p
Showing posts with label kejayaan. Show all posts
Showing posts with label kejayaan. Show all posts

02 October 2013

Hidup PJJ : Bersangka baik terhadap Allah

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Ujian...ujian... dugaan...dugaan....

Pada Minggu lepas, selepas pulang dari mesyuarat, sedang daku drive seorang diri (ye lah, sape pulak nak drivekan aku kan? wuwuwu) sedang daku syok-syok bawa kereta sambil mendengar radio Ikim.Fm, sedang daku nak buat u-turn, sedang daku bajet macam lepas je nak buat u-turn....Tiba-tiba. Dummmmmm, Sreeettttttt.

Aduyyyyy. Kereta yang ku pandu seorang diri itu telah mencium Batu penghadang jalan yang besar gedabak. Pintu sebelah kiriku telah mencium dan terseret panjang hingga ke pintu belakang. Dengan sepantas kilat, aku park kereta ke tepi, dan keluar dari kereta, berjalan control ayu ke arah batu penghadang jalan yang telah dicium keretaku tadi. Daku terasa macam Alien yang baru mendarat di bumi dan baru keluar dari kapal angkasa. Kerana di saat aku berjalan ke arah batu peghadang untuk mengutip semula 'skirting' keretaku yang dah tertanggal dari body kereta, semuaaaaaa, diulangi semuaaaa mata insan yang ada dalam kereta lain memandang ke arahku. 

Macamana aku tahu diorang pandang aku? Sebab aku pun pandang diorang lah. Uhuks.
Aku taktahulah diorang ni pandang sebab kesiankan aku atau sebab terkejut atau sebab nak ushar aku. Huahuahua.. Eh! Huhuhuhu (mood sedih!). Selepas aku kutip semula skirting aku tu, dengan muka takda perasaan ala-ala control macho, daku jalan semula ke arah keretaku, campak skirting ke seat sebelah, dan aku terus menekan pedal minyak keretaku. Huhu. Kalau aku nak menangis meratap keretaku yang ditimpa kemalangan kecil kat situ pun memang tarak gunaaa wo. Dahlah aku ni bini orang, drive sengsorang, idup di perantauan pun sengsorang. Kang tak memasal ceghita lain pulak jadinya..... 

Aku hanya mampu istighfar, istighfar, istighfar..... Taktahulah macamana boleh kena dekat jalan yang aku selalu lalu. Adakah mungkin kerana jiwa tengah kacau , banyak berfikir, banyak berangan di saat jauh dari suami dan ahli keluarga? Entah~

Dugaannn

Apabila tiba waktu hujung minggu, rutin hujung minggu pun bermula, yakni suamiku pulang untuk berjumpaku (Di hujung minggu sahaja) Alhamdulillah, urusan menghantar keretaku untuk diketuk dan dicat berjalan lancar. Pada awalnya, suamiku nak tinggalkan kereta dia untuk aku pakai pergi kerja. Namun, atas beberapa faktor tertentu, kami terpaksa menapak jauh ke Key Ell untuk pinjam kereta adik iparku (sebab keretaku dalam bengkel). . Hubbyku pun drive pulang dengan keretanya itu.

Semuanya aturan Allah......

Kisah suamiku pula ye.. Ini mengikut ceghitanya kepadaku (almaklum, PJJ kannn.. iols tahu cerita ni pun masa berborak dengan hubby dalam telepon. huhu) Rentetan dari ceghita di atas, sewaktu hubbyku dalam perjalanan pulang ke pantai timur, beliau singgah solat jemaah Subuh sebentar di salah sebuah masjid. Apabila beliau keluar dari masjid, ada berlaku satu kemalangan, seorang lelaki berbangsa India mati dilanggar kenderaan. Nauzubillah. Istighfar banyak-banyak agar diri hubbyku dijauhkan daripada kemalangan

Beliau pun meneruskan perjalanan. Setibanya di satu tempat yang tidak jauh dari masjid tadi, jalan jeemmm teruk. Mungkin sebab semua orang keluar nak pi kerja. Hujan pula turun renyai-renyai time tu. Dalam keadaan jem, kereta di hadapan tiba-tiba brek emergency. Alhamdulillah, encik suami sempat brek emergency. Tiba-tiba... Dummmmm... kereta belakang tak brek langsung, terus langgar kereta suamiku. Kata hubbyku, kepalanya terhantuk sedikit dan kakinya terkehel sedikit. Mujurlah dirinya tak mengalami kecederaan teruk, bumper belakang kereta yang dipandunya je la yang remuk.

Dugaan.....

''Bijak'' suamiku yang mithali ni. Beliau ditimpa dugaan ini pada hari Isnin Subuh, Selasa malam Rabu baru dia bagitahu daku. Dia taknak aku risau kat dia. Aduyyy, isteri mana tak risau kalau dengar berita cenggini dengan aku yang seorang diri di sini, dia seorang diri di sana.
Risaunya diriku bukan kepalang...Daku hanya mampu kirimkan doa agar Allah menjaganya di sana.

Inilah dugaan PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Di saat nyawa kami (semua yang PJJ) dalam bahaya demi untuk menjalankan tanggungjawab suami isteri, ada tak pihak berwajib ambil berat akan hal ini? Adakah kebajikan kami terjaga?. Hurm. No comment. Hanya yang senasib sahaja yang tahu...



Doaku semoga kami berdua sentiasa dalam keadaan sihat walafiat agar kami dapat meneruskan ibadah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.....Mudah-mudahan penghujung tahun ini ada berita gembira buat daku dan suami dalam bab-bab pertukaran dan perpindahan ni. Amin :)

Setiap dari kita akan diuji, cuma ujiannya berbeza-beza. Walau ujian ini berbeza, janganlah kita memandang ringan akan ujian yang menimpa individu lain.

Walau apapun yang berlaku, segala dugaan yang dilalui ini adalah tarbiyyah dari Allah.

TarbiyahNya menyemarakkan iman seseorang. Hatinya yang lalai menjadi lebih dekat dan rindu kepada Allah swt. Apabila akal menjadi ukuran penilaian kaifiyat tarbiyah Allah, sudah pastilah seseorang itu merasa dirinya tidak berguna, kecewa dan tidak redha dengan ujian yang menimpa. Maka lahirlah sifat-sifat mazmumah dalam hati lantaran buruk sangkanya pada tarbiyah Allah swt.
Berbeza pula apabila iman menjadi kayu ukur bagi kaifiyat tarbiyah ini. Dalam buku “al-Hikam” karangan ibn Ata’illah as-Sakandari, beliau mengibaratkan ujian itu suatu nikmat yang tersembunyi atau ditangguhkan. Hanya dapat diperolehi dengan bersangka baik pada Allah swt iaitu husnodzon. Dan orang yang paling husnudzon adalah Rasulullah saw, qudwatun hasanah sepanjang zaman. MasyaAllah..!!





Alhamdulillah, masih bernafas dan masih diberi kesihatan yang baik oleh Allah. Terfikir sejenak, lagi berat ujian yang menimpa saudara-saudara kita di Asia Barat sana.

Semoga kita menjadi individu yang sentiasa bersangka baik kepada Allah Swt dan moga kita hadapi segala ujian dengan tenang dan redha.

Wallahualam...

Wassalam...

TQ for reading my entry :)





23 October 2010

~cinta, kejayaan, dan kekayaan~

Pada satu hari seorang wanita trnampak 3 org lelaki tua di hadapan rumahnya...
Dia berasa kasihan kepada mereka...
Setelah suaminya pulang dari kerja...

Wanita ini  mengajak mereka masuk ke dalam rumahnya untuk menjamu selera makan...

Kemudian, salah seorang dari mereka berkata...
"Kami tidak boleh masuk bersama-sama.."
Si isteri itu bertanya kenapa...

Mereka menjawab...
"Kerana saya adalah kejayaan, dia adalah kekayaan dan dia adalah cinta..
Oleh itu, kamu masuk ke dalam dan pilih siapa yang kamu mahu masuk ke dalam rumah kamu..."


Si isteri pun dengan seronoknya masuk ke dalam rumah dan memberitahu suaminya akan hal ini..
 Si suami dengan gembiranya berkata ingin mmbawa msuk kekayaan..
Si isteri pula ingin memilih kejayaan...
Ibu mereka yang mendengar dari jauh berkata, mereka sepatutnya memilih cinta..
Untuk memenuhkn rumh mereka dengan kasih sayang dan cinta...

Jadi si isteri pun menjemput cinta masuk ke dalam rumah...
Tiba-tiba, kejayaan dan kekayaan juga ikut msuk...
Si isteri terkejut lalu bertanya kenapa mereka juga ikut masuk...


Lalu, seorang dari mereka menjawab..
"Jika kamu memilih sama ada kejayaan atau kekayaan, yang dua lagi akan pergi..
Tapi.....bila kamu memilih cintakejayaan dan kekayaan..akan ikut"
 


Ini kerana di mana ada cinta, di situ ada kejayaan dan kekayaan..




THE HITZ