p
Showing posts with label love. Show all posts
Showing posts with label love. Show all posts

18 December 2012

Cameron Highland.The First Honeymoon. (Part 1) : Perjalanan, hotel, dan tips percutian.

Selamat sejahtera. =)

Honeymoon dan pasangan yang sudah berkahwin memang tak boleh dipisahkan. Ia ibarat biduk lalu, kiambang bertaut.chewahh~ Entri kali ni, tiada niat lain selain just nak share dengan uols tempat percutianku dan husband. Harap-harap boleh dijadikan panduan untuk mereka yang belum pernah sampai sini lagi. =) Happy reading~

Fenin juga kepala sebelum buat keputusan nak pergi mana untuk berbulan madu...ahakss... Tempat berbulan madu yang pertama selepas kawin ini sudah semestinya dalam Malaysia sahaja. Tak mau la gelojoh pergi happy happy jejauh di awal perkahwinan ni. Dah lama-lama nanti, merentas laut china selatan baru boleh masuk list tempat percutian kami. insyaallah.hehe..Sebelum buat keputusan nak pi mana, kami senaraikan tempat-tempat yang best untuk dilawat. Buat senarai pendek dulu then baru boleh fikir baik buruk dan kesesuaian semua tempat itu.

Pangkor, Langkawi, Bukit Tinggi, Janda Baik, Bukit Fraser, Cameron Highland, Genting Highland, Port Dickson?... arrrr yang mana satukah? Oleh kerana masa amat mencemburui weols dan dek kerana weols ni adventurous, malas nak book hotel awal-awal, semuanya last minit, dan tambahan lagi kami nak cuaca nyaman dan shejuk shejuk maka kami membuat keputusan untuk menjadikan Cameron Highland tempat kami menghabiskan masa bersama. Sebab weols bajet kat Cameron ni kan banyak hotel, so bila kami sampai, bolehla pakai terjah je hotel-hotel yang ada. Harap-harap nasib menyebelahi kami. weeeee ^__^ 

Cameron Highland~

Sebuah tempat percutian yangg menarik kerana cuacanya nyaman dan sejuk serta penuh dengan kehijauan. Sejuk mata memandang, sejuk lagi kaki yang berjalan. L.O.V.E

***

Aku dan husband bertolak dari Muar lebih kurang pukul 3.00 petang hari ahad 9/12/12 . Menempuhi jalan jem , tersekat di highway agak lama juga. Gitu gini gitu gini, berhenti solat dan makan, akhirnya kami sampai di Tol Tapah pada pukul 10.00 malam. Errrr memalam nak panjat jalan berliku Tapah ke Cameron. Can you imagine?..Oh my.... aku banyak-banyak berzikir je sepanjang perjalanan. Nasib baik ada juga beberapa ketul kereta lagi on the way naik to Cameron itu. phewwww~

Alhamdulillah, Sesampai sahaja di Tanah Rata lebih kurang pukul 11.15 malam, kami bercadang untuk check in hotel di Tanah Rata je, then esoknya kami cadang nak cari hotel yang sesuai untuk haniymun haha. Hotel oh hotel. Ronda punya ronda, banyak hotel dah penuh lorrr. Hotel yang ada bilik kosong pulak memang tak kena ngan jiwa kami. Contoh facilities in that hotel tak berapa nak selamat dan lengkap. Harga hotel is not the matter. We dont care if its cheap or expensive. Yang penting, bersih, selamat dan selesa. 

Dah penat ronda, malam pula dah makin larut, mata pula dah makin kuyu. Kami teruskan perjalanan ke Brinchang. Then terus park in depan hotel yang berderet. Kebetulan, ada last bilik kosong at satu hotel ni. Errrr~ terus check in dah. Tak larat nak tunggu. Budget Hotel ni memang selesa even biliknya takdela besar mana. Harga pun murah maa. Tak sampai RM100 but worth it coz facilities lengkap dan yang paling penting BERSIH. hehe ~ ~Hotel Flora de Cottage






Next day, on monday weols membuat keputusan untuk cari hotel lain yg lebih sesuai untuk first honeymoon ni. Ohhhh round and round and round and round semua full. Pelik yang amat. padahal hari isnin kot. Ok baru ku teringat yang sekarang ni kan musim cuti sekolah. (waduh waduh. apa-apaan sih) hehe. Jalan jemmm memanjang. Hotel full memanjang. Semua hotel yang ada bintang-bintang (5,4,3,2,1 bintang) kami terjah tau. Tapi full sajew. Then kami terjah sebuah hotel yang terletak di tengah-tengah pekan Brinchang. Hotel 3 bintang. Before this i pernah tidur sini with my siblings, but for this time, bila nak ambik bilik untuk 2 orang, terasa menyeramkanlah hotel ni. (Nama hotel tak perlulah daku nyatakan)

Payment for 2 night is RM400. Disebabkan kami terasa malas dah nak ronda cari hotel, kami pun bayar je la RM400 for 2 nights. Bila masuk sajew dalam bilik hotel ini, terasa bulu roma di tengkuk meremang-remang. ayoooo. apakah? Biliknya memang agak luas, tapi pasal apakah suram je? Masuk toilet, flush jamban tak boleh berfungsi. damn~ hiuuuu. suasana bilik yang suram dan daif. Tak berbaloi dengan rm400. dan yang paling kelakar, baru 10 minit my hubby lepak-lepak, dah ada lipas panjat seluar dia..hahahaa. ciann hubbyku.

Kitorang pun terus gagahkan diri pack balik semua barang, turun ke kaunter dan mintak semula payment rm400 tu. Nasib baik pekerja hotel ni faham perasaan dan keadaan kami. Gudbye hotel **** ******* =) .

Misi mencari hotel yang selesa dan ada kekosongan diteruskan lagi. Lastly, jumpa gak satu hotel ni. Even tak ada lif, kena guna tangga untuk panjat tingkat 2 dan 3, tapi puas hati lohhh. Puas hati sebab hotel ni baru. Facilities lengkap dan yang paling utama BERSIH serta TIDAK SURAM Ok!! suasana dan kebersihan hotel haruslah membuka selera kita, agar dapat tidur dengan tenteram.=)   ~ ~Hotel Parkland





 Begitulah cerita awal pengembaraan kami. (eh! macam Dora the explorer pulak nak mengembara kan. ) Ok, salah-salah. Begitulah cerita awal honeymoon kami.

Let me share with you the tips if u nak melawat CH ini. Next, entry part 2 baru aku share tempat-tempat yang menarik untuk dilawat sepanjang kami berada di sini.

***

Tips-tips @ cameron : 

1) Book Hotel awal-awal
Jangan contohi weols yang adventurous ni ye. hahahar. Sila buat tempahan awal book hotel kalau korang bercadang nak bercuti di sini waktu hujung minggu atau sepanjang waktu cuti sekolah. Kalau ada bilik hotel yang kosong, memang rezekila. alhamdulillah :) tapi kalau tak ada, sila cuba lagila ye ~

2) Pastikan payung dan baju panas (Sweater) sentiasa ada bersama.
Hujan memang suka menyimbahi tanah tinggi Cameron ini. Kalau uols jenis tough and steady, tak payah pakai payung pon takpe. Tapi kalau dah hujan tu lebat selebat lebatnya mestilah guna payung supaya tak diserang flu, influenza bagai. Pemakaian sweater itu terpulang kepada anda sebenarnya, tapi kalau anda berdarah sejuk seperti saya, wajibbul ghunnah pakailah sweater untuk panaskan badan. ^_^


3) Pastikan korang ada peta tempat percutian.
Kalau first time korang sampai di sini, peta itu sangatlah penting. Penting supaya korang tak adalah tercari-cari tempat yang ingin dilawat nanti agar masa tak terbazir begitu sahaja. hehe. Pastikan korang beli peta Tanah Tinggi Cameron yang latest dan peta yang lengkap dengan lorong-lorong sempit sekali. Bukan sahaja di cameron ni, malah kalau uols pergi bercuti mana-mana pun, makesure pergi beli peta terlebih dulu. Then, semua peta tempat yang korang pernah lawat nanti boleh dijadikan koleksi sebagai kenangan sepanjang zaman . (auwwww so memorable and wonderful)


4) Pastikan korang isi minyak kenderaan secukupnya
Kalau di Cameron Highland, tempat yang korang boleh isi minyak adalah di Ringlet sahaja. So, make sure korang isi penuh-penuh at Ringlet sebelum sampai Brinchang ok. deal! =) 

5) Pastikan youall pilih masa yang sesuai
Last tips, pleaselah, if uols nak lovey dovey honeymoon berdua sahaja (tak kira usia perkahwinan anda), janganlah pilih time cuti sekolah dan time weekend. Jem dan kesesakan kat atas tanah tinggi ni dah macam kat KL pon hado. hayyooo ammmaa =)



Itu sahaja. untuk Cameron Highland part 1 ^_^

Jangan lupa untuk baca sambungan seterusnya . TQ.



10 November 2010

~Tips - Sebenarnya Dia Tak Suka Anda~


Kat sini saya nak senaraikan sikit tanda2 someone tak suka anda selepas Date/Perjumpaan pertama antara anda dengan si dia...Tak kisahlah mungkin untuk pasangan kekasih atau sekadar teman biasa...

Mungkin tips2 kat bawah ni ada kebenarannya..
almaklum tips ni disenaraikan oleh orang2 yang berpengalaman dan satu kajian kes telah dibuat untuk mendapatkan hasilnya...bahahaha

1) Masa date pertama korang dengan dia, dia lebih banyak pandang jejaka/awek lain daripada anda..Mata dia asik berkeliaran je pandang makhluk yg lebih hensem/cun dari anda...

2) Masa perjumpaan pertama tu, si dia tidak suka nak bercerita pasal diri sendiri secara jujur dengan anda...

3) Sebelum berjumpa, si dia asyik calling dan mesej anda. Tapi lepas berjumpa, nak mesej seminggu sekali pun payah apatah lagi nak call. Maknanya after jumpa je, dia dah tak macam sebelum first date, dah takde calling2 atau mesej2...Maka anda boleh angkat kaki dan katakan gudbye kat dia..



4) After first date , dia mulala bagi banyak alasan, "I busy la"..."I ada banyak kerja"..tapi bila korang usha2 rutin dia, boleh pulak dia pergi bergumbira2 dengan kawan2 dia...Maka kemungkinan besar, dia dah tak minat kat korang sepertimana sebelum perjumpaan pertama tu..so better jangan letakkan harapan tinggi kat dia untuk terus berkawan dengan anda...

5) Kalau sebelum date, anda bagi mesej pendek2 tapi dia balas panjang gilerr..tapi lepas first date, anda bagi mesej panjang, dia balas pendek gilerr..so korang bolehla angkat kaki sepak dia dulu sebelum tinggalkan dia..hahaa..jangan kata saya yg ajar pulak...

6) Lepas first date anda dengan dia, dia takde lagi nak ajak anda date / jumpa buat kali keDUA..ohoho..memang benarla dia tak suka anda....so, buang je la nombor telefon dia dari hidup anda...haaha..senang cerita tak payah pening2 kan??


~sekadar tips sengal~

~ape2pun, jom kite menjalinkan ukhuwah dengan ikhlas~





.




23 October 2010

~cinta, kejayaan, dan kekayaan~

Pada satu hari seorang wanita trnampak 3 org lelaki tua di hadapan rumahnya...
Dia berasa kasihan kepada mereka...
Setelah suaminya pulang dari kerja...

Wanita ini  mengajak mereka masuk ke dalam rumahnya untuk menjamu selera makan...

Kemudian, salah seorang dari mereka berkata...
"Kami tidak boleh masuk bersama-sama.."
Si isteri itu bertanya kenapa...

Mereka menjawab...
"Kerana saya adalah kejayaan, dia adalah kekayaan dan dia adalah cinta..
Oleh itu, kamu masuk ke dalam dan pilih siapa yang kamu mahu masuk ke dalam rumah kamu..."


Si isteri pun dengan seronoknya masuk ke dalam rumah dan memberitahu suaminya akan hal ini..
 Si suami dengan gembiranya berkata ingin mmbawa msuk kekayaan..
Si isteri pula ingin memilih kejayaan...
Ibu mereka yang mendengar dari jauh berkata, mereka sepatutnya memilih cinta..
Untuk memenuhkn rumh mereka dengan kasih sayang dan cinta...

Jadi si isteri pun menjemput cinta masuk ke dalam rumah...
Tiba-tiba, kejayaan dan kekayaan juga ikut msuk...
Si isteri terkejut lalu bertanya kenapa mereka juga ikut masuk...


Lalu, seorang dari mereka menjawab..
"Jika kamu memilih sama ada kejayaan atau kekayaan, yang dua lagi akan pergi..
Tapi.....bila kamu memilih cintakejayaan dan kekayaan..akan ikut"
 


Ini kerana di mana ada cinta, di situ ada kejayaan dan kekayaan..




04 October 2010

~boleh pandang, jangan pegang, sayang~


Sekilas peringatan bersama dari saya untuk semua..........untuk yg berpacaran/in love/jiwang2/feeling..tapi belum nikah, elok benar le tu dengar lagu ni....ehehe..saya pon termasok kategori ni la yo...
LAYANNNNssszz...


TAJUK LAGU : KALAU BERPACARAN

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang
Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

dongar ni jang...

Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya




ni syaitan berbunyi sudaa....

"Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah"



THE HITZ