lambat sangat nanti uols harus bersesak-sesak dengan pengunjung yang ramai. Kedai ni hanya dibuka untuk makan tengahari sahaja tau. Ouh lupa nak bagitahu, korang juga boleh buat pilihan nak Patin Sangkar atau Patin Buah.

Nah, meh sini ushar gambar. Kalau laptop atau smartphone korang boleh keluarkan bau, mesti korang terliur kan kan... hahahaaa..... 


inilah ghuper kedai Akob Ikan Patin. No wonder ramai orang suka lepak sini. open air maaa..tepi sungai lagi...

pelbagai aneka lauk pauk ... masakan kampung... sedap woo

nah tengok sendiri, banyak betul masakan kampungnya.


inilah menu pilihan daku dan suami. :) hehehe

aduhduhduhh.... lazatnya. huhuhu

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai sangat berpatutan dan mampu dibayar oleh semua golongan. hehe. Dari aspek kebersihan pula, sangat okay.
Kesimpulannya 4.5 dari 5 bintang aku bagi.

update : 14/1/14 - bzru2 ni ada dtg sini lagi dengan husband... kebersihan seolah2 tak terjaga pula..mungkinkah kerana telah dilanda banjir tempoh hari?.. hoefully owner sila take note for the kebersihan. Kebersihan Asas Keimanan. Islam pentingkan kebersihan.. :)

Tunggu apa lagi. singgahla kalau ada peluang :)

Sekian sahaja review dari rakyat marhaen yang suka makan ini.

Selamat mencuba :)

TQ for reading this entry...


THE HITZ