p
Showing posts with label percutian. Show all posts
Showing posts with label percutian. Show all posts

22 November 2013

Review : Pengalaman Bercuti di Sunway Lagoon - Part 1 (Vuvuzela, Waterplexx 5D, G-Force X, etc)

Assalamualaikum wbt,
Salam sejahtera


Haiiii haiii hai everyone. Berkurun lama ku tak hupdate belog ku ini. Almaklum, busy dengan kerusus kerusus dan kereja sahaja. Hehhh, wanita modern yang berkerja, cengginilah gamaknya. Bak kata ustaz Don, biar kita kerja macam gaji 30 juta dollar amerika walaupun sebenaqnya gaji kita 30 ratus ringgit malaysia sahaja. Phew!

Seperti yang aku janji haritu, daku nak hupdate dan nak mengeSHARE kepada korang semua tentang pengalaman bercuti sambil berbasahan di Sunway Lagoon kan. Owyea~

Pertama sekali daku nak habaq yang kita rakyat marhaen perlulah berjimat cermat dan kena bijak berbelanja kalau nak masuk Sunway Lagoon ni. Hewhewhew. Kecualilah korang ni spesies Lamborghini, Ferrari, Porsche dan Volkswagon. Eh eh! Sedih giler ayat. Huahuahua. 


Just for your info before you go. Harga setakat harini , hari esok mungkin naik lagi. donno :)

Tetapi....... ya, ada tapinya, pengalaman di Sunway Lagoon ni memang best best bestttt sangat. Terasa macam satu hari sahaja tak cukup dan tak sempat nak main semua game. Bagiku, kalau uols sudah bosan hari-hari buat benda yang sama sahaja, hari-hari mengadap muka boss yang kuat berleter sahaja, hari-hari kena mengadap buku-buku yang banyak sahaja, hari-hari duduk dalam ofis sampai otak tepu sahaja, maka sekali-sekala kena bagi chance kat diri uols pergi tempat-tempat cenggini.  Kita memang perlukan satu waktu untuk lepaskan segala angin dalam kepala dan badan. Horey horey!

FYI, dalam Sunway Lagoon ni ada banyak Park. There are :
Water Park (Tempat untuk korang basahkan diri sebab memang watery) ,
Amusement Park (Tempat berhibur sambil bersedia untuk isi perut terburai kalau tak biasa main game yang mencabar),
Extreme Park (Tempat untuk Peminat extreme game-boleh buat jantung terkeluar dari badan juga),
Wildlife Park (Tempat untuk berkenalan dengan segala jenis burung, dan beberapa jenis haiwan yang sangat comel), dan
Scream Park (Tempat hantu raya bertelur. kuikuikui)



Jom kita review tempat yang sempat iols dan suami pergi. Tempat yang kami tak sempat nak pergi tu, mintak mahap je la ye. Masa dan keadaan memang tak mengizinkan nak lawat semuanya. Enjoice :)


ps:/ Gambar-gambar kali ni banyak sangat, jadi daku pon cuba try test cantum-cantumkan kesemuanya macam jigsaw puzzle. haha. Harap-harap dapat membantu korang yang nak tengok review tempat percutian sebelum buat keputusan untuk pergi sini. 


At The Water Park

1) FlowRider




At the FlowRider ni korang boleh praktis cara-cara nak surf dengan betul. Praktis sampai badan uols tak terbalik macam katak baru nak belajar berenang. Kena biasakan praktis sebelum uols nak pergi meluncur di Surf Beach. Nice activity but you have to queue up before dapat meluncur di sini. Pengawal di situ hanya bagi 3 kali chance je untuk kita cuba surf. Kalau tak ramai orang, 10 kali nak try pon boleh. For this game, my hubby sahaja yang try FlowRider ni. Daku tak kuasa lah nak try benda ni memandangkan semua yang tengah beratur time itu adalah jejaka. Naahh. Not bad lah encik suamiku meluncur. Ada bakat macam dalam cerita Baywatch. Ahaks!

2) Waterplexx 5D



Oh My Gosh. Oh My.... This is one of the coolest experience ever. Malaysia's first 5D Waterplexx. Bukan 2D, bukan 3D, bukan 4D tapi 5D lah bebeh. Memang terbaik. Eh, walaupun this stuff adalah dalam bangunan, tapi uols jangan masuk dengan pakaian baju kebaya or cheongsam pulak ye. 200% badan korang akan disiram air masa duduk dalam ni. Cool experience. Uols akan masuk ke dalam dunia fantasi di mana nanti naik roller coaster, bertemu dengan macam-macam makhluk dalam skrin. Eheks!. Walaupun sekadar dalam skrin, tapi taiming(time) pergerakan kerusi yang uols duduk dan air yang dipancut-pancut dari depan, tepi, belakang, atas diri korang tu semua memang real dan the feeling is excited tak terkata. (air dipancut macam dalam 2 gambar kat atas ni) Ahh..just go get your ticket and laluilah pengalaman ini sendiri.

3) Cameroon Climb

Permainan gelongsor ni bukan macam gelongsor biasa yang kita naik di mana di akhir slide tu mesti masuk air. Nop. Di akhir slide Cameroon ni, uols akan slide lagi sampai naik ke awan, macam gambar last di atas ni kan. Pergerakan dia macam pergerakan bandul, you know what is bandul rite?. Kita slide-slide ke atas (depan) dan ke belakang(bawah) ,ulang-ulang dan akhirnya berhenti di tengah. Siapa yang overdose kelajuannya tu, berhati-hatilah, harapnya tidak terkeluar dari slide time slide tu meluncur ke atas. Hehehe. Tetapi jangan risaulah, setakat ni, tak pernah berlaku lagi macam tu. Konfem selamat! *Eh macamlah daku kerja kat Sunway Lagoon ni kan.*

4) African Phytons




Phytonszz. Psssssst. Tengok slide dia yang berbelit-belit pun dah tahu, memang sinonim dengan phyton or ular. Daku geli dengan ular okey. Bukan takut, cuma geli. Pelik kan. Geli sebab dia panjang dan takda kaki. Eeeee. Tengok diorang warnakan slide African Phytons sama dengan ular ni pun macam geli. Hahaha. *Gediklah kau nyah* Eh, bila kita dah duduk je dalaam tube dan slide turun melalui mana-mana slide ular ni, memang terbaiklah pengalamannya. Setiap slide tu berbeza-beza. Macam dalam picta di atas tu (slide biru = sebelum diwarna macam ular) ada yang canopied slide, ada yang half-canopied slide, ada yang takde canopy langsung. Seronok memang dah, cuma kaki sahaja lah yang penat untuk mendaki ke atas, sebab nak merasa naik kesemua jenis ular yang ada. =)

5) Congo Challenge



Hey guys, still remember yang permainan ini pernah daku kongsikan dalam post bertajuk Percutian ke Bukit Gambang Waterpark (klik)?? Yeazza. Inilah yang saya maksudkan. Gamenya sama cuma namanya berbeza dan slide di sini lebih panjang dan lebih tinggi berbanding di Gambang. Di Gambang, ada jam masa di setiap lane, tetapi tidak di sini. Meniarap sambil menggelongsor ke bawah dengan 'tikar' yang disediakan. AuuweeBest oi main benda ini, but please kalau ada yang pregnant dan kempunan nak main Congo Challenge, sila jangan layankan perasaan itu. Kelak anak dalam kandungan bakal menjadi superman atau superwoman. Hewhewhew.

6) Vuvuzela



Vuvuzela?. Apakah? Setahu daku, vuvuzela ni adalah alat muzik yang dikenali juga dengan nama lepatata Mambu. Ianya digunakan oleh puak-puak South Africa sewaktu perlawanan bola sepak. Tetapi, tiba-tiba satu biji vuvuzela terbesar di dunia telah dicipta di Sunway Lagoon Malaysia. Vuvuzela yang ni pula bukan untuk main muzik ye. Ianya adalah khas untuk penggemar permainan air di seluruh pelosok dunia bergelongsor di sini. Tingginya 30 meter. Water ride sepanjang 152 meter. Funnelnya sepanjang 22 meter. One of the best game and experience too. Oooh lala!. Pengalaman yang memang tak akan dilupakan. Selepas dah naik sekali, memang nak naik lagi banyak kali. Waktu itu sudah tak terfikir penat lelah kena mendaki tangga yang tinggi. Yang penting dapat turun dengan pelampung di dalam vuvuzela ni. Kalau uols nak naik benda ni, kenalah pegang tepi pelampung tu kuat-kuat ye. Kalau tak, konfem korang terjatuh dari pelampung. That is sangat cuak sebab ada part yang this gelongsor sangat curam terjun ke bawah. Heeeee. :)


At The Extreme Park

Now, jom kita review at the extreme park pula. FYI, banyak permainan di extreme park ni, dan semuanya tiada bayaran extra kecuali 4 game sahaja iaitu G-Force X, Go Kart, Paint Ball War Zone dan Bungy Jumping. Game lain seperti Flying Fox, Mountain Bike, ATV, Vertical Wall Climbing, Paint Ball Target Shooting, Kayaking, Archery Target Shooting semuanya PERCUMA. Heaven, percuma ok. I mean, uols kena bayar di pintu masuk Sunway Lagoon sahaja dan tidak perlu bayaran tambahan ketika nak main benda ini.

Disebabkan ianya semua tak perlu bayaran tambahan kecuali 4 game tadi, maka berpusu-pusulah orang beratur. Memang panjang barisannya uols. (Time holiday) Yang paling panjang adalah kayaking, Flying fox dan ATV. Memang rugilah kalau dah datang sini tetapi tidak mencuba untuk naik Flying Fox sebab daku difahamkan flying fox Sunway Lagoon ini adalah yang terpanjang di Malaysia. Cuma, kami tak larat nak beratur.

Oleh kerana malas nak beratur, weols mengambil keputusan untuk mencuba game yang susah nak jumpa di tempat lain dalam Malaysia ni, iaitu G-Force X. Heeeeeeeeeee *senyum sampai telinga*

G-Force X Malaysia ini adalah Slingshot Ride tertinggi di Asia i tell u.


Sebelum weols mencuba permainan yang mencabar ni, kena isi satu 'inform consent'. Bukan seorang sahaja yang kena isi, tetapi kedua-dua penumpang G-Force X ini WAJIB isi yer. Di situ, kita kena nyatakan yang weols tidak preggy (time nak naik), tak ada sakit jantung, tak ada darah tinggi, tak ada darah rendah dan sebagainya.




Gambar 1 dan 2, picta disnap sebelum G-Force X berlepas. Haha. Bajet cool lah. Padahal jantung berdegup kencang. Di saat kami dibaringkan dalam G-Force X (mata dan badan menghadap langit), coach/trainer Xtreme tuh buat kiraan "Five ..Four.. Three.. ".
Dalam hati aku macam Blurrr, ''Dia ni kira apa pulak ye?"
"Twoooo... One.."
ZZZZZZoooooooooommmMmmmmm
Terus G-Force X itu memecut ke ruang langit biru dengan kelajuan tahap maksimum yang amat tanpa belas kasihan.
Hambik kau!

"Aaaarrrrrrrrrr..." Daku pon menjerit macam nak terkeluar anak tekak.
Encik Hubby kat sebelah ni boleh pulak gelak-gelak jerit "Woooohhooooo".

Lepas badan dalam posisi baring ke atas sampai tahap maksimum (paling tinggi lantunan G-Force X), badan kami pun dipusingkan 360 darjah menghadap bumi pulak. Adoyyy... Kecut perut, macam nak terhempas ke bumi je rasa.

Gambar contoh kaki di atas, kepala di bawah dalam G Force X.

Cuak dan debarannya hanya di permulaan sahaja kerana lama-kelamaan, lantunan dan hayunannya makin perlahan. Bila dah perlahan tu barulah rongga pernafasan daku ni boleh bernafas dengan betul. Lega!. Huahuahua.. Nak cerita real 100% pon susah. Uols tengok sahajalah gambar tu dan bayaaangkan...Lagi best, jika uols pun curi sedikit masa untuk diluangkan bersama dengan yang tersayang di SINI with this GFORCEX. Ada brann??  :)




Picta sebelah kiri tu, muka selepas habis dilambung G-Force X. Muka eksaited okey!!.
Picta sebelah kanan tu pula adalah gambar apabila G-Force X melambung di udara dari jauh. Agak macam dalam game ANGRY BIRD pun ada. Hahahaaa. =)

Pengalaman manisss dan mendebarkan yang memang tidak akan dilupakan sampai bila-bila.


Setakat itu sahajalah perkongsian Percutian kami di Sunway Lagoon PART ONE. Jangan lupa ikuti lagi pengalaman mendebarkan di Amusement Park (sambungan PART TWO) pula ye. Mudah-mudahan anda mendapat maklumat berguna untuk membawa keluarga tersayang ke sini,







TQ for reading this entry 

See ya..





14 September 2013

Percutian ke Bukit Gambang Waterpark (Review)

Assalamualaikum..
Salam Sejahtera..

Hai kengkawan. Korang semua tengah buat apa tu? Minggu ni ramai yang bercuti 3 hari kan. Almaklum, 16 September (Isnin) kita  bercuti untuk Hari Malaysia. Owyeaaaa. Seronok gila bila dengar word cuti, macam nak melompat-lompat sampai ke bintang je rasa. Muahaha. Bukan sebab iols malas nak keje ok. Eh eh, you ingat i nak makan gaji buta kah? Hehehe. Yang sebenarnya iols sudah rindu bangat sama encik suami (Bulan madu di awan biru, tiada yang mengganggu. Bulan madu di atas pelangi hanya kita berdua....) haha. Tetiba mahu menyanyi Fantasia Bulan Madu sekuat hati. 

Harapanku agar, orang-orang atasan di Kementerian tunaikanlah hajatku nak pindah ke Kuantan agar aku dapat menjalankan tanggungjawab sebagai isteri kepada suami bermula pada hujung tahun ni. Tahu takkkk? (menjerit dalam hati.nak pindah. nak pindah.) Grrrrrr.

Wahai kengkawan, saat ini, jari jemariku keras kejung, macam buntu nak taip apa kat sini, sebab aku dah lama tak update belog, tapi ku gagahkan juga. Chewwah. Harini aku nak share satu tempat yang boleh dikatakan menarik dengan uols. Bagi korang yang hantu air tu lagilah, bertambah gumbira hati keriangan tak terkata kalau dapat melepak di sini. Di mana? Oyea, di Bukit Gambang Waterpark.

Sebenarnya ada 3 tempat yang korang boleh pilih nak melepak di Bukit Gambang ni. 
1) Bukit Gambang Safari Park. di mana uols bolehlah berkenalan dengan Sang Harimau, Sang Singa Putih, Sang Panamanian Night Monkey, Sang Kangaroo Putih, Sang Alpaca, Sang Llama dan pelbagai lagi haiwan yang mungkin uols tak pernah jumpa. 
2) Bukit Gambang Extreme Park. Kat sini uols bolehlah berlasak-lasak naik ATV, flying fox dan lain-lain . Sorry guys and girls, iols tak update sangat pasal ni.
3) Bukit Gambang Waterpark. Yezaaaa. Inilah yang akan menjadi topik bacaan hangat kita pada hari ini.

Jom mengembara.



Tu dia. Bajet macam dalam cerita Sembilu or Bikerz Kental kah? Kuikuikui.

Ekceli, daku pergi Gambang ni time cuti sekolah 3 bulan yang lepas. Korang jangan pulak kata aku baru pergi Gambang ni semalam eh sebab semalam hari bekerja tau. Kemain gigih aku bekerja macam nak dapat anugerah cemerlang, sebab tu takdak waktu senggang aku nak menaip di belog aku ni. uhuks. Lambat gila baru aku ada fefeeling nak masukkan entry ni. Hehe. Jangan maraa na. Peace.




Hamboi panjang barisan, beratur tak ingat dunia. Inilah akibat pergi waterpark time cuti-cuti sekolah. Macam kat rumah dah kehabisan stok air je ek weols. Hahaha.


Harga untuk dewasa adalah sebanyak Ringgit Malaysia Dua Puluh Tiga dan Sembilan Puluh Sen sahaja. Kanak-kanak pula RM16.90 sahaja. Murah kan. For me the price is ok ok la berbanding Sunway Lagoon (klik). Hehe. Tapi setandinglah dengan harganya sebab permainan air di sini tak banyak dan tidaklah sepelbagai seperti di Sunway Lagoon (klik). Bolehlah kalau nak bersuka ria santai-santai gitew.

Kalau uols ada anak kecil-kecil, boleh masuk free sahaja :) Owww, anak-anak kecil je free, bukan parents ya. Hihi


 The Cabana. (pergh rambut suamiku, selepas dilambung ombak rindu. teeheehee)


Kengkawan pon boleh sewa Cabana di sini. So tak payah rebut-rebut tempat dengan orang lain. Boleh lepak santai di pondok setelah berhempas pulas bermain permainan air.

Ok, kat dalam ni tak guna duit untuk beli apa-apa. Perkara ni normal utk semua water park. Depa guna e-value. Ye la, kalau pakai duit, susahlah. Basah nanti duit korang kalau terbawa masuk dalam air.


Di Gambang Waterpark ni korang kena sewa tube sendiri ye. Maknanya dekat semua slide tu, korang kena angkut tube yang korang sewa. Beza dengan Sunway Lagoon (klik) di mana tube telah disediakan di semua permainan slide. Untuk main permainan di slide, ade beberapa jenis tube yang tak boleh guna. Eden udah lupa tube apa yang tak boleh guna. Hihi. Kami sewa satu single tube dan satu double tube je. Dua pelampung ni boleh guna di mana-mana.



Jom kita ushar apa yang ada di sini.




Ececeh. Posing ala-ala Vin Diesel gitu. Auwww. Uols nampak tak di sebelah kanan dan kiri asben i. That is the peta dan papan tanda untuk segala jenis permainan yang ada di sini. Coco Beach Wave & Lagoon, Penguin Island di mana ada permainan untuk kanak-kanak dan river, dan The Top Hill Side untuk permainan gelongsor air.



Apabila mata ini terpandang Coco Beach, terus kaki kami berlari-lari ke arah air macam orang tak pernah jumpa pantai. Hahaha. Kat sini, bolehlah berendam dalam air ala-ala di beach. Bila terdengar bunyi hon kuat je, bersiap sedia, gelombang air kuat akan datang. Time air bergelora kuat ini lah yang paling ditunggu-tunggu oleh orang yang berendam dalam tu.



Next, jom kita terjah area The Top Hill Side yang ada game 6 Lane Racer Slide, Galaxy Slide, Crystal Slide, Canopy Slide dan Family Raft Ride. Yang Racer Terrace tu guwe taktau kat mana atau yang mana satukah? Apakah?

This is the Canopy Slide. Takde bumbung yang menutupi gelongsor air ini ye :)


Ini pula Galaxy Slide. Gelongsor berterowong gelap gulita. Nice.


Seee the terowong tu. Sepanjang-panjang kami gelongsor turun, gelap je suasana. Terpikir jap, janganlah ada anaconda dalam tu. Hehe


Ini pula Crystal Slide. Berterowong tapi tak gelap macam tadi. 


This is the Family Raft Ride. You have to naik this big pelampung dengan 5-6 orang dalam tu. Good experience also. :)



Daaaannn... Permainan inilah yang paling mencabar jasmani, emosi, rohani, intelek, spiritual (tetiba terkeluar Falsafah Pendidikan JERIS daaa) kami di Gambang Waterpark ni. Macam Superman tapi ''ber-Super-Man'' di atas slide lah ye. It is Six Lane Racer Slide


Ada brannn?.. Sempat lagi posing sebelum berlumba dengan asben i di lane sebelah, sape paling cepat slide sampai bawah tu ha. Tinggi woo. 
Pemenangnya mestilah suami daku... Hahahaa. Habis badan aku yang ringan ni ketinggalan jauh di belakang dia. Cissss.



Next, selepas puas membasahkan diri di Slide Game, jom kita bersantai-santai di Penguin Island. 





Ini tempat kanak-kanak bermain tau. Orang dewasa pun bersemangat berkumpul kat situ sebab depa semua tunggu kepala ikan kat atas penuh dengan air. Bila kepala ikan dah penuh dengan air, nanti ikan muntahkan air ke orang-orang bawah yang tengah berkumpul tu. That is keriangan namanya. :)


Belakang my husband tu lah yang kami nak pi sat gi. Glacier River

Kita just perlu duduk di dalam tube sahaja , then biarkan tube bergerak ikut aliran air. Rileks santai



Di Glacier River ni, kita akan melalui Terowong Journey Of Ice. Al konon-konon ada snowflakes tau yang akan turun dari bumbung tunnel ni.











Pelampung siapa lah yang dah terbalik tu. Sadis sungguh. Tapi jangan risau dan jangan panik, sungai buatan ni tak dalam mana pun. Hehe.




Glacier River jadi permaian terakhir kami di Gambang Waterpark. Hopefully 5 tahun akan datang, akan ada pelbagai lagi permainan air di sini. Apa pun, bersantai sambil berhibur at Gambang Waterpark adalah pengalaman manis yang tak mungkin kami lupakan. Next entry, iols update percutian kami ke Sunway Lagoon (klik) pula ye.  Heeee :)

Oh ya! Sewaktu dalam perjalanan balik, sempat kami singgah di sebuah kedai makan yang kami rasa sedap mengikut selera kami. Kami membelahap macam orang kebulur. Mana tak nya, masa leka bermain air, memang takda selera nak makan langsung. Lagipun makanan yang dijual di Gambang Waterpark kurang kena ngan taste kami yang nak makan heavy food plus lauk pauk. Lepas habis main semua permainan air, barulah perut ni berkeroncong bergurindam main lagu dondang sayang pula kelaparan. Haiiisssh.


Apa lagi, serbu kedai makan lah pula ye. Kami singgah di Marina Seafood, betul-betul terletak di tepi jalan dari Gambang Waterpark hala ke Kuantan. 




Udang goreng tepung, Kailan ikan masin, Sup ekor


Kerabu Mangga, Telur dadar dan Ikan pari bakar. Yummy~~


Itu sahajalah yang mampu eden kongsi. Moga bermanfaat kepada kawan-kawan semua. Selamat bercuti dan selamat berkerja semula selepas bercuti.  :)


Tata.

TQ for reading my entry.

See ya. :)




04 June 2013

Cameron Highland : Family Vacation

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera


Hye peeps. Its Cameron Highland again. Owyeaa. Im lovin it. 

Ekceli, last 2 weeks before, me and my family had a vacation. It was on 17th May 2013 - 19th May 2013. My ayah havent been there. My mama pula kali terakhir pergi CH adalah lebih kurang 20 tahun yang lepas. Lama benar kan. Jadi mama dan ayah teringin nak pergi Cameron Highland. Hasrat mama ayah nak bercuti beramai-ramai one whole family with anak-anak, menantu, dan cucu-cucu. Moreover, 18th May 2013 adalah birthday mama. =)

Maka, kami cuba sedaya upaya mencari masa terluang. Pedulikan semua hal-hal kerja lahh demi menggembirakan hati mama ayah tercinta. hihi :) Kami dah buat perancangan bermula dari bulan April lagi, iaitu sebulan sebelum vacation.

Ayah dah tak larat nak memandu jauh-jauh. He is 67 already you know. Mama is 65. So, they took a bus to Lumut  a week before, because my sister, Yana and her husband live in Lumut. My big bro and his wife pula live in Manjung. Jauh di sudut hatiku, kalaulah aku tidak berkerja dan duduk dekat dengan mama ayah, aku memang nak sangat hantar mama ayah naik keretaku. FYI, kami adik beradik duduk jauh-jauh lorrr. Angah dok dekat  dengan mama ayah tapi suami dia pula jauh di hujung Malaysia sana (Tanjung Peghelih). ahhh. Thats lifee lah. Oh Life.


Skip to our vacation story.

17th May 2013 kami bertolak dari Lumut ke Cameron Highland melalui Simpang Pulai. New experience for me sebab sebelum ni daku dan suami ke Cameron Highland melalui jalan Tapah. Tapah lagi berliku-liku daripada Simpang Pulai lah ceghitanya. 

Sesampai di Cameron Highland, kami check in di Irise Apartment (1 living room, 1 kitchen, 1 dining room, 3 bilik tidur, 3 bilik air dalam setiap bilik tidur, 1 balkoni). Irise Apartment ni bersebelahan dengan padang golf. Nice view walawehh.. Pagi-pagi buka pintu, mata telah dihidangkan dengan pemandangan hijau padang golf dan gunung-ganang yang indah. :)

Mama and ayah. Sweet couple kan.hihii
Me and hubby. Kapel yang manis jugalah. hihihi  :)

18th May 2013. Kami pergi tempat terbaru at Cameron Highland that is Cameron Lavender Garden. If uols dari Brinchang, u akan jumpa Cameron Lavender Garden selepas uols jumpa Kea Farm, Butterfly farm dan Bee Farm. Ianya terletak di sebelah kiri jalan.

Uols kena bayar RM5 per kepala if nak masuk. Dah alang-lang pergi kan, baiklah masuk je. hihi. Apa yang ada dalam Cameron Lavender Garden ni?. Ada bunga-bunga banyak sangat especially bunga lavender yang purple kaler tu lah. Nice view lah i tell you. Aku terasa bagai berada di Holland (berangan tak hingat dunia huii). Then di sebelah atasnya ada strawberry park di mana uols boleh pick your own strawberry ok.

PURPLE.!! . Ececehh.. My anak sedara , si Nur Qaseh pon terpegun nengok bunga-bunga tu. hihi

My sista, bergaya kau cik adik. Kalau uols nak berkenalan, boleh contact i, nanti i rekemen kat dia...hihii

Cantik sungguh bunga-bunga yang berwarna warni itu.


Subhanallah

Selepas makan angin di Cameron Lavender Garden, kami bawa mama ayah pergi ke Ladang Teh Boh Sungei Palas. Minum-minum dan makan di sana sambil mata menikmati pemandangan hijau teh ciptaan Allah. =)   *gambar akan diupload kemudian, tunggu my sista upload from her canon*

Selepas itu, kami bawa mama ayah menikmati hidangan berasaskan strawberry di Taman Agro Al Mashoor. Nice. Taman Agro Al-Mashoor terletak di No. 20, Kampung Taman Sedia, Cameron Highlands, Pahang Darul Makmur, lebih kurang 1.5 kilometer dari Bandar Tanah Rata. Keluasan Taman ini adalah 0.75 ekar berkonsep agro-pelancongan berasakan tanaman strawberi.

Komponen Taman Agro Al-Mashoor adalah:
  1. Tanaman strawberi secara bertingkat fertigasi
  2. Tanaman hiasan berpasu
  3. Tanaman kaktus
  4. Tanaman Orkid
  5. Pusat Jualan :
    5.1 Buah strawberi segar
    5.2 Produk hiliran berasakan strawberi seperti Jem, Kordial,
    5.3 Halwa dan lain-lain.
    5.4 Pelbagai jenis Teh Cameron Highlands
    5.5 Pelbagai jenis madu
    5.6 Tanaman Hiasan Berpasu
    5.7 Pelbagai jenis Kaktus
    5.8 Orkid jenis Phalaenopsis, Cymbidium dan Cattelya
  6. Kawasan Café dimana pengunjung dapat menikmati minuman dan makanan ringan seperti scones, muffins, tarts, aiskrim, ice-blended dan sebagainya.






It was 18th May kan. Like i told ya, my mama's birthday. Guess what?. That evening, kami makan steamboat beramai-ramai. Masak sendiri tau dalam Irise Apartment tu. My kakak ipar buat perencah sup steamboat tu. Memang sodap. Tidak dilupai dengan acara potong kek dan bagi hadiah to mama and ayah. Mama dapat dua beg tangan. hihi. Ayah pula dapat tshirt John Master. :) 

We're happy coz they(parents)pon happy.


Macam-macam hado.

Berebut nak potong kek..kikiki.. Secret Recipe Chocolate Chip Walnut Cake. Delicious Marvellous da bomb.

Happy birthday mama. Happy belated birthday ayah, Happy becoming birthday to me and kak ipar. ahaks.... semua atas satu kek. hahaa



19th May 2013.

It was our last day at here. Jalan jem memanjang sebab semua orang berderet-deret nak pulang ke tempat asal. Cadangan awal untuk melawat Rose Center dan Kea Farm tergendala. Maka kami ambil keputusan melawat S'Corner sahaja.

Seperti dalam entry aku sebelum ni (Cameron Highland Honeymoon part 2) at S'Corner ni uols boleh beli teh, souvenir, sayur-sayuran dan speciality dia adalah adanya Ladang Mushroom. Beratus-ratus mushroom ngkorang boleh pilih di sini. Mushroom Lover Heaven. 

From left : Along with his new baby Daniel (cucu tok mama n tok ayah yang ke 11), Mama, Yana with her baby Nur Qaseh (cucu atok yang ke 10), me insyaallah akan ada baby juga one day, my husband, and my adik  =)

Hati kami (adik beradik) gembira apabila kami dapat menggembirakan kedua ibu bapa kami. Alhamdulillah. Apa yang kami lakukan ini tidak terbalas dengan jasa mama ayah yang lebih banyak berbakti dari kami dalam kandungan hinggalah besar begini. *Dah kahwin pon masih nak manja dengan mama ayah lagi khennn. hahaa*

Wahai anak-anak, bersyukurlah jika anda masih lagi diberi kesempatan untuk berbakti kepada ibu bapa anda. Jangan ditiru perangai artis zaman sekarang yang tidak menyayangi ibu mereka. Ingin daku petik kata-kata Prof Dr Muhaya sebagai pedoman bersama

"Jika banyak masaalah dan rezeki rasa sempit cuba audit hubungan dengan ibu ayah walau mereka ibu dan ayah angkat kerana mereka telah mencurahkan kasih sayang pada kita sejak kecil lagi. Bayangkan kita berbuat jahat pada orang yang telah berbuat baik pada kita terutama semasa kita kecil tidak tahu apa apa dan tidak ada apa apa. Walau kita telah berumah tangga jangan sekali lupakan ibu bapa. Para suami didik isteri menghormati ibu kita dengan kita menghormati ibu mertua. Merasa kasihan melihat ibu tua yang di kasari anak anak. Bila melihat hidup anak itu memang sentiasa di timpa masaalah. Jom audit diri"

Semoga ibu dan ayahku serta ibu mertua dan ayah mertuaku diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur dalam beribadah kepada Allah.amin.


Setakat ini sahajalah ceghita family Vacation daku. Whats your family vacation story?

TQ kerana sudi singgah dan baca. =) 



ps/ KLIK SINI dan SINI untuk baca sharing2 pengalaman lain daku di Cameron Highland



THE HITZ