p
Showing posts with label motivasi. Show all posts
Showing posts with label motivasi. Show all posts

04 October 2013

Tips untuk Pasangan Hujung Minggu / Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ)

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Moga kita sentiasa di bawah lembayung maghfirah dan rahmah Allah swt.

Siapa yang sempat menonton Rancangan Semanis Kurma di TV9 malam tadi? Sila angkat tangan. Hehe. Alhamdulillah. Tajuk yang dibincangkan malam tadi (3/10/2013) amat menarik, malah di Facebook Rancangan Semanis Kurma pon, ramai yang bagi respon. Wahhh! Maknanya memang banyak Pasangan PJJ (Perkahwinan/Pasangan Jarak Jauh) zaman sekarang ni heh.

Hey, hey. Even orang kata ada manisnya duduk jejauh ni, tapi banyak juga cabaran dan dugaan yang dihadapi. Semuanya bergantung kepada diri individu itu. Seperti cerita yang saya kongsikan sebelum ini, dugaan dan cabaran yang Allah beri itu berbeza mengikut individu. Mungkin dugaan anda lain, dugaan saya lain, dugaan dia lain. 





Justeru, izinkan saya berkongsi tips-tips yang sempat disalin dari ustaz dan ustazah dalam Rancangan Semanis Kurma Episod 24. (syukran ya ustaz, ustazah n tetamu-tetamu jemputan )

Petua dan Tips-Tips untuk Pasangan Hujung Minggu / Perkahwinan Jarak Jauh / PJJ

1) Gunakan masa yang ada (bersama) dengan berkualiti. Bermakna, setiap kali berjumpa, kena banyak spend time together-gether, membincangkan hal rumahtangga, bermesra, bercuti, dan segala-gala aktiviti yang manis-manis belaka. Perlulah synchronize kan wishing list suami dengan wishing list isteri.

2) Pentingnya sentuhan suami isteri walau jarak jauh. Dalam keadaan jarak jauh, sentuhlah hati isteri dengan layanan dan tindakan yang sewajarnya kerana lumrah wanita memang agak ber'emosi' apabila berjauhan dengan suami.

3) Sentiasa refresh relationship setiap kali berjumpa. Eg : pergi bercuti mengikut kemampuan dan bagi hadiah walaupun murah.

4) Perlu yakin dengan kesetiaan pasangan masing-masing. Walau jasad jauh , namun itu tidak memisahkan dua hati suami isteri.

5) Fikir semula apa matlamat kita sebagai suami isteri?. Kebahagiaan hidup ini, kita yang tetapkan. Jika kita rasa bahagia dengan duduk sebumbung, itulah bahagianya. Jika kita rasa bahagia duduk berjauhan, itulah bahagianya. Jika tiada lagi rasa bahagia duduk berjauhan, maka ambillah keputusan untuk duduk sebumbung dengan suami. Ps/: Bab yang ni kena fikir masak-masak kerana kalau kita dah kerja gomen ni, perlu difikir banyak kali untuk berhenti kerja dan cari kerja lain. Tambahan lagi dengan status ekonomi sekarang di mana barang-barang semua naik harga. Ye dak? Fikir-fikirkan. Moga ada jalan penyelesaian.

6) Suami isteri harus berani membuat keputusan yang tepat, bijak, dan terbaik demi rumahtangga yang kita bina.





7) Amalkan 7 T :
  • Tahan - Tahan daripada godaan
  • Tabah - Harungi segala dugaan dengan hati yang tabah
  • Teknologi - Gunakan teknologi untuk membina keakraba suami ister. Eg : Whatsapp / Video Call/ Call / Sms / Beli hadiah online dan poskan melalui online kepada suami isteri di hari penting / Beli bunga online dan pos ke suami or isteri secara surprise / Makan sama-sama di hadapan webcam masing-masing.
  • Tunggu - Tunggu pasangan kita dengan sabar
  • Telus - Jujur dengan pasangan dan jangan sembunyikan masalah
  • Tekad - Berazam dan bertekad untuk mempertahankan rumahtangga kita
  • Takdir - Apa juga yang berlaku, kembali semula kepada Allah SWT

8) Andai buntu, mohonlah petunjuk daripada Allah SWT "Setiap kali aku merasa kesusahan dalam menyelesaikan masalah, aku membaca istighfar lebih kurang seribu kali. Sehinggalah Allah memberikan jalan keluar untukku." - Ibnu Taimiyyah.


9) Jika ada pilihan yang lebih baik, pilihlah perkahwinan jarak dekat. Lebih elok duduk sebumbung daripada duduk berbumbung-bumbung. Ps/: Perlu ajukan nasihat ini kepada pihak atasan yang berwajib. hihi


10) Suami isteri bolehlah amalkan Doa Nabi nuh : Surah hud ayat 47 (Doa agar Allah beri kekuatan & kesabaran) dan Doa Nabi Hud : Surah hud ayat 56 (Doa agar Allah beri kepada kita sentiasa mengikut jalan yang lurus dalam kehidupan berumahtangga)


Semoga perkongsian ini berguna untuk semua pasangan suami isteri yang terpisah dek lautan, dek banjaran, dek sungai dan dek gunung ganang. Next, jom sama-sama kita hayati pantun nasihat yang dikongsikan pada akhir rancangan Semanis Kurma.


Pantun nasihat dari Puan Noraini (Kaunselor UIA)

Abang utara dinda selatan,
Rindu kasih bukan sebarang,
Jangan tergoda bisikan syaitan,
Menghasut hati berlaku curang

(Dugaan PJJ : akan terbuka kepada banyaaakk 'dugaan'. Kita perlu ada ketetapan hati dalam menangani isu ini. Nauzubillah)

Rambutan di laman terpatah dahan,
Pohon pauh di tepi paya,
Tetapkan iman yakinkan Tuhan
Biarpun jauh, tetap setia.

Pantun nasihat dari Mohd Hafifi (Kaunselor UIA)

Biarpun jauh jarak, kasih rindu makin semarak,
Biarpun jarang bertemu, mengajar kita erti merindu,
Biarpun tak nampak di mata, mengajar kita erti setia,
Biarpun kita dilanda ujian, mengajar kita erti berkorban,
Biarpun kita rasa pedih, mengajar kita erti sedih,
Biar orang memandang sengsara, mengajar kita erti bahagia,
Biar kita saling percaya, bahagia dan derita adalah kita,
Biarpun sakit setengah mati, itu mengajar yakinkan Illahi,
Percaya pada Tuhan,
Kita hamba diberi ujian.





 Apabila rindu menerpa diri dan sukar diubati, perbanyakkanlah zikir di hati.


Sekian,
Salam Sayang dari HafRizah Official Blog.

Terima kasih kerana sudi membaca.  :)

Wassalam.






02 October 2013

Hidup PJJ : Bersangka baik terhadap Allah

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Ujian...ujian... dugaan...dugaan....

Pada Minggu lepas, selepas pulang dari mesyuarat, sedang daku drive seorang diri (ye lah, sape pulak nak drivekan aku kan? wuwuwu) sedang daku syok-syok bawa kereta sambil mendengar radio Ikim.Fm, sedang daku nak buat u-turn, sedang daku bajet macam lepas je nak buat u-turn....Tiba-tiba. Dummmmmm, Sreeettttttt.

Aduyyyyy. Kereta yang ku pandu seorang diri itu telah mencium Batu penghadang jalan yang besar gedabak. Pintu sebelah kiriku telah mencium dan terseret panjang hingga ke pintu belakang. Dengan sepantas kilat, aku park kereta ke tepi, dan keluar dari kereta, berjalan control ayu ke arah batu penghadang jalan yang telah dicium keretaku tadi. Daku terasa macam Alien yang baru mendarat di bumi dan baru keluar dari kapal angkasa. Kerana di saat aku berjalan ke arah batu peghadang untuk mengutip semula 'skirting' keretaku yang dah tertanggal dari body kereta, semuaaaaaa, diulangi semuaaaa mata insan yang ada dalam kereta lain memandang ke arahku. 

Macamana aku tahu diorang pandang aku? Sebab aku pun pandang diorang lah. Uhuks.
Aku taktahulah diorang ni pandang sebab kesiankan aku atau sebab terkejut atau sebab nak ushar aku. Huahuahua.. Eh! Huhuhuhu (mood sedih!). Selepas aku kutip semula skirting aku tu, dengan muka takda perasaan ala-ala control macho, daku jalan semula ke arah keretaku, campak skirting ke seat sebelah, dan aku terus menekan pedal minyak keretaku. Huhu. Kalau aku nak menangis meratap keretaku yang ditimpa kemalangan kecil kat situ pun memang tarak gunaaa wo. Dahlah aku ni bini orang, drive sengsorang, idup di perantauan pun sengsorang. Kang tak memasal ceghita lain pulak jadinya..... 

Aku hanya mampu istighfar, istighfar, istighfar..... Taktahulah macamana boleh kena dekat jalan yang aku selalu lalu. Adakah mungkin kerana jiwa tengah kacau , banyak berfikir, banyak berangan di saat jauh dari suami dan ahli keluarga? Entah~

Dugaannn

Apabila tiba waktu hujung minggu, rutin hujung minggu pun bermula, yakni suamiku pulang untuk berjumpaku (Di hujung minggu sahaja) Alhamdulillah, urusan menghantar keretaku untuk diketuk dan dicat berjalan lancar. Pada awalnya, suamiku nak tinggalkan kereta dia untuk aku pakai pergi kerja. Namun, atas beberapa faktor tertentu, kami terpaksa menapak jauh ke Key Ell untuk pinjam kereta adik iparku (sebab keretaku dalam bengkel). . Hubbyku pun drive pulang dengan keretanya itu.

Semuanya aturan Allah......

Kisah suamiku pula ye.. Ini mengikut ceghitanya kepadaku (almaklum, PJJ kannn.. iols tahu cerita ni pun masa berborak dengan hubby dalam telepon. huhu) Rentetan dari ceghita di atas, sewaktu hubbyku dalam perjalanan pulang ke pantai timur, beliau singgah solat jemaah Subuh sebentar di salah sebuah masjid. Apabila beliau keluar dari masjid, ada berlaku satu kemalangan, seorang lelaki berbangsa India mati dilanggar kenderaan. Nauzubillah. Istighfar banyak-banyak agar diri hubbyku dijauhkan daripada kemalangan

Beliau pun meneruskan perjalanan. Setibanya di satu tempat yang tidak jauh dari masjid tadi, jalan jeemmm teruk. Mungkin sebab semua orang keluar nak pi kerja. Hujan pula turun renyai-renyai time tu. Dalam keadaan jem, kereta di hadapan tiba-tiba brek emergency. Alhamdulillah, encik suami sempat brek emergency. Tiba-tiba... Dummmmm... kereta belakang tak brek langsung, terus langgar kereta suamiku. Kata hubbyku, kepalanya terhantuk sedikit dan kakinya terkehel sedikit. Mujurlah dirinya tak mengalami kecederaan teruk, bumper belakang kereta yang dipandunya je la yang remuk.

Dugaan.....

''Bijak'' suamiku yang mithali ni. Beliau ditimpa dugaan ini pada hari Isnin Subuh, Selasa malam Rabu baru dia bagitahu daku. Dia taknak aku risau kat dia. Aduyyy, isteri mana tak risau kalau dengar berita cenggini dengan aku yang seorang diri di sini, dia seorang diri di sana.
Risaunya diriku bukan kepalang...Daku hanya mampu kirimkan doa agar Allah menjaganya di sana.

Inilah dugaan PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Di saat nyawa kami (semua yang PJJ) dalam bahaya demi untuk menjalankan tanggungjawab suami isteri, ada tak pihak berwajib ambil berat akan hal ini? Adakah kebajikan kami terjaga?. Hurm. No comment. Hanya yang senasib sahaja yang tahu...



Doaku semoga kami berdua sentiasa dalam keadaan sihat walafiat agar kami dapat meneruskan ibadah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.....Mudah-mudahan penghujung tahun ini ada berita gembira buat daku dan suami dalam bab-bab pertukaran dan perpindahan ni. Amin :)

Setiap dari kita akan diuji, cuma ujiannya berbeza-beza. Walau ujian ini berbeza, janganlah kita memandang ringan akan ujian yang menimpa individu lain.

Walau apapun yang berlaku, segala dugaan yang dilalui ini adalah tarbiyyah dari Allah.

TarbiyahNya menyemarakkan iman seseorang. Hatinya yang lalai menjadi lebih dekat dan rindu kepada Allah swt. Apabila akal menjadi ukuran penilaian kaifiyat tarbiyah Allah, sudah pastilah seseorang itu merasa dirinya tidak berguna, kecewa dan tidak redha dengan ujian yang menimpa. Maka lahirlah sifat-sifat mazmumah dalam hati lantaran buruk sangkanya pada tarbiyah Allah swt.
Berbeza pula apabila iman menjadi kayu ukur bagi kaifiyat tarbiyah ini. Dalam buku “al-Hikam” karangan ibn Ata’illah as-Sakandari, beliau mengibaratkan ujian itu suatu nikmat yang tersembunyi atau ditangguhkan. Hanya dapat diperolehi dengan bersangka baik pada Allah swt iaitu husnodzon. Dan orang yang paling husnudzon adalah Rasulullah saw, qudwatun hasanah sepanjang zaman. MasyaAllah..!!





Alhamdulillah, masih bernafas dan masih diberi kesihatan yang baik oleh Allah. Terfikir sejenak, lagi berat ujian yang menimpa saudara-saudara kita di Asia Barat sana.

Semoga kita menjadi individu yang sentiasa bersangka baik kepada Allah Swt dan moga kita hadapi segala ujian dengan tenang dan redha.

Wallahualam...

Wassalam...

TQ for reading my entry :)





07 June 2013

Saya ada alasan untuk tidak solat.

Assalamualaikum
Salam Sejahtera
Salam Israk Mikraj (27 Rejab)

Sedih. 

Sebuah dialog yang ku baca di page anak murid / remaja zaman cyber.

"Israk Mikraj tu apa ea"
"Entah tak tahu"

Adakah ini petanda kebanyakan remaja zaman cyber kurang didikan agama?.....Oh NOO...minta dijauhkan daripada anak-anak kita.

Wahai adik-adik, ni cheq nak habaq sat...

Israk Mikraj adalah kisah perjalanan Rasulullah S.A.W bersama malaikat Jibril dan Mikail yang boleh dibahagikan kepada dua fasa.

  1. Israk yakni perjalanan Nabi SAW menaiki binatang Buraq dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa, di Baitulmaqdis, Palestin.
  2. Mikraj ialah perjalanan dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit yang ketujuh.
Perjalanan ini berlangsung hanya dalam SATU MALAM.

Sebagai umat Islam, kita kena peka dan hafal tarikh-tarikh penting dalam Kalendar Islam. Bukanlah hanya ambil tahu tarikh Hari Raya Puasa dan Hari Raya Aidiladha sahaja......

Apabila dah hafal peristiwa-peristiwa dalam Kalendar Islam, kita kenalah ambil pengajaran daripadanya. Bukan sekadar hafal dan ucap, Salam Maulidurrasul, Salam Israk Mikraj, Salam Nisfu Syaaban, (Peringatan untuk diriku yang dhoif juga. uhuuukss).

Terdapat BANYAK Pengajaran yang perlu dihayati dalam Peristiwa Israk Mikraj. Peristiwa yang Nabi Muhammad SAW saksikan sepanjang perjalanan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa dan perjalanan beliau ketika naik ke Hadhratul Qudus melalui setiap lapisan langit untuk menemui Allah.

Daku bukanlah ustazah yang boleh menghuraikan setiap perkara yang tersirat itu. Namun daku adalah umat Islam yang sentiasa ingin mencari ilmu dan berkongsi perkara bermanfaat untuk semua. 
Korang bolehlah buat rujukan sendiri dari bacaan yang benar dan sohih, salah satunya adalah artikel yang amat menarik dan lengkap bagi daku yakni artikel di laman web iluvislam.com. KLIK SINI untuk bacaan artikel tersebut. 


Dalam banyak-banyak peristiwa yang boleh diambil pengajaran, salah satu yang ingin daku sentuh di sini adalah berkaitan dengan peristiwa di mana Allah perintahkan dan fardhukan ke atas Nabi Muhammad SAW dan Umat Baginda SAW (kita lah, umat akhir zaman) LIMA PULUH WAKTU SEMBAHYANG ketika baginda menghadap Allah .

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W dibawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardukan sembahyang lima waktu sehari semalam. 

*****

Ya Allah, Ampunkan kami. Dengan Lima Waktu Solat Sehari Semalam ini pun ada di antara kami yang lalai dan leka. Astaghfirullah.......

Apabila bercakap bab SOLAT, banyak isu yang sering difikirkan.

1. Masa untuk solat

Pelik dan perlu difikirkan.

Jika kita boleh bermain Candy Crash Saga eh! 2 jam, takkan solat 5-15 minit itu pun tidak mampu nak ditunaikan. Jika kita boleh menonton bola sepak di stadium 90 minit atau 120 minit, takkan solat 5-15 minit pun tidak mampu ditunaikan. Jika kita boleh bersukan dan berjogging selama 1 jam, takkan solat 5-15 minit pun tidak mampu ditunaikan. Jika kita boleh menonton cerekarama TV3 berjam-jam, takkan solat 5-15 minit pun tidak boleh ditunaikan.

Allah beri kita masa 24 jam dalam sehari. Kenapa solat 5 waktu dari 24 jam itu kita tidak mampu tunaikan?.......renungkan





2. Banyak sangat alasan untuk tidak solat

Alasan? Jika kita bermusafir sekali pun, Allah telah beri 'HADIAH' kepada kita iaitu dibolehkan untuk Solat Jamak atau Jamak Qasar. 
Jika kita dalam keadaan sakit pun, Allah telah ringankan cara bersolat dengan cara duduk, baring atau dengan menggunakan mata (hanya untuk keadaan tertentu sahaja.)

Janganlah jadi manusia yang banyak alasan untuk tidak menunaikan solat fardhu. 

Wahai temanku, jika mereka boleh solat, kenapa tidak kita?...
Wahai sahabatku, mereka sedang bermusafir dan mereka solat.....bagaimana dengan kita?...

3. Ibu bapa tidak ajar solat

Pelik dan perlu difikirkan.

Kebanyakan ibu bapa rajin menitikberatkan dan rajin mendidik anak-anak mereka BERPUASA. Namun tidak ramai ibu bapa yang mendidik dan mentarbiyah anak mereka untuk SOLAT. Apalah guna jika puasa tapi tak solat?
Percayalah, jika ibu bapa titikberatkan kepada anak bab Solat, secara AUTOMATIKNYA anak akan terdidik sendiri untuk berpuasa dan insyaallah akan terjaga akhlaknya. :)

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Insyaallah anak saya dan awak semua akan terdidik seperti ini... :)




Mungkin kita boleh menjadikan pengalaman Wardina Saffiyah mengajar anaknya solat sebagai panduan untuk kita..... Its a good example and sharing you know...



from Wardina's Official FB page

from Wardina's Official FB page




.
"Sembahyang itu tiang agama, sembahyang itu anak kunci segala kebaikan" 
(Riwayat Tabrani)

Jom perbaiki solat fardhu kita dan perbanyakkan solat sunat :)

Moga kita dapat menjadi ibu ayah yang terbaik untuk anak-anak dan menunjukkan contoh yang baik untuk mereka jadikan ikutan.









TQ for reading my entry...

Salam sayang dari HafRizah  :)

See Ya


26 March 2013

Formula Menuju Bahagia : La Tahzan

Assalamualaikum
Salam Sejahtera :)

Dear bloggers and readers..
How are you?
Hope all is well... 
SMILE (^___^)

Nggak tahu apa lagi mahu ku buat di saat ini. waduhhh. Mop lantai sudah. Basuh kain dan sidai kain pun sudah. Menyapu sampah sudah. Memasak sudah. Membasuh pinggan juga sudah. Apa lagi harus ku buat saat menunggu husband ku pulang dari kerja.? (kengkonon rajin leh tew. kekekekeh. ok serius!! ini entri serius lhaa)

Ku belek-belek almari husband ku dan tiba-tiba.... tadaaaa (terkezzut nyah). Daku terjumpa satu bahan bacaan yang sangat menarik. Its a motivational book written by Dr Aidh Abdullah Al Qarni. Buku ni aku dah beli masa zaman belajar di UPM dolu-dolu lagi. Tapiii biasalah masa zaman belajar kan, buku nak exam sahaja daku baca banyak kali..muahaha. Buku-buku motivasi ni aku baca juga tapi skip-skip page. Kalau baca full pun aku tak ulang semula bacaan aku. so sad *Jangan tiru kemalasan aku di zaman stadi dolu hoho*

Ghuper-ghupernya, husband terchenta daku pun ada citarasa yang sama macam daku. Beliau ada juga buku 'La Tahzan'. Jadi kesimpulannya, aku ada sebuah, beliau ada sebuah buku 'La Tahzan' bila digabungkan menjadi dua buah (soo suweett... hehhhh) *love u lah my husband* SEJIWA lah katakan. ahakss.

Apa yang aku baca dalam buku ni wajarlah aku share kan kepada ngkorang semua ye dak. Apa salahnya sampai-sampaikan pesanan yang baik. Takkanlah asyik nak ceghita pasal makanan dan tempat honeymoon je .uhuksss :P

Kalau youall ada buku ni, sila buka mukasurat 148 ye adik-adik. Haaaa..okay, aku tahu dah youall malas nak buka, sebab itulah ahkak yang baik hati, nak share ilmu yang bermanfaat dalam entry kali ini. hehe. Please read and sebarkan kalau rajin. :)



La Tahzan = Jangan berdukacita. Bacalah Kaedah-Kaedah Menuju Bahagia
  1. Insafilah bahawa jika anda tidak hidup hanya dalam sempadan hari ini sahaja maka akan terpecahlah fikiran anda, akan kacau semua urusan, dan semakin bertambah kesedihan dan kebimbangan diri anda. Inilah makna sabda baginda SAW " Jika pagi tiba, janganlah menunngu petang, dan jika petang tiba, janganlah menunggu waktu pagi."
  2. Lupakan masa lalu dan semua yang pernah berlaku sebab perhatian yang terpaku pada yang sudah lalu merupakan kebodohan dan kegilaan
  3. Jangan terlalu menyibukkan diri dengan masa hadapan sebab ia masih berada di alam ghaib. Jangan fikirkan hingga ia datang dengan sendirinya.
  4. Jangan mudah tergoncang dengan kritikan. Jadilah orang yang teguh pendirian, dan insafilah bahawa kritikan itu akan mengangkat harga diri anda.
  5. Beriman kepada Allah dan beramal soleh adalah hidup yang baik dan bahagia
  6. Sesiapa mengkehendaki ketenangan, kedamaian dan kesenangan, maka dia perlu berzikir kepada Allah.
  7. Hamba perlu menyedari bahawa setiap sesuatu adalah berdasarkan ketentuan qadha dan qadar
  8. Jangan menunggu terima kasih dari orang lain
  9. Persiapkan diri anda untuk menerima kemungkinan terburuk
  10. Kemungkinan, sesuatu yang berlaku itu ada baiknya bagi diri anda.
  11. Semua qadha bagi seorang Islam baik adanya
  12. Berfikirlah tentang NIKMAT, lalu bersyukurlah
  13. Anda dengan semua yang ada pada diri anda sudah lebih banyak daripada yang dimiliki orang lain
  14. Dari semasa ke semasa selalu sahaja ada JALAN KELUAR
  15. Dengan musibah hati, akan tergerak diri anda untuk berdoa
  16. Musibah itu akan menajamkan nurani dan menguatkan hati
  17. Sesungguhnya selepas kesusahan itu akan ada kemudahan
  18. Jangan sekali-kali gagal hanya kerana perkara yang tidak mustahak
  19. Sesungguhnya Tuhan Maha Luas ampunannya
  20. Jangan marah, jangan marah, jangan marah
  21. Hidup ini tidak lebih dari sekadar roti, air dan bayangan. Maka tidak perlulah bersedih hati jika semua itu ada.
  22. "Dan di langit pula terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu dan terdapat juga apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu" -surah Az-Zariyat :22-
  23. Kebanyakan daripada apa yang anda takutkan tidak akan berlaku.
  24. Ada teladan pada orang-orang yang ditimpa musibah
  25. Sesungguhnya jika Allah mencintai sesuatu kaum, maka Dia akan memberi cubaan kepada mereka.
  26. Ulangilah doa-doa untuk menghapuskan bencana
  27. Anda perlu melakukan kebaikan dan menghasilkannya, dan tinggalkanlah kekosongan dan pengangguran(tak buat apa2)
  28. Tinggalkanlah semua desas-desus dan jangan percaya kepada khabar angin
  29. Kedengkian dan keinginan anda yang kuat untuk membalas dendam itu hanya akan membahayakan kesihatan anda sendiri, lebih besar bahaya yang akan menimpa pihak lawan.
  30. Semua musibah yang menimpa diri anda adalah penghapus dosa-dosa.
Mengapa Masih Berdukacita Sedang Kita Ada 6 Formula
  • Percaya SEPENUHNYA kepada Allah
  • Sedarlah bahawa semua yang Allah takdirkan akan berlaku
  • Sabar adalah senjata yang peling berkesan yang digunapakai oleh orang-orang yang mendapat ujian
  • Jika kita tidak sabar, apa lagi yang boleh kita lakukan? Kita tidak akan tertolong hanya dengan perasaan resah
  • Mungkin sahaja kita akan berada dalam keadaan lebih buruk daripada keadaan kita sekarang ini
  • Dari semasa ke semasa, jalan keluar akan terus terbuka.

Ujian itu tidak ubah seperti penyakit, apabila tiba masanya nanti pasti akan sembuh. Sesiapa terburu-buru untuk membuangnya maka keadaan tubuhnya makin lemah dan semakin parah. 

Begitu pulalah dengan musibah dan ujian, apabila tiba masanya nanti akan hilang bersama bekas-bekasnya. Sebab itu kewajipan orang yang mendapat ujian adalah bersabar, menunggu datangnya jalan keluar (di saat tiada lagi jalan lain yakni buntu) dan sentiasa BERUSAHA dengan DOA dan TAWAKAL.

Sekadar perkongsian ilmu untuk hari ini....

La Tahzan ya kepada kengkawan yang sedang ditimpa ujian~

Fa Inna Ma'al 'Usri yusra, Inna Ma'al 'Usri Yusra.........

Wassalam


09 January 2013

It is WEDNESDAY. And It is a WORDLESS day.

Assalamualaikum
Salam Sejahtera



Syhhhhhh...You are now entering Wordless Wednesday Zone. =)









info : Wordless Wednesday. Apakah?. Wordless Wednesday adalah hari di mana para blogger buat entry bubuh gambor sahaja. Tanpa menaip apa-apa. Gambar yang menceritakan segala. Tapi, daku sudah tertaip sedikit sebab nak bagi penerangan kat kome semua apakah itu Wordless Wednesday yang popular di kalangan blogger. hehe.

TQ. See ya  ;)


25 November 2012

Optimis, Live, Life, Love

Assalamualaikum warahmtullah.
Selamat sejahtera


Hai kengkawan (Sambil melambai tangan) ^.^ mood harini,  ingin saya kongsi kata-kata motivasi yang boleh dijadikan pedoman untuk semua. Happy reading =)



"Bukan kerana hari ini INDAH, kita BAHAGIA
tapi kerana kita BAHAGIA, hari ini menjadi INDAH"

"Bukan kerana tidak ada RINTANGAN kita menjadi OPTIMIS 
tapi kerana kita OPTIMMIS, maka RINTANGAN menjadi tak terasa"

"Bukan kerana MUDAH, kita JADI YAKIN 
tapi kerana kita YAKIN DIRI, maka semuanya menjadi MUDAH"

"Bukan kerana semua BAIK, kita TERSENYUM
tapi kerana kita TERSENYUM, maka semua menjadi BAIK."(insyaallah) ^_^

"Tidak ada hari yg menyulitkan kecuali kita SENDIRI yg membuatnya SULIT"



...

ALPHABET KEJAYAAN


A ; Accept, terima diri kita sebagaimana adanya.
B ; Believe, percayalah terhadap kemampuan diri kita untuk meraih apa yang anda inginkan dalam hidup.
C ; Care, ambil peduli pada kemampuan kita untuk meraih apa yang anda inginkan dalam hidup anda.
D ; Direct, arahkan fikiran pada hal-hal positif yang meningkatkan kepercayaan diri.
E ; Earn, terimalah penghargaan yang diberikan orang lain dengan tetap berusaha menjadi yang terbaik.
F ; Face, hadapi masalah dengan jujur dan yakin.
G ; Go, pergilah ke arah kebenaran.
H ; Homework,kerja rumah(do 'homework') adalah  penting untuk mendapat maklumat..
I ; Ignore, abaikan celaan orang yang menghalangi jalan kita mencapai tujuan.
J ; Jealously, rasa iri hati dapat membuat kita tidak menghargai kelebihan diri kita sendiri. Jadi, hindarilah.
K ; Keep, terus berusaha walaupun beberapa kali gagal.
L ; Learn, belajar dari kesalahan dan berusaha untuk tidak mengulanginya lagi.
M ; Mind ,mind the important business dan tidak menyebar gosip tentang orang lain.
N ; Never, jangan pernah QUIT dan PUTUS ASA.
O : Observe, amatilah segala hal disekeliling kita. Perhatikan, dengar dan belajar dari orang lain.
P ; Patience, sabar adalah kekuatan tak ternilai yang membuat kita terus berusaha.
Q ; Question, pertanyaan diperlukan untuk mencari jawapan yang benar dan menambah ilmu.
R ; Respect, hargai diri sendiri dan juga orang lain.
S ; Self Confidence, Self Esteem, Self Respect, percaya diri, harga diri, dan penghormatan diri membebaskan kita dari saat-saat tegang.
T ; Take, bertanggung jawab, atas setiap tindakan anda.
U ; Understand, fahami bahwa hidup ini berputar sekjap di atas, sekejap di bawah.
V ; Value, nilai diri sendiri dan orang lain, berusahalah melakukan yang terbaik.
W ; Work, bekerja dengan tekun, jangan lupa berdoa.
X ; X’tra, usaha lebih keras membawa keberhasilan.
Y ; You,yourself,diri anda sendirila dapat membuat suatu yang berbeza kepada perjalanan hidup sendiri
Z ; Zero, usaha yang kosong akan membawa hasil kosong pula.
...

Bismillahi tawwakaltu alallah 

Semoga semua urusan kita menjadi mudah atas izin Allah dan diniatkan kerana Allah


~Terima kasih kerana sudi singgah dan baca~



THE HITZ