p
Showing posts with label perkahwinan. Show all posts
Showing posts with label perkahwinan. Show all posts

23 September 2015

TIPS DAPAT ANAK (ZURIAT), TIPS HAMIL

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera..

Baru hari pertama kahwin, ada yang dah bertanya "Bila nak dapat anak?"
Stress kan. Macam lah kita ni kilang biskut. Buat anak ni bukan macam buat patung tanah liat. Semuanya bergantung juga kepada rezeki. Rezeki yang Allah dah tetapkan untuk setiap orang adalah berbeza. Ada yang lambat, ada yang cepat.

Jika awak tergolong dalam golongan yang sudah berusaha secara saintifik yakni pergi berjumpa doktor, namun doktor sahkan yang awak dan pasangan adalah normal, maka bolehlah cuba ikuti tips-tips di bawah. Tips ni pun hasil daripada perkongsian dan petua rakan-rakan kongsi kepada saya. :)

1) Boleh cuba amalkan baca doa Nabi Zakaria.



sumber gambar : google

2) Berurut bagi wanita.

Hey.. hey.. berurut ni penting tau untuk membetulkan semula urat-urat saraf atau kedudukan rahim yang dah tergeliat tu. Maklumlah zaman mudamudi dulu kan kita ni kategori lasak bersukan. Naik rollerblade, naik beskal, panjat bukit, panjat tangga, panjat itu ini, lompat sana sini bla bla bla .


Haaaa....ofkoslah kedudukan rahim tu perlu juga dibetulkan. TETAPI make sure uols pilih tukang urut yang dah pakar dan berpengalaman. Make sure dia urut dengan ilmu bukan hentam keromo sahaja. Sewaktu saya usaha untuk dapat zuriat dengan cara berurut ni, alhamdulillah Allah temukan saya dengan seorang tukang urut yang baik orangnya. Alhamdulillah selepas 3 kali berurut dan ditambah dengan usaha-usaha lain yang saya nyatakan dalam ni, Allah berikan saya rezeki anak. Nama panggilan makcik ni Mak Jah. Rumah di Seksyen 7 Shah Alam, Selangor. Kalau uols nak cuba, bolehlah try pergi sana. Mana tahu rezki uols. So far, testimoni dengan makcik ni memang ramai dah berjaya 'lekat zuriat'  dengan izin Allah jua.

3) Berurut bagi lelaki.

Eh, lelaki pon kena urut ke?
Kenalah. Jangan ingat kalau lambat dapat zuriat tu salah bini sahaja tau! Kadang-kadang punca kegagalan datang dari lelaki. Kita usaha. Allah yang menentukan kann. Bab lelaki ni saya tak reti nak komen banyak. Korang pergilah cari tukang urut yang berpengalaman juga ye. Pastikan uols tak tertipu sudahlah. Ada je tukang urut (doktor pakar tuan) yang letak harga sampai beratus ribu. Hoi gila ke apa? Boleh beli sebiji kereta lagi kan. Jangan sampai melampau lah. Konon beratus ribu tapi hasil tak seberapa. Jadi, pandai-pandailah cari tukang urut yang bennerrr gituh.

4) Rajinkan diri buat solat sunat dhuha (bagi yang muslim).

Siapa yang rajin mengamalkan solat dhuha, insyaallah akan dimurahkan rezekinya, akan diberi ketenangan dan insyaallah akan diampunkan segala dosanya. Rezeki bukan sahaja dari aspek kewangan. Anak dan zuriat juga adalah rezeki. Mulai dari sekarang jom kita rajinkan diri buat solat dhuha setiap hari kecuali uzur. Paling sedikit boleh dilakukan dua rakat, namun lebih afdhal jika buat empat rakaat. Paling banyak boleh dilakukan adalah duabelas rakaat,







5) Perkataan dan jawapan kita adalah doa.


Ahkak ahkak, ahdik ahdik, ahcik ahcik, ahbang ahbang sekalian, mulai saat ini, setiap kali ada yang bertanya soalan cepumas "bila nak ada anak?" sila jawab dengan jawapan cepumas juga.

Percaya atau tidak, setiap daripada ayat yang keluar daripada mulut kita adalah DOA. Justeru itu,(skema pula ayat.haha.) tolonglah doakan yang baik-baik untuk diri kita sendiri. Bagaimana?

Haa macam yang iols bagitahu uols tadi. Apabila ada soalan cepumas tu, jawablah dengan JAWAPAN YANG PASTI. Saya sudah cuba buat. Alhamdulillah menjadi.

Antara skema jawapannya adalah seperti berikut:

"Insyaallah BULAN DEPAN"
"Insyaallah TAHUN DEPAN"
"Insyaallah AKHIR TAHUN NI"

Haaaaa... nampak tak?

Jangan sekali kali bagi jawapan

"Belum ada rezeki!!"
"Lambat lagi"
"Takde rezeki lagi"

NO NO NO. Jawapan negatif sangat tidak digalakkan dalam usaha nak zuriat ni!
Remember, apa yang kita kata, itu doa. Allah mengikut persangkaan hambaNya. Kalau empatpuluhkali kita jawab "tahun depan" insyAAllah Allah makbulkan kata2 kita tu.

6) Usaha dengan mengamalkan produk meningkatkan kesuburan perempuan dan lelaki.

Part ini pun part yang paling penting dalam usaha inginkan zuriat. Masa zaman iols, macam-macam yang iols ambik. Set bersalin shaklee, EPO, Susu Kambing Alkhisbun dengan Hulba (produk page marihamil) dan sapu krim Lumiglow (bought at page Marihamil).

Alhamdulillah, lepas makan Susu Kambing khisbun dan sapu Lumiglow, bersama semua usaha di atas, syukur kepada Allah, Allah kurniakan rezeki zuriat. Sepanjang usia awal kandungan pun saya masih sapu Lumiglow sebab orang kata peranakan kita pada waktu awal belum kuat lagi. Alhamdulillah walau saya drive lebih kurang 30km pergi kerja dan 30km balik kerja seorang diri, masih kuat dan gagah lagi.

Uols kalau nak cuba boleh cuba 

PRODUK MAMADIL.
WOMEN LOVE

Memang sangat membantu menjadikan rahim uols subur tau. Insyaallah

Boleh hubungi saya di 016-7740769 untuk dapatkan Produk Mamadil. Insyaallah. Best price saya bagi ye :)

Saya bagi SPECIAL PRICE sebagai tanda penghargaan saya kepada uols yang berikhtiar untuk dapat zuriat.




Sekian sahajalah tips untuk dapat zuriat dari saya. Yang paling penting, siap sediakan diri kita terlebih dahulu untuk memiliki zuriat. Allah akan beri jika kita sudah bersedia. DIA yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.


Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Saya tunggu setahun barulah Allah hadirkan cahaya mata. Hikmahnya adalah Allah nak bagi me and husband honeymoon lama-lama berdua dulu kerana kami ni boleh dikatakan kategori Cinta lepas Nikah. Kenal tak lama dan terus Allah dorongkan jalan untuk nikah.

Zaman dating berdua selepas nikah opkoslah lain benor dengan zaman dah ada anak. Heeeee.... Bila dah ada anak nak layan kerenah anak pula.. Walaupun letih tapi tetap manis dan hilang letih bila tengok senyuman si anak syurga kita. Allahuakbar.

Saya berkongsi perkara yang bermanfaat untuk saya dan mungkin juga bermanfaat untuk uols. Moga usaha uols dalam mendapat zuriat dan menambah zuriat diberkati Allah :)

Apa sahaja yg berlaku..kembalilah kpd Allah...mengadulah kepada Nya. insyaallah dimakbulkan Allah...

Tq for reading :)
Wassalam...



Jgn lupa FOLLOW  fb CIKPUAN HAFRIZAH ..... =)



12 June 2013

Wordless Wednesday #2 (M.I.S.S.L.O.V.E)













06 February 2013

Aku dah mengandung. Percaya?

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Abcdefghijklmnopqrstuvwxyz. Keyboard aku tak rosak pun.hehe. Tajuk di atas tu nak gimik sahaja lebih. Haruslah gimik supaya mata korang melekat baca apa yang aku nak luahkan ini. ececeeehhh.

Untuk pengetahuan uols kan, aku ni famous macam Yuna tau. Selalu menarik perhatian orang lain untuk berkenalan dengan aku. Heyyooo. apa aku merepek ni. demam ke hapa ni puan hafizah oi. Haaaa,, aku tak demam. Apa yang aku habaq hang tu betul. kehkehkeh. Justeru, orang-orang dalam atmosfera sekeliling daku suka mengajukan soalan untuk berkenalan dengan daku.

Kalau dulu soalan yang famous gegendang telinga aku terima adalah berbunyi begini

"Fiza, dah ada pakwe ke belum?"
"Fiza, bila nak makan nasi minyak ni?"
"Fiza, bila nak naik pelamin ni?"
"Fiza, umur dah meningkat, bila nak kawin ni.... jangan jadi macam si polan tu, tak kawin kawin"

Alahai... jawapan daku pula untuk soalan-soalan di atas dan seangkatan dengannya

"Insyaallah, ada jodoh tak ke mana"
"Insyaallah, esok pon boleh makan nasi minyak"
"Insyaallah tahun depan naik pelamin" (padahal waktu tu aku taktau siapa jodoh aku)
"Insyaallah, bila tiba masa yang sesuai, Allah akan sampaikan jodohnya. Semua orang ada jodoh memasing"

Begitulah soalan-soalan untuk orang femes macam aku.hehe. Bab Femes tu aku gurau jaa naa. Kau jangan termuntah pulak. kehkehkeh

Itu dolu, sebelum daku nikah.

Selepas aku dah berjumpa jodohku yang terchenta dan alhamdulillah sudah diijabkabulkan, soalan lain pula yang ditanya.

"Dah ada isi ke belum ni?"
"Kau dah ngandung ke?"
"Bila nak mengandung ni?"
"Kau tak period lagi kan, mesti dah ngandung ek"

Alamak.. terasa macam aku kilang buat baby pulak. Boleh tekan ON dan OFF mesin buat anak. Walhal segalanya adalah pemberian dan takdir Allah SWT. :)

Soalan-soalan di atas diajukan oleh guru-guru di sekolah aku dan guru-guru dalam daerah aku ni bila tiap kali meeting daerah. Aku kan femes. hahaha. Terasa macam artis kena jawab soalan peminat puloks kannnnn. lol



Bila orang dok soal-soal pasal isu baby and mengandung ni, aku cool je. Cuma hari-hari mau tanya soalan sama. Serius beb. Hari-hari ada je orang tanya kan. Perasaan keibuan aku yang meluap-luap ni kekadang touching gak nak layan member-member yang suka tanya soalan sebegitu rupa. Senyummm jer la jawapnya :) heeeeeeeee. 

Uols...uols..... i baru 2 bulan bernikah. Untuk anak pertama ni, memang aku taknak rancang. Jika ada, alhamdulillah. Bukan apa, just imagine with my situation rite now~ dok jauh ngan suami, parents pun jauh, siblings pun jauh. wuwuwuwuwwuuu. Kang aku dok termuntah-muntah, sengsorang melayan perasaan. Kang aku sakit-sakit badan, sengsorang mengurut badan. Kang aku nak gi jumpa doc tetiap bulan, sengsorang drive pergi klinik. 

Time belum mengandung ni pun, aku dok urut kaki lutut yang bengkak ni sengsorang. Alkisah semalam aku tengah syiok berjalan dengan student. Berborak sakan tak hingat dunia. Dengan tak semena-mena kaki aku terpele'ot woo... Gedebuk jatuh, lutut terhentak ke atas jalan raya. Dengan macho lagi ayunya aku cover line, konon tak rasa sakit. Bila balik rumah je, hambik kau....nak sujud time solat pun macam kena ketuk ngan kayu golf lutut aku ni. Nanges dibuatnya. Nasib badanla. Time nak tidur, aku ambik minyak panas dan gosok serta urutla sengsorang.  Itu belum pregnant lagi kan. haaaa. Dah dapat bayangan apa yang aku nak habaq kan kan kan.

Thats why, aku berharap sangat agar aku dapat berpindah dekat dengan suami aku. Jika ditakdirkan Allah, aku pregnant dalam masa terdekat ni, dan tidak dapat lagi berpindah ke sisi suami, aku sarankan pegawai di kementerian tolonglah datang jaga aku di sini. hehehehee.. :)

Kenapalah terlintas dalam enjin otak aku nak buat entri ni ye.? Hurmmmmm. Manusia suka bertanya soalan yang jawapannya hanya Allah je yang tahu. Sebagai contoh, Bila awak nak kahwin? Bila dah selamat kahwin pula, soalan yang femes lagi ditanya, Bila awak nak mengandung?. Bila dah dapat seorang baby, lagi soalan ditanya. Bila nak tambah anak? 

Memanglah soalan-soalan itu normal. Cuma.... jawapan kepada soalan-soalan itu hanya ada pada Allah.

Insyaallah..aku yakin Allah akan beri bila tiba waktu yang benar-benar SESUAI. Allah Maha Mengetahui apa yang sesuai dan terbaik untuk hambanya mengikut keadaan emosi, fizikal, jasmani, kewangan, kematangan, dan situasi hambaNya.....

Wallahualam....

Kepada Mu daku berserah Ya Allah. Kurniakanlah segala yang terbaik untuk diriku dan suamiku. Kurniakanlah kami kebahagiaan dunia dan akhirat dan murahkanlah rezeki kami...amin  :)


Terima kasih kerana sudi membaca entry ini. :)







05 December 2012

Diriku kini bergelar ISTERI ~ Syukur alhamdulillah

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera :)

Sudah beberapa hari rasanya diriku sepi seketika dari belogku yg 'sweet' ini..hihi...Alhamdulillah, kini dirku telah bergelar isteri dengan sekali lafaz. Syukur sangat2. Pernikahan ku bersama si dia telah berlangsung pada lebih kurang pukul 9.30 - 10.00 pagi di rumah pada 2 Disember 2012 bersamaan 18 muharram 1434H , Ahad yang lepas. Majlis walimahnya juga diadakan pada hari yang sama.

Alhamdulillah semua berlangsung secara sederhana.dan aku sangat bersyukur kerana aku tahu yg Allah juga telah mengatur yg terbaik untukku bersama suamiku yg terchenta.........

Ya Allah, terima kasih kerana telah menghadirkan insan yang kini bergelar suami ku

Wahai suamiku, terima kasih kerana telah menerima diriku menjadi isterimu. Terima kasih kerana memilih diriku untuk menjadi peneman setia hidupmu

  1. Semoga kita bersama-sama dapat lengkap melengkapi, sayang menyayang, saling bertanggungjawab atas pasangan kunci kebahagiaan...dan semoga kita dapat  melayari bahtera rumahtangga dengan jayanya....
Wahai suamiku, dikaulah pembimbing, pelindung, pendidik, imam , sahabat dan pasangan hidupku hingga akhir hayat dan menuju syurga Illahi. Semoga Allah merahmati kita....


Terima kasih daku ucapkan kepada KELUARGA, sahabat handai, anak murid, saudara mara dan semua tetamu yg hadir.. :)  Terima kasih atas doa kalian yg tidak putus2 untuk daku dan suami.... semoga Allah merahmati kalian juga . amin :)

Saja ingin aku kongsikan sebuah kata-kata yg dapat dijadikan pedoman :

"Sebagai hambaNya, Jangan lupa , ucapkan ALHAMDULILLAH atas segala nikmat dan rezeki yg diberi, walaupun nikmat dan rezeki itu sebesar ibu jari"



Terima kasih kerana sudi singgah dan baca :)


THE HITZ