p
Showing posts with label keluarga. Show all posts
Showing posts with label keluarga. Show all posts

23 September 2015

TIPS DAPAT ANAK (ZURIAT), TIPS HAMIL

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera..

Baru hari pertama kahwin, ada yang dah bertanya "Bila nak dapat anak?"
Stress kan. Macam lah kita ni kilang biskut. Buat anak ni bukan macam buat patung tanah liat. Semuanya bergantung juga kepada rezeki. Rezeki yang Allah dah tetapkan untuk setiap orang adalah berbeza. Ada yang lambat, ada yang cepat.

Jika awak tergolong dalam golongan yang sudah berusaha secara saintifik yakni pergi berjumpa doktor, namun doktor sahkan yang awak dan pasangan adalah normal, maka bolehlah cuba ikuti tips-tips di bawah. Tips ni pun hasil daripada perkongsian dan petua rakan-rakan kongsi kepada saya. :)

1) Boleh cuba amalkan baca doa Nabi Zakaria.



sumber gambar : google

2) Berurut bagi wanita.

Hey.. hey.. berurut ni penting tau untuk membetulkan semula urat-urat saraf atau kedudukan rahim yang dah tergeliat tu. Maklumlah zaman mudamudi dulu kan kita ni kategori lasak bersukan. Naik rollerblade, naik beskal, panjat bukit, panjat tangga, panjat itu ini, lompat sana sini bla bla bla .


Haaaa....ofkoslah kedudukan rahim tu perlu juga dibetulkan. TETAPI make sure uols pilih tukang urut yang dah pakar dan berpengalaman. Make sure dia urut dengan ilmu bukan hentam keromo sahaja. Sewaktu saya usaha untuk dapat zuriat dengan cara berurut ni, alhamdulillah Allah temukan saya dengan seorang tukang urut yang baik orangnya. Alhamdulillah selepas 3 kali berurut dan ditambah dengan usaha-usaha lain yang saya nyatakan dalam ni, Allah berikan saya rezeki anak. Nama panggilan makcik ni Mak Jah. Rumah di Seksyen 7 Shah Alam, Selangor. Kalau uols nak cuba, bolehlah try pergi sana. Mana tahu rezki uols. So far, testimoni dengan makcik ni memang ramai dah berjaya 'lekat zuriat'  dengan izin Allah jua.

3) Berurut bagi lelaki.

Eh, lelaki pon kena urut ke?
Kenalah. Jangan ingat kalau lambat dapat zuriat tu salah bini sahaja tau! Kadang-kadang punca kegagalan datang dari lelaki. Kita usaha. Allah yang menentukan kann. Bab lelaki ni saya tak reti nak komen banyak. Korang pergilah cari tukang urut yang berpengalaman juga ye. Pastikan uols tak tertipu sudahlah. Ada je tukang urut (doktor pakar tuan) yang letak harga sampai beratus ribu. Hoi gila ke apa? Boleh beli sebiji kereta lagi kan. Jangan sampai melampau lah. Konon beratus ribu tapi hasil tak seberapa. Jadi, pandai-pandailah cari tukang urut yang bennerrr gituh.

4) Rajinkan diri buat solat sunat dhuha (bagi yang muslim).

Siapa yang rajin mengamalkan solat dhuha, insyaallah akan dimurahkan rezekinya, akan diberi ketenangan dan insyaallah akan diampunkan segala dosanya. Rezeki bukan sahaja dari aspek kewangan. Anak dan zuriat juga adalah rezeki. Mulai dari sekarang jom kita rajinkan diri buat solat dhuha setiap hari kecuali uzur. Paling sedikit boleh dilakukan dua rakat, namun lebih afdhal jika buat empat rakaat. Paling banyak boleh dilakukan adalah duabelas rakaat,







5) Perkataan dan jawapan kita adalah doa.


Ahkak ahkak, ahdik ahdik, ahcik ahcik, ahbang ahbang sekalian, mulai saat ini, setiap kali ada yang bertanya soalan cepumas "bila nak ada anak?" sila jawab dengan jawapan cepumas juga.

Percaya atau tidak, setiap daripada ayat yang keluar daripada mulut kita adalah DOA. Justeru itu,(skema pula ayat.haha.) tolonglah doakan yang baik-baik untuk diri kita sendiri. Bagaimana?

Haa macam yang iols bagitahu uols tadi. Apabila ada soalan cepumas tu, jawablah dengan JAWAPAN YANG PASTI. Saya sudah cuba buat. Alhamdulillah menjadi.

Antara skema jawapannya adalah seperti berikut:

"Insyaallah BULAN DEPAN"
"Insyaallah TAHUN DEPAN"
"Insyaallah AKHIR TAHUN NI"

Haaaaa... nampak tak?

Jangan sekali kali bagi jawapan

"Belum ada rezeki!!"
"Lambat lagi"
"Takde rezeki lagi"

NO NO NO. Jawapan negatif sangat tidak digalakkan dalam usaha nak zuriat ni!
Remember, apa yang kita kata, itu doa. Allah mengikut persangkaan hambaNya. Kalau empatpuluhkali kita jawab "tahun depan" insyAAllah Allah makbulkan kata2 kita tu.

6) Usaha dengan mengamalkan produk meningkatkan kesuburan perempuan dan lelaki.

Part ini pun part yang paling penting dalam usaha inginkan zuriat. Masa zaman iols, macam-macam yang iols ambik. Set bersalin shaklee, EPO, Susu Kambing Alkhisbun dengan Hulba (produk page marihamil) dan sapu krim Lumiglow (bought at page Marihamil).

Alhamdulillah, lepas makan Susu Kambing khisbun dan sapu Lumiglow, bersama semua usaha di atas, syukur kepada Allah, Allah kurniakan rezeki zuriat. Sepanjang usia awal kandungan pun saya masih sapu Lumiglow sebab orang kata peranakan kita pada waktu awal belum kuat lagi. Alhamdulillah walau saya drive lebih kurang 30km pergi kerja dan 30km balik kerja seorang diri, masih kuat dan gagah lagi.

Uols kalau nak cuba boleh cuba 

PRODUK MAMADIL.
WOMEN LOVE

Memang sangat membantu menjadikan rahim uols subur tau. Insyaallah

Boleh hubungi saya di 016-7740769 untuk dapatkan Produk Mamadil. Insyaallah. Best price saya bagi ye :)

Saya bagi SPECIAL PRICE sebagai tanda penghargaan saya kepada uols yang berikhtiar untuk dapat zuriat.




Sekian sahajalah tips untuk dapat zuriat dari saya. Yang paling penting, siap sediakan diri kita terlebih dahulu untuk memiliki zuriat. Allah akan beri jika kita sudah bersedia. DIA yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.


Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Saya tunggu setahun barulah Allah hadirkan cahaya mata. Hikmahnya adalah Allah nak bagi me and husband honeymoon lama-lama berdua dulu kerana kami ni boleh dikatakan kategori Cinta lepas Nikah. Kenal tak lama dan terus Allah dorongkan jalan untuk nikah.

Zaman dating berdua selepas nikah opkoslah lain benor dengan zaman dah ada anak. Heeeee.... Bila dah ada anak nak layan kerenah anak pula.. Walaupun letih tapi tetap manis dan hilang letih bila tengok senyuman si anak syurga kita. Allahuakbar.

Saya berkongsi perkara yang bermanfaat untuk saya dan mungkin juga bermanfaat untuk uols. Moga usaha uols dalam mendapat zuriat dan menambah zuriat diberkati Allah :)

Apa sahaja yg berlaku..kembalilah kpd Allah...mengadulah kepada Nya. insyaallah dimakbulkan Allah...

Tq for reading :)
Wassalam...



Jgn lupa FOLLOW  fb CIKPUAN HAFRIZAH ..... =)



29 January 2014

Mama To Be a.k.a Pregnant?

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Wahhh lama bebenor rasanya diriku tidak menghupdate belog sweethafrizah ini. Terasa kaku pula jari jemari nak menaip. Urgh. 

Daku dah janji kepada uols yang daku akan update tentang Sunway Lagoon part 2 kan?. Mesti sampai berjanggut korang tunggu ye. Maaflah ye kawan-kawan. Nanti ada masa lagi, i hupdate lah Sunway Lagoon Part 2.

Sepanjang dua bulan ni badan memang letih yang amat. Nak layan blog, whatsapp, FB pon tak berapa nak ada mood sangat. Hohohoo. Hidupku mula berubah semenjak daku dapat perkhabaran pindah ke negeri lain yang dipinta pada bulan 11 tahun lepas. Maknanya daku dapatlah mulakan hidup sebagai isteri kepada suami dengan adanya suami di sisiku setiap hari bermula 1 Januari 2014. Horeeyyy. Berbeza sungguh rasanya antara PJJ (Perhubungan jarak jauh) dengan duduk bersama-sama ni.

Alhamdulillah setelah usaha bersungguh-sungguh dan doa yang tidak putus-putus, ALLAH SWT memakbulkan doa kami. Usaha dan doa bukan dari diriku sahaja, malah suamiku juga usaha bersungguh-sungguh. Ahli keluarga juga turut mendoakan. Syukur. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya dan Allah Maha Memakbulkan doa hambaNya di waktu yang benar-benar sesuai yang diketahui olehNya. Doaku agar rakan-rakan yang masih PJJ dengan suami tu dimurahkan rezeki duduk bersama nanti. Amin.



Hey guys and girls, hidup iols juga mula berubah lagi apabila ku dapati UPT (Urine Pregnancy Test) ku POSITIF. Doctor juga mengesahkan daku bakal menjadi ibu. Insyaallah amin. Kandunganku kini sudah berusia 3 bulan :) Dah lepas trimester pertama, kini masuk ke trimester kedua.

Alhamdulillah. Dua rezeki dalam satu waktu iaitu rezeki pindah dapat duduk dengan suami dan rezeki pregnant. Syukur kepada Illahi

Teringin rasanya diriku ini berkongsi dengan rakan-rakan TIPS-TIPS HAMIL yang ku dapat daripada rakan-rakanku 

Tapi, nantilah ye. Uols doakanlah baby I ini selamat dilahirkan dulu ye. Due date adalah pada 31 Julai 2014 Insyaallah. Lepas selamat semuanya, insyaallah daku kongsikan tips-tips itu okayh. 




Doa yang elok diamalkan sepanjang mengandung ;
Jom baca sama-sama


 " Bismillah.. Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam rahimku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada dalam rahimku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepadaMu dan RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari rahimku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Amin"





TQ for reading

see ya :)

02 October 2013

Hidup PJJ : Bersangka baik terhadap Allah

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Ujian...ujian... dugaan...dugaan....

Pada Minggu lepas, selepas pulang dari mesyuarat, sedang daku drive seorang diri (ye lah, sape pulak nak drivekan aku kan? wuwuwu) sedang daku syok-syok bawa kereta sambil mendengar radio Ikim.Fm, sedang daku nak buat u-turn, sedang daku bajet macam lepas je nak buat u-turn....Tiba-tiba. Dummmmmm, Sreeettttttt.

Aduyyyyy. Kereta yang ku pandu seorang diri itu telah mencium Batu penghadang jalan yang besar gedabak. Pintu sebelah kiriku telah mencium dan terseret panjang hingga ke pintu belakang. Dengan sepantas kilat, aku park kereta ke tepi, dan keluar dari kereta, berjalan control ayu ke arah batu penghadang jalan yang telah dicium keretaku tadi. Daku terasa macam Alien yang baru mendarat di bumi dan baru keluar dari kapal angkasa. Kerana di saat aku berjalan ke arah batu peghadang untuk mengutip semula 'skirting' keretaku yang dah tertanggal dari body kereta, semuaaaaaa, diulangi semuaaaa mata insan yang ada dalam kereta lain memandang ke arahku. 

Macamana aku tahu diorang pandang aku? Sebab aku pun pandang diorang lah. Uhuks.
Aku taktahulah diorang ni pandang sebab kesiankan aku atau sebab terkejut atau sebab nak ushar aku. Huahuahua.. Eh! Huhuhuhu (mood sedih!). Selepas aku kutip semula skirting aku tu, dengan muka takda perasaan ala-ala control macho, daku jalan semula ke arah keretaku, campak skirting ke seat sebelah, dan aku terus menekan pedal minyak keretaku. Huhu. Kalau aku nak menangis meratap keretaku yang ditimpa kemalangan kecil kat situ pun memang tarak gunaaa wo. Dahlah aku ni bini orang, drive sengsorang, idup di perantauan pun sengsorang. Kang tak memasal ceghita lain pulak jadinya..... 

Aku hanya mampu istighfar, istighfar, istighfar..... Taktahulah macamana boleh kena dekat jalan yang aku selalu lalu. Adakah mungkin kerana jiwa tengah kacau , banyak berfikir, banyak berangan di saat jauh dari suami dan ahli keluarga? Entah~

Dugaannn

Apabila tiba waktu hujung minggu, rutin hujung minggu pun bermula, yakni suamiku pulang untuk berjumpaku (Di hujung minggu sahaja) Alhamdulillah, urusan menghantar keretaku untuk diketuk dan dicat berjalan lancar. Pada awalnya, suamiku nak tinggalkan kereta dia untuk aku pakai pergi kerja. Namun, atas beberapa faktor tertentu, kami terpaksa menapak jauh ke Key Ell untuk pinjam kereta adik iparku (sebab keretaku dalam bengkel). . Hubbyku pun drive pulang dengan keretanya itu.

Semuanya aturan Allah......

Kisah suamiku pula ye.. Ini mengikut ceghitanya kepadaku (almaklum, PJJ kannn.. iols tahu cerita ni pun masa berborak dengan hubby dalam telepon. huhu) Rentetan dari ceghita di atas, sewaktu hubbyku dalam perjalanan pulang ke pantai timur, beliau singgah solat jemaah Subuh sebentar di salah sebuah masjid. Apabila beliau keluar dari masjid, ada berlaku satu kemalangan, seorang lelaki berbangsa India mati dilanggar kenderaan. Nauzubillah. Istighfar banyak-banyak agar diri hubbyku dijauhkan daripada kemalangan

Beliau pun meneruskan perjalanan. Setibanya di satu tempat yang tidak jauh dari masjid tadi, jalan jeemmm teruk. Mungkin sebab semua orang keluar nak pi kerja. Hujan pula turun renyai-renyai time tu. Dalam keadaan jem, kereta di hadapan tiba-tiba brek emergency. Alhamdulillah, encik suami sempat brek emergency. Tiba-tiba... Dummmmm... kereta belakang tak brek langsung, terus langgar kereta suamiku. Kata hubbyku, kepalanya terhantuk sedikit dan kakinya terkehel sedikit. Mujurlah dirinya tak mengalami kecederaan teruk, bumper belakang kereta yang dipandunya je la yang remuk.

Dugaan.....

''Bijak'' suamiku yang mithali ni. Beliau ditimpa dugaan ini pada hari Isnin Subuh, Selasa malam Rabu baru dia bagitahu daku. Dia taknak aku risau kat dia. Aduyyy, isteri mana tak risau kalau dengar berita cenggini dengan aku yang seorang diri di sini, dia seorang diri di sana.
Risaunya diriku bukan kepalang...Daku hanya mampu kirimkan doa agar Allah menjaganya di sana.

Inilah dugaan PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Di saat nyawa kami (semua yang PJJ) dalam bahaya demi untuk menjalankan tanggungjawab suami isteri, ada tak pihak berwajib ambil berat akan hal ini? Adakah kebajikan kami terjaga?. Hurm. No comment. Hanya yang senasib sahaja yang tahu...



Doaku semoga kami berdua sentiasa dalam keadaan sihat walafiat agar kami dapat meneruskan ibadah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.....Mudah-mudahan penghujung tahun ini ada berita gembira buat daku dan suami dalam bab-bab pertukaran dan perpindahan ni. Amin :)

Setiap dari kita akan diuji, cuma ujiannya berbeza-beza. Walau ujian ini berbeza, janganlah kita memandang ringan akan ujian yang menimpa individu lain.

Walau apapun yang berlaku, segala dugaan yang dilalui ini adalah tarbiyyah dari Allah.

TarbiyahNya menyemarakkan iman seseorang. Hatinya yang lalai menjadi lebih dekat dan rindu kepada Allah swt. Apabila akal menjadi ukuran penilaian kaifiyat tarbiyah Allah, sudah pastilah seseorang itu merasa dirinya tidak berguna, kecewa dan tidak redha dengan ujian yang menimpa. Maka lahirlah sifat-sifat mazmumah dalam hati lantaran buruk sangkanya pada tarbiyah Allah swt.
Berbeza pula apabila iman menjadi kayu ukur bagi kaifiyat tarbiyah ini. Dalam buku “al-Hikam” karangan ibn Ata’illah as-Sakandari, beliau mengibaratkan ujian itu suatu nikmat yang tersembunyi atau ditangguhkan. Hanya dapat diperolehi dengan bersangka baik pada Allah swt iaitu husnodzon. Dan orang yang paling husnudzon adalah Rasulullah saw, qudwatun hasanah sepanjang zaman. MasyaAllah..!!





Alhamdulillah, masih bernafas dan masih diberi kesihatan yang baik oleh Allah. Terfikir sejenak, lagi berat ujian yang menimpa saudara-saudara kita di Asia Barat sana.

Semoga kita menjadi individu yang sentiasa bersangka baik kepada Allah Swt dan moga kita hadapi segala ujian dengan tenang dan redha.

Wallahualam...

Wassalam...

TQ for reading my entry :)





04 June 2013

Cameron Highland : Family Vacation

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera


Hye peeps. Its Cameron Highland again. Owyeaa. Im lovin it. 

Ekceli, last 2 weeks before, me and my family had a vacation. It was on 17th May 2013 - 19th May 2013. My ayah havent been there. My mama pula kali terakhir pergi CH adalah lebih kurang 20 tahun yang lepas. Lama benar kan. Jadi mama dan ayah teringin nak pergi Cameron Highland. Hasrat mama ayah nak bercuti beramai-ramai one whole family with anak-anak, menantu, dan cucu-cucu. Moreover, 18th May 2013 adalah birthday mama. =)

Maka, kami cuba sedaya upaya mencari masa terluang. Pedulikan semua hal-hal kerja lahh demi menggembirakan hati mama ayah tercinta. hihi :) Kami dah buat perancangan bermula dari bulan April lagi, iaitu sebulan sebelum vacation.

Ayah dah tak larat nak memandu jauh-jauh. He is 67 already you know. Mama is 65. So, they took a bus to Lumut  a week before, because my sister, Yana and her husband live in Lumut. My big bro and his wife pula live in Manjung. Jauh di sudut hatiku, kalaulah aku tidak berkerja dan duduk dekat dengan mama ayah, aku memang nak sangat hantar mama ayah naik keretaku. FYI, kami adik beradik duduk jauh-jauh lorrr. Angah dok dekat  dengan mama ayah tapi suami dia pula jauh di hujung Malaysia sana (Tanjung Peghelih). ahhh. Thats lifee lah. Oh Life.


Skip to our vacation story.

17th May 2013 kami bertolak dari Lumut ke Cameron Highland melalui Simpang Pulai. New experience for me sebab sebelum ni daku dan suami ke Cameron Highland melalui jalan Tapah. Tapah lagi berliku-liku daripada Simpang Pulai lah ceghitanya. 

Sesampai di Cameron Highland, kami check in di Irise Apartment (1 living room, 1 kitchen, 1 dining room, 3 bilik tidur, 3 bilik air dalam setiap bilik tidur, 1 balkoni). Irise Apartment ni bersebelahan dengan padang golf. Nice view walawehh.. Pagi-pagi buka pintu, mata telah dihidangkan dengan pemandangan hijau padang golf dan gunung-ganang yang indah. :)

Mama and ayah. Sweet couple kan.hihii
Me and hubby. Kapel yang manis jugalah. hihihi  :)

18th May 2013. Kami pergi tempat terbaru at Cameron Highland that is Cameron Lavender Garden. If uols dari Brinchang, u akan jumpa Cameron Lavender Garden selepas uols jumpa Kea Farm, Butterfly farm dan Bee Farm. Ianya terletak di sebelah kiri jalan.

Uols kena bayar RM5 per kepala if nak masuk. Dah alang-lang pergi kan, baiklah masuk je. hihi. Apa yang ada dalam Cameron Lavender Garden ni?. Ada bunga-bunga banyak sangat especially bunga lavender yang purple kaler tu lah. Nice view lah i tell you. Aku terasa bagai berada di Holland (berangan tak hingat dunia huii). Then di sebelah atasnya ada strawberry park di mana uols boleh pick your own strawberry ok.

PURPLE.!! . Ececehh.. My anak sedara , si Nur Qaseh pon terpegun nengok bunga-bunga tu. hihi

My sista, bergaya kau cik adik. Kalau uols nak berkenalan, boleh contact i, nanti i rekemen kat dia...hihii

Cantik sungguh bunga-bunga yang berwarna warni itu.


Subhanallah

Selepas makan angin di Cameron Lavender Garden, kami bawa mama ayah pergi ke Ladang Teh Boh Sungei Palas. Minum-minum dan makan di sana sambil mata menikmati pemandangan hijau teh ciptaan Allah. =)   *gambar akan diupload kemudian, tunggu my sista upload from her canon*

Selepas itu, kami bawa mama ayah menikmati hidangan berasaskan strawberry di Taman Agro Al Mashoor. Nice. Taman Agro Al-Mashoor terletak di No. 20, Kampung Taman Sedia, Cameron Highlands, Pahang Darul Makmur, lebih kurang 1.5 kilometer dari Bandar Tanah Rata. Keluasan Taman ini adalah 0.75 ekar berkonsep agro-pelancongan berasakan tanaman strawberi.

Komponen Taman Agro Al-Mashoor adalah:
  1. Tanaman strawberi secara bertingkat fertigasi
  2. Tanaman hiasan berpasu
  3. Tanaman kaktus
  4. Tanaman Orkid
  5. Pusat Jualan :
    5.1 Buah strawberi segar
    5.2 Produk hiliran berasakan strawberi seperti Jem, Kordial,
    5.3 Halwa dan lain-lain.
    5.4 Pelbagai jenis Teh Cameron Highlands
    5.5 Pelbagai jenis madu
    5.6 Tanaman Hiasan Berpasu
    5.7 Pelbagai jenis Kaktus
    5.8 Orkid jenis Phalaenopsis, Cymbidium dan Cattelya
  6. Kawasan Café dimana pengunjung dapat menikmati minuman dan makanan ringan seperti scones, muffins, tarts, aiskrim, ice-blended dan sebagainya.






It was 18th May kan. Like i told ya, my mama's birthday. Guess what?. That evening, kami makan steamboat beramai-ramai. Masak sendiri tau dalam Irise Apartment tu. My kakak ipar buat perencah sup steamboat tu. Memang sodap. Tidak dilupai dengan acara potong kek dan bagi hadiah to mama and ayah. Mama dapat dua beg tangan. hihi. Ayah pula dapat tshirt John Master. :) 

We're happy coz they(parents)pon happy.


Macam-macam hado.

Berebut nak potong kek..kikiki.. Secret Recipe Chocolate Chip Walnut Cake. Delicious Marvellous da bomb.

Happy birthday mama. Happy belated birthday ayah, Happy becoming birthday to me and kak ipar. ahaks.... semua atas satu kek. hahaa



19th May 2013.

It was our last day at here. Jalan jem memanjang sebab semua orang berderet-deret nak pulang ke tempat asal. Cadangan awal untuk melawat Rose Center dan Kea Farm tergendala. Maka kami ambil keputusan melawat S'Corner sahaja.

Seperti dalam entry aku sebelum ni (Cameron Highland Honeymoon part 2) at S'Corner ni uols boleh beli teh, souvenir, sayur-sayuran dan speciality dia adalah adanya Ladang Mushroom. Beratus-ratus mushroom ngkorang boleh pilih di sini. Mushroom Lover Heaven. 

From left : Along with his new baby Daniel (cucu tok mama n tok ayah yang ke 11), Mama, Yana with her baby Nur Qaseh (cucu atok yang ke 10), me insyaallah akan ada baby juga one day, my husband, and my adik  =)

Hati kami (adik beradik) gembira apabila kami dapat menggembirakan kedua ibu bapa kami. Alhamdulillah. Apa yang kami lakukan ini tidak terbalas dengan jasa mama ayah yang lebih banyak berbakti dari kami dalam kandungan hinggalah besar begini. *Dah kahwin pon masih nak manja dengan mama ayah lagi khennn. hahaa*

Wahai anak-anak, bersyukurlah jika anda masih lagi diberi kesempatan untuk berbakti kepada ibu bapa anda. Jangan ditiru perangai artis zaman sekarang yang tidak menyayangi ibu mereka. Ingin daku petik kata-kata Prof Dr Muhaya sebagai pedoman bersama

"Jika banyak masaalah dan rezeki rasa sempit cuba audit hubungan dengan ibu ayah walau mereka ibu dan ayah angkat kerana mereka telah mencurahkan kasih sayang pada kita sejak kecil lagi. Bayangkan kita berbuat jahat pada orang yang telah berbuat baik pada kita terutama semasa kita kecil tidak tahu apa apa dan tidak ada apa apa. Walau kita telah berumah tangga jangan sekali lupakan ibu bapa. Para suami didik isteri menghormati ibu kita dengan kita menghormati ibu mertua. Merasa kasihan melihat ibu tua yang di kasari anak anak. Bila melihat hidup anak itu memang sentiasa di timpa masaalah. Jom audit diri"

Semoga ibu dan ayahku serta ibu mertua dan ayah mertuaku diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur dalam beribadah kepada Allah.amin.


Setakat ini sahajalah ceghita family Vacation daku. Whats your family vacation story?

TQ kerana sudi singgah dan baca. =) 



ps/ KLIK SINI dan SINI untuk baca sharing2 pengalaman lain daku di Cameron Highland



THE HITZ