p
Showing posts with label ikan. Show all posts
Showing posts with label ikan. Show all posts

23 June 2013

Resepi : Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera


Apa khabar semua?.. Diharap kita semua dapat menjaga kesihatan diri memasing dalam kedaan cuaca yang berjerebu sekarang. Mudah-mudahan Allah turunkan hujan ke bumi Malaysia yang panas bagi memulihkan keadaan berjerebu.

“Ya Allah! Berilah kami hujan yang merata, menyegarkan tubuh dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.”


Jerebu, jerebu juga. Tugas memasak harus dilaksanakan juga. :)

Almaklum, semalam (besday iols) sudah puas makan di luar. Hari ini kenalah bertugas di dapur semula. yeahhhh.

Resepi yang sukacita ingin ku kongsikan kepada semua adalah Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple. Kenapa kena ada word simple? Sebab daku tidak masukkan mangga, nenas atau apa-apa buah-buahan lain.

FYI, ekceli daku teringin benar nak makan ikan patin salai masak lemak cili api ni dengan belimbing buluh. Marvellous tau rasa belimbing buluh dalam kuah lemak. Tapi, payahnya nak cari, Allahurabbi. Belum ada rezeki ketemu belimbing buluh. huhu. Sabar-sabar. Maka dengan itu, daku memasak ikan patin salai ni dengan cara yang simple sahaja. (*walaupun hati meronta-ronta nak belimbing buluh, nak belimbing buluh. ohhhh)

Cara nak menyalai ikan ni senang sahaja.
Uols hanya perlu membuang segala isi perut ikan, belahnya kepada dua, macam nak buat ikan kering tu, then smoke it on fire. Bubuh ikan yang telah dibelah kepada dua di atas jaring di mana di bawah jaring tu haruslah tempurung kelapa dijadikan bahan bakar agar keaslian rasa ikan tidak hilang. 

Alahai, tak payah susah-susah sebenarnya. Kalau engkorang nak lagi senang, beli sahaja la yang dah siap. Ekekekee. Encik suami dapatkannya di Temerloh.  Kualiti dan rasa Ikan patin di Temerloh Pahang memang tidak pernah mengecewakan.  #thumbsup



Besar ikan ni. Daku belahnya kepada 4 :)



  • Ikan Patin yang telah disalai
  • 15-20 biji cili api -ditumbuk lumat / blender (jumlah cili ikut kesesuaian kepedasan yang anda minat)
  • 1 inci kunyit hidup -ditumbuk / blender juga bersama cili api
  • 1 batang serai -dititik sahaja
  • 1 keping asam gelugor 
  • 1 helai daun kunyit dihiris
  • 1 atau 2 kotak santan kara (malas nk perah santan. guna santan kara pon sodap)
  • Air 1 cawan
  • Garam dan Gula secukup rasa

Panaskan santan sahaja dalam periuk. Panaskan dengan api kecil hingga santan menggelegak.
Kemudian masukkan cili api dan kunyit yang telah ditumbuk / diblender.
Masukkan serai yang dah dititik.
Masukkan 1 keping asam keping.
Masukkan ikan patin salai.
Masukkan sedikit air ikut kesesuaian
Gaul perlahan. Jangan bagi santan pecah dan jangan bagi isi ikan patin hancur
Masukkan gula dan garam dan lastly masukkan daun kunyit yang dah dihiris tadi
Siap.


Maaflah ye, gambar dari dalam periuk je. kikikii.. Yang penting rasanya delicious hingga menjilat jari yaww.





Jemput makan semua...

TQ for reading my entry...

See ya.


ps:/ Malam ni malam nisfu Syaaban. Jom tingkatkan amalan ~


07 March 2013

Akob Ikan Patin di Tepi Sungai Kuantan

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Di saat aku sedang menunggu atlit atlit sukan daerah G mengambil tempat untuk acara lari berpagar 400m, tangan aku membelek-belek note 2 aku. Apabila aku ushar-ushar gambar dalam camera ni, aku terus terkempunan pula nak makan ikan patin masak tempoyak yang lazat lagi marvellous. Argh 'penyakit' apa pula lah yang datang melanda. Aghitu tiba tiba kempunan dughian walaupun bukan musim. Nasib baik kat Shah Alam seksyen 7 tu ada jual dughian ek. Harini, ikan patin masak tempoyak pula.  (chup. perkataan kempunan dan mengidam ittew adalah dua perkara yang berbeza okay. hehe) =.=

Waduh, kalau di Kuala Selangor ni, manalah aku nak cari ikan patin masak tempoyak yang sedap yer?

Disebabkan harini aku dah tak terdaya nak pergi drive mencari ikan patin, dek kerana cuaca yang amat panas di stadium tadi buat badan aku dehydrate, maka ikan patin tempoyak ittew aku abadikan dalam blog aku jer la ye. haha. Ini kira review ikhlas dari aku lah. Aku bukan agen promosi Akob Ikan Patin ni pun. kehkehkeh.

Ok guys and girls, kalau ngkorang sekarang berada di Kuantan atau bercadang akan melepak di Kuantan, Pahang dan kebetulannya ngkorang ni adalah penggemar setia ikan patin masak tempoyak dan lain-lain masakan kampung, jangan lepaskan peluang untuk singgah makan di Akob Ikan Patin.

Branch utama Akob Ikan Patin ini terletak di Tapak PCCL, Jalan Besar, tepi sungai Kuantan. Lokasinya di belakang ofis lama KWSP dan Hotel Samudera yang lama tu. Uols kena datang waktu tengahari lebih kurang pukul 12 gitula. Kalau lambat sangat nanti uols harus bersesak-sesak dengan pengunjung yang ramai. Kedai ni hanya dibuka untuk makan tengahari sahaja tau. Ouh lupa nak bagitahu, korang juga boleh buat pilihan nak Patin Sangkar atau Patin Buah.

Nah, meh sini ushar gambar. Kalau laptop atau smartphone korang boleh keluarkan bau, mesti korang terliur kan kan... hahahaaa..... 


inilah ghuper kedai Akob Ikan Patin. No wonder ramai orang suka lepak sini. open air maaa..tepi sungai lagi...

pelbagai aneka lauk pauk ... masakan kampung... sedap woo

nah tengok sendiri, banyak betul masakan kampungnya.


inilah menu pilihan daku dan suami. :) hehehe

aduhduhduhh.... lazatnya. huhuhu

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai sangat berpatutan dan mampu dibayar oleh semua golongan. hehe. Dari aspek kebersihan pula, sangat okay.
Kesimpulannya 4.5 dari 5 bintang aku bagi.

update : 14/1/14 - bzru2 ni ada dtg sini lagi dengan husband... kebersihan seolah2 tak terjaga pula..mungkinkah kerana telah dilanda banjir tempoh hari?.. hoefully owner sila take note for the kebersihan. Kebersihan Asas Keimanan. Islam pentingkan kebersihan.. :)

Tunggu apa lagi. singgahla kalau ada peluang :)

Sekian sahaja review dari rakyat marhaen yang suka makan ini.

Selamat mencuba :)

TQ for reading this entry...


26 February 2013

Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Johor

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera...

Howmaigod, i miss my blog already. I miss my fans. Erk ada fans kah?..haha...

Harini daku nak mengeshare satu resepi yang amat popular di Johor. Orang Melaka pun gemar resepi ini. Asam Pedas, owyea owyea. Macam dah terliuq aku di saat nak share resepi ni ngan ngkorang.haha. 

Masakan ni aku masak masa cuti sekolah haritu. Khas untuk encik suamiku yang terchenta. Sedap betul air tangan aku sampai husband tambah tambah banyak kali. (muahaha. perasan, tapi memang sedap lazat lagi nikmat pun. fuhhh) Husband siap simpan asam pedas ni dalam freezer lagi. Menyejukbekukan masakan ini dan memanaskannya semula di saat aku berada di Pantai Barat dan beliau berada di Pantai Timur. Arghh syahdu pulak. Apa boleh buat, amanah kepada kerjaya sementara masih berkerjaya . uhuks uhuks. :'(

Jom baca resepi ni (tq mama sebab share resepi dengan anakanda yang jauh di perantauan. hehe)

Bahan-bahannya :

2 ekor ikan tenggiri
Lada Kering 15-20 biji (rendam dulu dan cuci)
Bawang merah Holland 1 setengah labu
Bawang merah kecil (3-4 biji)
Bawang putih (3-4 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit hidup sedikit
Asam jawa
Bunga kantan (pilih bunga kantan yg masih segar agar kuah asam pedas tak rasa pahit. kalau takde bunga kantan pun lagi sedap. saya masukkan bunga kantan kerana suami suka ada bunga kantan..hehe)
Daun kesum
Setengah sudu kecil biji halba (bagi memarvellouskan rasa)


ikan yg direndam dalam air asam jawa dan sedikit perahan limau...bagi hilangkan bau dan rasa hanyirnya.. :)


Cara-cara penyediaan Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Johor

Ikan haruslah dibasuh bersih (rendam dalam air asam jawa dan limau), dibilas dan ditoskan :)
Blenderkan lada kering, bawang-bawangs, halia dan kunyit tadi.
Panaskan minyak (anggaran setengah cawan, agak-agak sendiri)
Tumiskan setengah sudu kecil biji halba hingga wangi
Tumiskan pula bahan-bahan blender tadi (lada kering,bawangs,halia,kunyit). Tumis hingga pecah minyak yerrr
Masukkan ikan dan air asam jawa secukup rasa
Masak hingga mendidih
Masukkan pula garam secukup rasa
Lastly masukkan sedikit daun kesum dan sebatang bunga kantan yang dah dibelah.
Gaul dan biarkan hingga semua rasa mesra alam gittuh.
Siap.




Bolehlah dimakan bersama nasi panas dan sayur kobis goreng kampung. nyum nyum. Korang nak minta resepi sayur goreng dalam gambar kat bawah ni juga ke?... Alaaaa..tak perlulah, sebab cincai cincai, campak campak je macam tukang masak kat warung tuh sampai berasap kuali dan lepastu siap..heheh.... :) 


Selamat mencuba uols... see ya in next entry :)


THE HITZ