p
Showing posts with label percutian. Show all posts
Showing posts with label percutian. Show all posts

20 May 2013

Pantai Cherating.

Assalamualaikum
Selamat sejahtera

Hyee..actually entry tentang Cherating ni dah lamo bonar eden simpan dan tunggu sampai eden ghajin nak mombuat eyh barula eden publish. Maka dengan itu, haghi ini eden teramatlah rajin nak publish entry pasal cherating ini. hukhukhuk *sila tepuk tangan sebab eden rajin ngapdate belog hari ni* yeaaayyyy.

Eden nak update entry Cherating ni sebab lepas ni eden ada entry percutian keluarga yang lagi best nak dikongsikan bersama ekau semua. Nak tahu apakah dia? Keep reading my blog la baby. *padahal kau baca tajuk dan tengok gambar je kanss.. haha. dah tau dah.* =)

Cherating. Namanya begitu gah sekali kan. Untuk pengetahuan uols, Cherating ni pernah menjadi salah satu destinasi dambaan daku masa aku kocik-kocik dolu. (sekarang dah besar gedabak. haiih). Tetapi, tu cerita dulu laaa, sebab zaman dahulu kala kan Cherating ni pernah jadi salah satu tempat pelancongan famous amos dan dipromosi bagai nak rak dalam program Cuti-cuti Malaysia.

Bila dah besar gedabak begini, daku puas ajak suami melepak di Cherating (konon-konon terimbau kenangan dan impian masa zaman bebudak dahulu lah tew.chehhh). Ye lah, ekceli dah alang-alang ulang alik Kemaman (tempat sumber rezeki suami)--Kuantan (sebab kami rajin shopping at Kuantan) time aku cuti sekolah, apa salahnya singgah Cherating kaaannn..hehehe

Tetapi jawapannya,.

"Tak ada apalah kat Cherating tu. Dulu lain sekarang lain". kata suamiku. 
Aku pun ajukan soalan, "Kenapa pula sekarang lain?'' (sambil buat muka manja sikit* pujuk nak suruh singgah juga melepak di Cherating)

Jawapannya adalah
"Cherating ni pernah.....Bla bLa blA BLA blaaaa...."

Haaa banyak betul cerita yang menyatakan kenapa sekarang kurang pelancong luar negara di Cherating dan tidak se-happening dulu. Tak perlu lah daku cerita di sini. Hahaha.. Kalau nak tahu, kena tanya penduduk asal atau orang kemaman lahh kot. =P

Apapun, segala yang diberitahu itu hanyalah jawapan daripada persoalanku yang daku pun tak tahu entah betul entah tidak. Realitinya masa aku melepak di pantai ini time cuti sekolah, memang pelancong Malaysia sahaja yang ramai (ramai kerr?hehe ). Pelancong luar negara kurang lahhh. Tahniah warganegara Malaysia, kerana memilih Malaysia sebagai tempat percutian. Duit mengalir dalam negara juaa.. ahakkss :)
ps: Bagus juga kalau tak ramai sangat orang, boleh berdating-dating dengan suami tersayang tanpa gangguan. bhahahaha


Walaupun suamiku dan beberapa orang tempatan di Kemamang kata Cherating sudah tidak se-hot dan tidak se-happening dulu, tetapi bagi daku pantainya tetap cantik cantik dan cantik. :)

Kami tetap enjoy menikmati pemandangan bumi ciptaan Allah ni.....

Subhanallah

Jom ushar~



cantekk kan pantainya :)



Santuari Penyu. Mula-mula kami masuk dalam tu, persoalan pertama aku, "Dah berapa kurun tempat ni kena tinggal?" ~ Kenapalah tempat bermaklumat seperti itu tidak dijaga rapi kan. So sad... :'(

Lebih menyedihkan daku yang sukakan haiwan ini, adalah kami tak sempat nak 'membuat kajian' terhadap penyu-penyu di santuari penyu itu dek kerana sewaktu aku dan suami sampai di situ, masa melawat dah pun tamat.  Insyaallah kalau ada masa, aku nak datang melawat time penyu mengawan lah pula haha.

Kalau uols ada anak anak kecil yang dah boleh belajar, jangan lepaskan peluang bawa dia ke tempat ini ye. So that, anak-anak kita kenal rupa penyu tu macam mana. Jangan nanti dia kata penyu tu anak kepada kura-kura sudah. :)


Selepas melepak di Cherating, uols bolehlah singgah di kedai-kedai yang menjual keropok lekor, satar, dan souvenir di sepanjang jalan besar Cherating-Kemaman. Memang berderet kedai yang jual  keropok lekor dan satar especially kedai yang dekat dengan stesen minyak Shell Chendor.. Korang je kena bijak memilih.=)
Kalau nak lagi best dan feel, bolehlah singgah Kuala Kemaman. boleh klik sini untuk bacaan lanjut




Sekian sahaja, entry simple daku pada hari ini.
TQ for reading my entry and my story. What's yours?  Gimme your link and i'll read your story too.. :)

see ya ~


14 February 2013

Restoran Terapung dan Maggi Ketam Nipah @ Kemaman

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera

Hye uols. Mood kita tengah bercuti-cuti satu Malaysia. Dalam tempoh 5 hari cuti sahaja kita dah menjelajah dari pantai barat ke pantai timur ke Johor Timur ke Pantai Timur ke Johor Barat dan ke Pantai Timur semula. Seronok :) 

Tapi, Habis sahaja cuti nanti, kita kena pulang ke Selangor semula untuk memulakan tugas. ouh ouh ouh. 

Arrr...biorkan la, sebab sekarang tengah mood bercuti. hikhikhik.  Justeru, daku ingin share post entry tentang tempat makan yang boleh dijadikan tempat lepak dan bawa keluarga untuk menjamu selera. Ini kira review tempat makan best2 la ni erk. :) Tapi review aku ni adalah hanya dari kacamata pengunjung / pelancong luar, pasal aku bukan orang tempatan di negeri ini. Kalau korang ada suggestion tempat mana lagi yang best, bolehla inform i hokey untuk aku mulakan misi terjah-terjah jalan-jalan cari makan gitu. 

1) Restoran Terapung @ Bakau Tinggi Kemaman

Tempat Restoran Terapung ini terperosok sedikit ke dalam, betul-betul letaknya di tepi sungai di Bakau Tinggi Kemaman. Macam mana boleh terapung ek restoran ni? Ouhhh sebab dia bubuh pelampung bawah itu restoran lorr. hehehehe. Korang datangla sendiri dan nikmati makanan serta pemandangan sungai ini. Disebabkan daku sampai di restoran terapung pada waktu malam, maka tak dapek la den menikmati pemandangan tepi sungai yang indah itu. 

gambar ihsan : google

gambar ihsan : google
Gambar-gambar di atas adalah pemandangan di waktu siang. Gambar ihsan google kerana aku nak bagi korang ushar pemandangan tepi sungai waktu siang ittew. hehehe. Padahal bukannya nampak pon dalam gambar khennnn.




Gambar ni pula, aku yang snap sendiri. Waktu ni aku snap guna iphone 4 yang sekarang aku dah trade in dengan gadget lain. kehkehkeh. View di waktu malam lagi romantik la, tapi tak dapek la ngkorang tengok buaya dan ikan dalam sungai. ahakss.


Ini adalah makanan western yang aku order. Nama dia aku dah lupa. huhu.  Suami daku pula order kuey teow ladna. Sowry, tak sempat nak snap makanan husband aku yang tengah khusyuk menjamu selera time tu. hehe.

FYI, pilihan makanan di restoran ni boleh tahan banyak juga. Uols boleh order makanan western, makanan panas, dan boleh order makanan laut juga. Terpulang kepada selera uols lah nak order ikan siakap tiga rasa ke, ikan siakap 6 rasa ke yeww. :) The taste of the food is marvellous nyum nyum , but uols tak boleh lepak sini sampai pukul 2 pagi sebab restoran terapung ni beroperasi sampai pukul 12 malam je kot.  Overall, 4 dari 5 bintang guwe bagi. Jom try ngeteh sini jom.


2) Megi Ketam Bistro Kemaman

Next, mari kita merempit ke Megi Ketam Bistro yang terletak di tepi jalan, berdekatan dengan Masjid Geliga Kemaman. Mood dah mula nak jadi minah rempit puloks kan. hahaha. Rempit, rempit preng preng preng... tak sampai 10 minit dah sampai di Megi Ketam Bistro dari Chukai.


Nah, gambar pasangan suami isteri wajiblah ada dalam blog yang sweet ini rite. hehe

Apakah menu yang istimewa sangat di Megi Ketam Bistro ini ye?. Sudah tentu seperti nama restorannya, menu Megi Ketam lah yang istimewa. Menurut bloggers lain, menu megi ketam ni menjadi famous amous bermula daripada gaya hidup nelayan yang bawa megi sewaktu menangkap ikan di laut dan mereka mencampurkan ketam ke dalam megi. Semenjak itulah menu megi ketam ni mula difofularkan oleh penduduk tempatan. Ini kata mereka dan itulah serba sedikit sejarah Megi Ketam. :)

Ketam yang digunakan di restoran ini bukan calang-calang ketam tahu. Theyols guna ketam nipah. Haaaa. Rasanya lebih manis dan kulit ketamnya pun lebih lembut setelah dimasak berbanding ketam lain. Yummy.



Tuu diaa... Mangkuk semeggi ketam ni bosar tau. Puas hati jugalah makan sebab bukan setakat ketam je ada dalam mangkuk tu. Theyols bubuh sekali udang dan sotong. 

Di restoran ni, bukan setakat ada menu maggi ketam, nasi goreng ketam, bihun sup ketam, western food pun ada tau. Jadi, uols kena tepuk dada, tanya selera makan uols. Owww ye, korang pun boleh beli ketam nipah alive kat sini. Boleh juga buat pilihan nak ketam nipah yang mana satu untuk dimakan. Yang jantan kah, atau yang betina kah. hehehe :)


Ada brann pegang ketam nipah tu?.. Nasib baik penyepit ketam dah diikat dengan tali :) Kalau tak ikat, abislah jari husband daku kena sepit.
Overall, i bagi 4.5 dari 5 bintang. Kalau uols bercuti di Kemaman or Kuantan, bolehlah ambil peluang untuk singgah Meggi Ketam Bistro atau Restoran Terapung ini yer. Selamat mencuba.

Itu sahaja coretan ringkas tempat lepaks lepaks kita pada hari ini.

Adiossss.

Tq for reading this entry :)

07 January 2013

Kemaman & Kuantan : Warung Aziz Satar & Ana Ikan Bakar Petai

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera :)

Ello everyone. What a monday blues today. Guwe kangen banget sama husband, lalu kepala guwe tercetus idea mahu mengeshare entry ini kepada kengkawan. (terjangkit cerita sinetron pak.waduh waduh)

Di waktu cuti sekolah yang lalu, sebelum banjir besar melanda Kemaman dan Kuantan, sempat juga daku pergi melepak dan berjimba-jimba di sana. Tak siapa menyangka dan menduga, beberapa hari selepas aku melepak di Kemaman dan Kuantan (lepas aku pulang ke Selangor), air bah datang melimpah-limpah membanjiri daerah ini. Tersangat empati dengan nasib rakyat yang dilanda banjir itu. Apatah lagi kawasan perumahan tempat suamiku berdekatan dengan loji najis. Oh My. Can you imagine kekotoran apakah yang melanda rumah mereka?. Dugaan.. cobaan.. ujian...

Baru-baru ini, penduduk di pantai timur diberi amaran, mungkin gelombang ketiga banjir akan melanda lagi. (Ribut Sonamu). Sama-samalah kita berdoa banyak-banyak agar semua yang berada di sana selamat dan dijauhkan daripada sebarang musibah serta kemalangan jiwa. 

"Ya Allah, kesampingkan (bencana) ke sekeliling kami dan bukan ke atas kami. Ya Allah, jadikanlah angin sebagai rahmat, tidak memusnahkan dan tidak menghancurkan. Amin"

***

Sewaktu melepak di Kemaman, rajin juga aku dan suami bersiar-siar di Kuantan. Rajin tengok wayang je kerjanya. Habis semua cerita yang boleh dikatakan best, kami kasi sapu. hahaha. Sebelum tengok wayang, perut selalu berkeriuk-keriuk menjerit-jerit minta diisi. Entah, tak tahu mana hala tuju nak mencari menu dan tempat yang marvellous untuk menjamu selera. Akhirnya, encik suami membawa daku merasa makanan seafood di Ana Ikan Bakar Petai, Kuantan. Lokasinya adalah di Tanjung Lumpur Kuantan. 

Banyak lagi sebenarnya kedai-kedai ikan bakar sederet dengan Ana Ikan Bakar Petai ini. Pilihan terletak di tangan anda nak cuba yang mana satu. Sewaktu kami sampai di sana, suasananya memang penuh dengan manusia. Kalau dah ramai pengunjung, mestilah makanannya lazat kan. Memang otak manusia selalu buat kebarangkalian sedemikian. heheh

Inilah suasana waktu malam dari luar restoran Ana Ikan Bakar Petai. Memang ramai orang sampai parking pun full you know.

 Antara menu yang boleh ngkorang pilih.


Inilah hasil pancingan kami di Ana Ikan Bakar Petai. Cukuplah makan untuk dua orang. Actually, untuk pengetahuan korang, menu yang wajib dicuba adalah resepi bakar petai. Tetapi, entah kenapa pada hari weols berkunjung, terlupa nak ambik menu ni. hehe. Mungkinlah, weols takut nanti banyak pulak 'angin' yang keluar lepas makan petai saat nak menonton wayang. oh noooo. haha. Dek kerana aku tak sempat merasa bakar petai, maka aku serahkan tugas itu untuk ngkorang merasa lauk Ikan dotdot bakar petai ye. Ramai yang kata sedap. :)

Dari segi rasa lauk pauknya, memang marvellous. I like. Tetapi, eh ada tapi ek. Haaaaaa. mestilah ada. Daku rasa facilities dari segi tempat basuh tangan dan toilet boleh dibuat pembaikan lagi. hehee.. Overall, lauk memang sodap. Try la youall pergi menikmati makanan seafood di Ana Ikan Bakar Petai ini. :) 

***

Bila tiba time bercuti-cuti malaysia, makanan memang menjadi topik utamakah? Sudah semestinya. hehe. Selain Kuantan, dah tentunya kami juga suka mencari makan di Kemaman. Makanan untuk santai-santai minum petang. For food cravers, youall boleh juga cuba melawat Warung Aziz Satar yang terletak di Kuala Kemaman. Youall boleh pilih nak makan makanan panas yang dimasak seperti kueytiow ladna, keytiow goreng, kueytiow kungfu, (cik puan fiza bantai taip je semua kueytiow hehe) ataupun youall boleh pilih makanan ringan yang special di negeri pantai timur ini. Jom jom ushar gambar.

 

Pulut panggang, memang familiar dengan diriku. Pais udang dan pais ikan ni, aku tak pernah cuba makan lagi. Teruja iols nak tahu apakah ghuper dan rasa pais ini.

 Sotong goreng tepung, pais udang, pais ikan, sata ikan+kelapa, dan sata ikan+pulut

 Inilah ghuper pais udang dan pais ikan yang dibalut dalam daun pisang. Rasa pais udang dan ikan di Warung Aziz Satar ni memang terbaeeekkkk boboboiyyy laaaa i cakap u. Rempah yang menyaluti badan ikan dan udang itu pun sungguh lazat tak terkata.

 You see. This is a pulut panggang. Walaupun pada mulanya daku merasakan yang aku memang dah familiar dengan pulut panggang, tapi bila open je pulut panggang di Kuala Kemaman ini.....ternyata jangkaan aku yang familiar tadi meleset. Kenapa yew?. Kerana pulut panggang yang aku biasa makan, intinya adalah kelapa. Different from this pulut panggang. Intinya adalah IKAN. =) yummy

 Sata. Inilah dia sata original from ganu :)

 Otak-otak! memanglah the very very very different from otak-otak pantai barat like otak-otak gelang patah or otak-otak kempas. Anda harus cuba otak-otak di Warung Aziz Satar ini. Struktur otak-otak ini terdiri daripada isi ikan yang fresh bersama kuah rempah menyalutinya dibakar dalam daun (daun apakah? tak ingat kehkehkeh)

Ini adalah ikan celup tepung dan digoreng rangup. Dimakan bersama sos cicah yang memang sedap lagi lazat. :)


Teruja tak korang nak merasa semua makanan ni? Tunggu apa lagi, bila ada time cuti-cuti malaysia, bolehlah ngkorang mentry test lepak-lepak di dua-dua tempat makan ini.

Sekian sahaja bebelan daku untuk jam ini.

Sehingga kita berjumpa lagi.

Wassalam.

Tq for reading my entry =)


24 December 2012

Cameron Highland, The First Honeymoon (Part 2) : Tempat-tempat best dan menarik untuk dilawati, Romantik, Jalan-jalan.

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera =)

Hye kengkawan :) Harap semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. ..Ehem ehem. Seperti yang dijanjikan dalam entri yang lepas, entri kali ini adalah sekuel daripada Cameron Highland (Part 1) . 

Semoga dapat menjadi panduan untuk anda yang belum pernah melepak di sini. Tempat-tempat yang daku nyatakan di bawah hanyalah sekadar perkongsian dan pandangan sebagai pelancong, namun terpulanglah kepada diri youall nak buat keputusan meronda di mana at Tanah Tinggi Cameron ini ya bebeh ~ =)


Antara tempat yang kengkawan boleh lawat @ Tanah Tinggi Cameron :

1) Cactus Valley

Cactus Valley ini terletak di tengah-tengah Pekan Brinchang. Tak berapa jauh dari Hotel Star Regency dan beberapa hotel lain lagi.

posing itu wajib! :)
Kalau nak park kereta kat area parking dalamnya, korang kena park atas bukit tinggi sikit. Kitorang just park kereta kat area luar yakni area kedai cenderahati berderet tepi jalan itu then jalan kaki masuk dalam. (ada gate kecil belakang kedai cenderahati) 


keretaku yang puas meronda Cameron Highland :)

Apa yang ada di Cactus Valley ini? Sudah semestinya pokok Cactus yang banyakszz. Segala jenis cactus ada. Yang tinggi, yang rendah, yang baby cactus, yang berduri, yang tak ada duri semua ada. Selain Cactus, ada juga pokok-pokok bunga tapi tak sebanyak macam di Rose Centre lorr. The latest thing yang ada di sini adalah Pokok Epal. Oh My, pertama kali daku dan asben saksikan pokok epal yang ditanam di Malaysia. So cute. Tapi sayangnya, tak dapat nak belek-belek buah epal yang melekat di ranting-ranting pokok dengan lebih dekat sebab dikunci dari luar. Diorang risau kalau visitors masuk dalam itu kebun epal, habis nanti buah-buah epal teruk dibelasah dan dibelahap .bhahahaaa 

cactusz 

apple trees~

inilah ghuper pokok epal kek malaysia yo~ 

***

2) Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm ni terletak di belakang Cactus Valley. Korang hanya perlu jalan kaki sahaja dari Cactus Valley ke Big Red Strawberry Farm ini. Penat jalan kaki, boleh bakar kalori tau nggak!. Tapi kepenatan tak terasa sebab dah nama pun bercuti dan melancong honeymoon kan. Mestilah kena kutip seberapa banyak pengalaman selagi termampu. =) 

kaki yang suka berjalan ;)
berposing at the pintu masuk BRSF

Di Big Red Strawberry Farm ini wajiblah terdapat banyak strawberry. Tapi, kat sini korang tak dibenarkan untuk memetik strawberry dari pokoknya yer!. Jangan tiru aksi kitorang yang masuk secara haroomm ke dalam ladang strawberry ini. hahaha. Actually, dek kerana kami teruja nak belek-belek pokok strawberry, kami TERmasuk dalam ladang dia yang berpagar. Kebetulan, pintu pagar ladang strawberry time itu terbuka. hehe. Jadi,  memang rezeki kami nak posing-posing dengan pokok strawberry. Adventurous benar kitorang, pakai terjah-terjah je semua. =) .....Kalau uols nak petik strawberry hidup, di sini bukan tempatnya. Uols kenalah cari Strawberry Farm yang lain (sekitar Tanah Rata, Ringlet, Brinchang) yang ada tertulis di signboard "pick your own strawberry".hehe. Tapi ingat, nak petik strawberry pun ada musim tau.


bersama pokok strawberry. masuk secara harom atau lebih dikenali sebagai TIDAK SENGAJA. hehehe. jangan marreee ;)

Selain strawberry, ada juga bunga-bunga (kat semua ladang at CH ni memang wajib ada bunga lorr) dan banyak juga sayur-sayuran yang hijau, ungu, merah semua segar bugar. Memang membuka selera penggemar sayur sayuran.weee~

bunga lagiiik~
sayur yang segar banget.

Setelah kaki penat berjalan, haruslah singgah sebentar di Big Red Strawberry Cafeteria. Hidangan berasaskan STRAWBERRY menjadi santapan pemuas nafsu makan. Yummy~ (entah hapelah tatabahasa aku tunggang langgang.teett!) 



santapan berasaskan strawberry~sos pun berasaskan strawberry meh... hidup strawberry owyeaa~

***

3) BOH Tea Center Sungei Palas

Teh BOH yang amat fofular datangnya dari Tanah Tinggi Cameron. Tempat wajib yang korang harus pergi adalah Ladang Teh Boh Sungei Palas!. Di Cameron ada beberapa Ladang Teh, tetapi ladang yang paling besar adalah BOH Tea Center Sungei Palas. Dalam BOH Tea Center ini, ada kilangnya di mana korang boleh baca penerangan dan saksikan sendiri bagaimana daun  teh diproses, ada kedai souvenir, dan ada Tea Ria Refreshments (Kafe) untuk makan ringan dan minum sambil menikmati pemandangan indah bukit bukau yang dipenuhi daun teh~ Perjalanan dari luar , menuju ke BOH Tea Center ni lebih kurang 2km. Jalan dia agak sempit dan berliku. Bila dah sampai at the center, uols kena parking dekat tempat parking yang disediakan then kenalah jalan kaki naik atas. Uols boleh pilih nak jalan kaki ikut laluan tangga-tangga atau jalan kaki melalui jalan raya kecil yang banyak pokok besar =)



at the kilang teh
pemandangannya memang santekk..subhanallah :)
lepas dah jalan-jalan, haruslah berehat basahkan tekak dengan teh dan sedikit makanan ringan di Tea Ria Refreshments sambil menikmati pemandangan yang indah =)

***

4. Gunung Brinchang & Mossy Forest

Owyea~owyea. Part ini yang paling mencabar. Mendaki Gunung menggunakan kereta auto to u~ Tempat laluan masuk dia tak jauh dari BOH Tea Center Sungei Palas tadi. Kalau hala jalan masuk ke BOH Tea Center, laluan ke Gunung Brinchang adalah di sebelah kiri. Pendakian menggunakan kereta auto amat menggerunkan daku. Kesian encik asben yang dok drive, sebab co-pilot pulak yang lebih lebih dek kerana terlampau berdebar. muahahah. Almaklum, nak naik puncak gunung dengan jalannya yang licin (baru lepas hujan), jalan sempit, banyak lopak, dan amatlah berliku. Bunyi hon tak usah bilang lah, memang banyak kali asik tekan hon (memang kena tekan hon kalau drive dekat laluan berliku, di mana kita tak dapat lihat kereta dari arah bertentangan) Info untuk uols yang guna kereta auto, wajib menggunakan gear 2 atau 3 sahaja sepanjang pendakian. Kalau uols taram D aje, memang alamatnya tak panjang umurla kereta uols itu. kehkehkeh~ 


Panjat watchtower (Look out point) at the top of Gunung Brinchang

Subhanallah...cantik sungguh pemandangan dari atas Gunung ini....

weol posing kat luar je.. tak sempat nak masuk dalam sebab baru lepas hujan  dan masa tidak mengizinkan.hehe. 

***

5. Rose Centre

Rose Centre ini terletak di laluan belakang gerai-gerai hasil tanah tinggi Kea Farm. Dekat area Kea Farm tu ada signboard ke Rose Centre. Memang sangat banyakszzz bunga ros dan bunga lain juga. Terrrbaeekkk~ Daku jadi rambang mata dan terasa diri bagai berada dalam cerita Alice in Wonderland~wewiiitt 

ecececehhh~ di sebalik bunga2 ros yg pelbagai warna


Untuk pengetahuan anda..kalau nak menimba lebih pengalaman, anda digalakkan memanjat anak tangga yang banyak untuk sampai ke puncak Rose Centre. Agak tinggi dan tak terbilang bilangan anak tangganya.. dan nasib baik kami tak pancit..haha..steady lorr~ =)

Cer tengok tu, banyak anak tangga di belakang asben i :) ni lom sampai puncak lagi~ 

Yeayyy dah sampai the puncak of Rose Centre. tetttt~ Time ni memang syejuuk bangat ok. Kebetulan iols boleh terlupa nak pakai sweater. Waktu kitorang mendaki anak tangga ni, memang tengah hujan renyai-renyai tau. Tapi kami belasah je redah hujan. Janji sampai puncak. Alhamdulillah  =)
***

6. Hasil Tanah Tinggi Kea Farm & CH  Night Market

Hasil Tanah Tinggi Kea Farm ni terletak di bahu jalan. Kalau nak borong sayur-sayuran dan tanaman yang the very the fresh dari ladang, kek sinilah tompat eyh. Ekau buleh pilih mano satu yang ekau borkonan. Harga boleh dirunding =)


jagung manis cameron ;)

Selain daripada Tanah Tinggi Kea Farm, Night Market at Brinchang pun wajib menjadi tumpuan. Terletak di tengah-tengah pekan Brinchang. Kat sini memang banyak makanan, sayur, buah, pokok, baju, cenderahati dan macam-macam lagi untuk dibeli. Harga pun berpatutan =)



***

7) Bharat Tea Plantations

Selepas BOH Tea Center Sungei Palas, uols jangan lepaskan peluang untuk melawat Ladang Teh  Bharat Tea ini ye. Bharat Tea ni terletak betul-betul di tepi jalan Tanah Rata - Brinchang  Pemandangan di sini agak berbeza dari pemandangan di BOH Tea Sungei Palas. Hijau daunnya pun ada slightly different with BOH Tea.. hehe. Seperti di BOH Tea Center, kat sini pun ada kafeteria dan kedai cenderahati untuk yang tersayang di kampung halaman  *wink* =)

Cameron Valley juga dimiliki oleh Bharat Tea

cantik sungguh bumi ciptaan Allah ini

hijau mata memandang~ Maha Suci Allah yg telah menciptakan  bumi hijau ini
***

7) Cameron Highlands Bee Farm

Tempat menarik seterusnya untuk dilawat adalah Cameron Highland Bee Farm yang terletak di tepi jalan juga. Kalau kamu dari Kea Farm, Bee Farm ini terletak di sebelah kanan jalan. Lebih kurang 500km kot dari tempat Hasil Tanah Tinggi Kea Farm. Bayarannya adalah percuma tapi kalau korang kena sengat dengan lebah, sila tanggung sendiri ..oyeaaa =)


tu diaa..posing dengan raja lebah :)

ada banyak lebah dalam itu kotaks kotaks

Keselamatan nyawa korang terletak di bawah jagaan diri sendiri ye

cer ushar lebah-lebah yang bebas berkeliaran out of the box.~ngeeee
***

8) Arked Peladang Cameron Highland

Arked Peladang Cameron terletak di sepanjang bahu jalan sebelum sampai Kea Farm. (eh! semua dekat tepi jalan je erk) kehkehkeh..lebih kurang gitulah gamaknya. Di area jalan ni memang berderet pun kedai yang jual benda yang sama je dengan tempat lain. Tapi maybe kualiti or harga ada beza, either it's more cheaper or more expensive, semua terpulang kepada budi bicara tawar menawar anda. Ada juga kedai yang Fixed Price already. Jadi, tepuk dada tanya selera membeli belah uols horite =)

amik gambor sebagai bahan bukti dan kenangan sepanjang zaman... yipeee =)

idupp strawberry lagiikk..lallalaa~
eee...apekah haewan ituw? 

9) S'Corner

Namanya memang gah kan~ S'Corner ini betul-betul terletak di jalan raya berlingkaran bentuk S selepas Arked Peladang Cameron dan sebelum sampai Kea Farm. No wonder namanya S'Corner. Apa yang menarik di dalam?.. hermmm. sama sahaja bahan jualannya seperti tempat lain, cuma yang membezakan S'Corner adalah terdapat MUSHROOM CORNER kat sini. Memang banyak gilerrr jenis cendawan yang ada. Bagi peminat setia mushroom, uols kenalah lawat S'Corner yep. 




sempat lagi minum teh tarik & honey lemon :) owner kafe ni is muallaf..  

***

10 ) Parit Fall a.k.a Air Terjun Parit Cameron Highland

Kat Cameron ni ada 3 air terjun kalau tak silap. 1. Robinson falls, 2. Parit falls, 3. Lata Iskandar  (Tapi Lata Iskandar agak jauh dari Brinchang). Penduduk tempatan kata, kalau nak sangat tengok air terjun kat area Tanah Rata - Brinchang, Cameron, better pergi Air Terjun Parit. Sesampainya kami di sini, keadaan sunyi sahaja. Tak ada orang langsung..ngeee. Mungkin sebab waktu tu hujan renyai-renyai kot. Pemandangan hijau dikelilingi pokok dan agak menyeramkan..hehehe ~ Air nya pula memang tak boleh dibuat mandi sebab warnanya sudah sama dengan itu teh tarik lorrr..so sad... :'(  sobsobsob   ~lets see da picturez at Parit waterfall 


p/s : agak meremangkan bulu tengkuk daku tyme nak posing ni,  tapi wat kaver cun je..hehe..  :P

see de water maaa..ayoyo .=)

Cukuplah 10 tempat yang aku nyatakan. Tempat lain seperti MARDI Agro Park or Kuala Woh tak sempat kami nak singgah ;)

***

Apa yang daku boleh rumuskan,  it was a nice journey and honeymoon ... Cameron Highland memang sangat superb, dan amazing. Memang tak akan jumpa tempat lain yang sama macam Cameron Highland ni... Tak percaya ka?? Percayala... Kalau tempat lain ada teh, strawberry, sayuran segar, bee farm dan cuaca sejuk macam cameron, TAPI i guarantee suasana and keadaan nak cari makanan yang sedap lagi halal pulak tak ada. Betol tak? Thats why i said, tak ada tempat lain yang sama macam CH ni.....

Talk about foodz, amazingly semua kedai makan yang kami singgah dari Tanah Rata hingga ke Brinchang semuanya delicious marvellous da bomb. Serious bebeh~. Hatta, makcik yg jual kuih charkoy, cucur udang, pisang goreng, kimcam goreng, cendawan goreng di tepi jalan pun masih menghasilkan makanan yang lazat untuk lidah serta tekak daku dan suami merasanya.  

Ini antara kedai makan yang kami sempat snap picture. Ada lagi beberapa yang lain, kami tak sempat nak snap sebab makanan yang memang membuka selera menyebabkan kami tak ada masa nak capai kamera or hanfon to snap the picture.hiihihi :)

Naimah Restoran 1 Malaysia . lokasi , satu bangunan dengan Tudor Home Inn Brinchang

masakan kampung @ naimah ~ikan patin masak tempoyak :)

Nik Ikan Bakar dan Tom Yam. Lokasi, sebelah Masjid Kayangan Brinchang
@Nik Ikan Bakar : Sup Sayur segar, Sup Daging, Ikan masak tiga rasa 

ubi madu manis, strawberry coklat, cendawan goreng, kimcam goreng, brokoli goreng~ at Kea Farm


Semoga perkongsian daku ini dapat dijadikan panduan utk makcik, pakcik, kakak , abang, adik semua...

TQ for reading this Destinasi Chenta @ Cameron Highland =)

see ya~

THE HITZ