p
Showing posts with label braces. Show all posts
Showing posts with label braces. Show all posts

26 March 2014

Ibu Mengandung dan Braces (Pendakap Gigi)

Assalamualaikum
Salam sejahtera


Semenjak preggy ni, bertalu-talu mesej yang saya terima bertanyakan tentang pendakap gigi untuk ibu hamil.
"Bahaya tak ibu mengandung pakai braces?"  "Kalau pakai braces, boleh bersalin ke?" "Gigi ibu mengandung tak rosak ke kalau pakai braces?"

Oh! Terasa diri ibarat seorang orthodontist yang famous pula. Ahaks. 

Soalan-soalan demikian ada saya ajukan kepada doktor pakar yang merawat gigi saya ni. Dannnn jawapannya adalah "Tak merbahaya langsung" Tetapi,, ada tapinya... ibu yang SUDAH pakai braces dan mengandug haruslah menjaga kebersihan gigi 200%. Penjagaan kebersihan gigi ni memang wajib dan menjadi rutin lah ye. If tak jaga gigi betul-betul, bila doc ''ketatkan'' bracket / braces , macam-macam problem pula berlaku nanti seperti gigi goyang lah, rosaklah, berlubanglah.. isk3

Sudah jelas lagi nyata kan penggunaan braces untuk ibu mengandung tak membahayakan kesihatan. Kebersihan gigi sahaja yang perlu diberi KEUTAMAAN. Tak merbahaya, kecualilah kalau gigi uols ni baru gigit biskut kering pun dah rapuh dan pecah. Hehehee... ps/ So now you know how clean my gigisss are kan. Ahaks.  :)

Untuk ibu yang tengah hamil dan ada hasrat nak pakai besi di gigi, silakan memakainya selepas anda melahirkan bayi itu ye. Persoalan di atas hanya khas untuk mereka yang dah lama pakai braces dan tiba-tiba termengandung. Eh eh, TER ke? :)



Uols nak tahu tak, walaupun saya dah tak menetap di Selangor, (iols dah pindah ikut asben), tapi i still kena pergi buat appointment dengan doc kat selangor tau. Appointment sebulan setengah, sekali. Kalau nak buat new appointment with new doctor di tempat baru, habislah rugi woo, kena bayar lebih. 

Walaupun berulang ke Selangor sebulan setengah sekali, i tak kisah sangat because Doc kata Bulan Mei 2014 ni my braces dah boleh ditanggalkan. Yabedabedu!!. Get ready to wear retainer pula. Macam sekejap je masa berlalu kan?. Diam tak diam dah 2 tahun lebih braces ni bersarang di gigi guwe. Heeeee.

Masa nak pilih warna ligating module haritu, doc sempat tanya "Tak menyesal ea pilih warna ni?. Ni warna terakhir awak sebelum kita buka braces bulan 5 nanti" "Taknak warna-warni kat gigi ke?"

"Tak menyesal dan taknak warna warni"

I more prefer satu warna sekata untuk gigi atas dan satu warna sekata untuk gigi bawah. Eg : Gigi atas = biru muda sahaja, gigi bawah = pink sahaja. Terasa janggal dan pelik kalau dalam satu barisan gigi tu ada warna pink+biru+hijau+oren. Urghhhh. Mungkin sesuai untuk uols but not for my motherly face ni. Kehkehkeh. 


Sekian sahajalah ceghita braces untuk preggy lady hari ini. Baby sudah menendang-nendang dalam perut. 

Salam

See ya :)



01 January 2013

Tips : Pengantin dengan braces

Assalamualaikum wbt...........
Selamat Sejahtera semua rakan yang dikasihi  =)

Hello everyone~ Today is the first day of 2013 (the time when this entry was published). Saya eh aku eh saya (sama je la aku ke saya, yang penting selesa hehe) ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Masihi walaupun mengikut tahun Hijrah, bulan ini adalah bulan Safar (bulan kedua dalam Islam). Bagi diriku, setiap hari adalah tahun baru kerana masa memang sentiasa ke hadapan dan tak pernah masa itu pusing ke belakang semula kan kan kan. Kecuali uols ada time machine macam dalam ceghita Back To The Future ittew. :) 

"Usaha , doa, tawakal...insyaallah, Allah akan bantu kita" . Okey okey, taknola bebel banyak-banyak tapi kalau aku tak bebel nanti ngkorang rindu pulak khenn. hehehe.. Next-next entry la daku membebel lagi yep. =)

Untuk Entry hari ini, kita fokus kepada Braces a.k.a Pendakap Gigi atau lebih fofular dengan gelaran GIGI BESI..roaaarrrr. Sudah semestinya menjadi dilema bagi pemakai braces untuk meneruskan majlis perkahwinan mereka dengan melekatnya besi di gigi mereka. Ada desas desus yang aku dengar siap si pemakai braces ittew sanggup menangguhkan perkahwinannya gara-gara tak nak nanti bersanding dengan gigi besi. Tapi bukan aku woo. (chehh, ko ni nak bergosip ke hape cik puan fiza oii..hihi) Adoiiii, benda yang baik lagi halal usah ditangguhkan hanya kerana secebis benda yang remeh temeh. No good no good.

Masa aku umumkan kepada rakan-rakan seperjuangan di sekolah tentang majlis kahwin aku, ramai yang bertanya dan rata-ratanya soalan yang berbunyi seperti ini :

"Nanti kau bukak tak braces tu? "
"Erm? Mestilah tidak ...." jawabku dengan senyuman menayangkan gigi besi aku (SEbab doc kata tak boleh bukak lagi)
"Eh, macamana tu? Nanti tak cantikla pengantin ada gigi besi"
"Ala kak, yang penting nikah dah halal..hehe" selamber je jawapan aku macam tak sabau nau nak kawen.cheeehh...
"Ha'ah kan, Betul juga. Yang penting nikah" Kata guru senior sekolah aku ittew sambil mukanya penuh penghayatan terhadap muka aku yang ada ciri-ciri isteri solehah ini..kehkehkehhhh  ^_^

Hairan aku. Kalau pakai braces, tak boleh kahwinkah?
Jangan jadikan gigi besi sebagai penghalang anda untuk merasa bahagia, indah, cantik, comel, cun melecun, berseri-seri dan seumpama dengannya yerrr.


Let me share with you the tips, if you have those 'gigi besi' in your mouth and you feel unhappy to give a big smile on your wedding day.

1) Pilihlah warna ligating module atau getah braces yang berwarna putih. errrrrkkk! putih? Yerla, putih

2) Korang kenalah tukar getah braces kepada yang berwarna putih itu agak-agak masa tarikh wedding dah dekat nanti. Jangan tukar awal-awal, jauh benar dengan tarikh kahwin kau. Nanti warna-warna makanan pulak merosakkan kesucian warna putih getah braces kau.

3) Bila dah tukar warna getah putih tu, sila elakkan memakan makanan yang berwarna seperti ayam masak KUNYIT asam, ikan masak KARI, sotong masak KUNYIT. Haaaaa...ada faham kan. Nanti nampak macam kau tak gosok gigi setahun. Parah parah. hehe

4) Apabila anda pilih getah braces warna putih, dalam picture tak kelihatan sangat gigi ngkorang berbesi. Tapi kalau face to face memanglah nampak besi, cuma tak adalah ketara sangat berbanding ngkorang pilih warna, hitam, hijau, merah bagai. 

5) Feel confident dengan diri sendiri  =)  Konfem berseri-seri raja sehari!

tadaaa.. inilah buktinya. heeee. smile smile smile.. flash flash flash. camera everywhere :)




Dont worry , be happy :)

Thats all for today.
Till then, we'll meet again

Selamat menunaikan ibadah perkahwinan.

TQ for reading this entry 

Wassalam
Daaaaaa





19 November 2012

Pengalaman bersama gigi besi / braces

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


Gigi Besi!!!

Itulah word yang sinonim dengan pemakai braces. Memang lazimlah orang akan panggil si gigi besi. Dah namanya pun letak besi dekat gigi. Fungsi besi ni adalah untuk menarik gigi2 masuk ke dlam saf jemaah yang betul..eheksss :) Malu ker bila ada besi ni? Oh tidak sama sekali! sebab ku rasa memakai besi di gigi ibarat memakai cincin emas di jemari...hehe :)

Aku pun tak pernah sangka yang aku akan berkecimpung dalam dunia gigi besi ni...chewah~ Mehla aku citerkan sikit pengalaman setahun jagung aku bersama pendakap gigi ni.. HeeEeeEee (#smile sampai telinga sambil tengok gigi kat webcam lappy)

Aku pakai braces ni sebabnya gigiku ni bosar-bosar, rahangku pulaks kecil sajer. Jadi, gigiku ni terlalu rapat sampai takde ruang sangatlah untuk gigi bongsu tumbuh. Kedudukan gigi sebegini pun boleh menyebabkan gigi tak berapa simetri. ehem3. Jadi jelaslah aku pakai braces ni bukan sebab nak cun melecun wokeyh. Niatnya (seperti dalam entri aku yang lepas) adalah untuk 'kesihatan'. Kesihatan dan kebersihan gigi pun amat penting dalam diri muslimin cemerlang.. hehehe  Hanya insan yang senasib denganku je paham. :)

Untuk pengetahuan uols, mase first time aku pergi dentist, nurse just bagi advice dan bagitahu semua charge yg aku kena bayar if i agree. Then buat appointment untuk jumpa doc. Second time datang barula dapat jumpa doc. First time jumpa doc, doc just buat apa2 yg patut bergantung pada gigi kita. Eg: scaling, tampal, bersihkan gigi,  x ray etc. Doc kata gigi aku tak perlu di xray.yeahh lega aku time tu!! Then doc aku ni terus buat model gigi. Time buat model gigi ni aku terasa macam kelakar pulaks... Sebab kena menganga mulot lama gilak weh , then doc masukkan benda alah hape entah dalam mulut aku untuk dia acukan bentuk2 gigi aku ni menjadi model. Nasib baik mulut aku tak koyak u,kalau koyak, jatuhla harga hantaran kawen aku muahahah =) 

Second appointment aku ni yang paling aku tak suka sangat. Sebab doc nak cabut dua batang gigi geraham aku (gigi nombor 4, atas dan bawah)...Time ni aku terasa macam masa zaman kanak-kanak tadika yang takutkan doctor gigi pulak. Seram sejuk aku. (#over pulak) Saje nak menakutkan korang. Takdela sakit sangat sebenarnya kena cabut gigi ni sebab dia inject bius dulu la. Bagi aku, time inject tu lagi sakit dari time cabut. Mengalir air mata aku time doc inject bius kat gusi aku tu tau. Then masa dia cabut gigi aku yg dah tua ni, kepala aku turut bergegar2 sama. Macam nak cabut pokok tua yg dah berakar kat tanah tu. Woooo, boleh bayangkan tak camne gegaran kepala aku time tu. hehehe 

Third appointment, 2 batang gigi sebelah kanan pulak kena cabut. So, hakikatnya aku dah takda 4 batang gigi hokey~ Memanglah hazab sikit time tuh. Lagi hazab bila time doc letak seperator kat gigi geraham aku. Tujuan seperator nak menjarakkan sikit gigi geraham sebelum pasang braces. Aku kena berpantang makan bubur n makanan lembut je selama sebulan.( dah macam  baby tua pulak) . =p



Appointment aku yg keempat, barulah doc pasangkan besi a.k.a braces pada gigi aku niy. Macam-macam peralatan dia guna. Aku pulak yang menunggu penuh tak sabar, nak tengok achaner la ghuper aku bile ada besi kat gigi. Bila dah siap, dia bagi aku cermin. Jeng3.... heeee. ermm macam alien aku tengok ghuper aku dengan braces for the first time bebeh. For the first time jer. Tapi lama-lama makin comel taw tak (nak muntah?aku pon!!) Hehe. doc nasihatkan, kene jaga bracket braces betul-betul. Kalau 1 bracket patah , kena bayar RM50. OMG! So, aku tak boleh nak membelahap ayam macam orang gelojoh....ahaks

Selama 2-3 bulan jugakla aku ni kurus keding, sebab kena makan bubur and benda yang lembut-lembut jer. Mulut pulak banyak ulser time mula-mula pakai sebab dinding mulut ni baru nak mengenali bendasing yang telah dipasang di gigi. Kadang-kadang besi-besi braces berlaga ngan dinding mulut sampai timbul ulser. Tapi benda ni tak berterusan. Bila lama-lama pakai, semuanya jadi SMOOTH N SILKY. Nak kata sakit bile pakai braces, takdela teruk sangat. Macam kena cubit je sakit dia. Hehe. And every month akan rasa sakit macam kena cubit dalam 2-3 HARI sajer. Sakit sebab doc ketatkan besi2 tu bagi nak mendidik gigi masuk saf jemaah yang betul.

So, janganlah risau yer. Braces tidak membunuh anda sebaliknya akan menjadikan anda orang yang teliti dengan kebersihan, meningkatkan kesihatan gigi anda dan menjadikan senyuman anda semanis kurma...wawawaaa =)

#blue ligating module (abaikan hidung aku yg macam shah rukh khan itew)


Benda yang paling aku suka ~ setiap bulan aku boleh tukar2 warna ligating module braces ikut mood aku. Jadi, takdelah kebosanan bila tengok gigi sendiri selama 2-3 tahun dengan braces ni. Kadang-kadang warna biru, kadang-kadang hijau, then warna warni. Situasi paling tak menahan, masa aku pakai warna hijau, 
student boleh pulak cakap "chegu, chegu letak chewing gum ke dekat gigi?" 
"yerla chewing gum. awak nak makan ke?" jawabku berseloroh. 
Teruja betul bebudak ni menonton kecanggihan gigi aku ni .. hehehe ;)

Oh yer, lupa pulak aku nak khabor.!! Harga braces di klinik swasta lebih kurang RM3000++ hingga RM6000++ depends on the clinic and doctor. Harga braces aku RM4600 . Bayaran downpayment, RM1000 then seterusnya boleh bayar ansuran RM150 every month time appointment ngan doc.

Kalau umur anda or anak anda bawah 18 tahun, still boleh buat di klinik kerajaan. Tapi kena beratur tunggu giliran sebab harganya percuma, then ramai yang berderet nak pasang di situ. Mungkin kena tunggu 3-4 tahun hingga giliran anda dipanggil, bergantung pada keadaan....

Itu sahajalah pengalaman aku bersama braces. Selamat mencuba. hehe (#senyum nampak gigi besi )


Terima kasih daun keladi


^____^

16 November 2012

Hukum Pakai Braces atau Pendakap Gigi

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera


"Haram lah pakai braces. kan ubah ciptaan Tuhan tu!!"

Rileks2.... Sebelum menjatuhkan hukum, kita kena tanya pada yg arif dulu. Tak boleh sebarangan jatuhkan hukum tau.

Mengikut ilmuan Islam, hukum memakai braces a.k.a pendakap gigi dibahagikan kepada dua. Haram dan Harus

Haram apabila niat memakai braces itu adalah untuk mencantikkan diri dan menjadikan wajah lebih muda, lebih hemsem, lebih gorgeous dan lebih comel. Contoh : pakai braces agar nampak lebih macho ketika nak mengushar aweks2 sedangkan giginya sudah tiada cacat cela. Aku bagi ayat and fakta skema sikit. - Dr. Abdullah al-Faqih dan komiti fatwanya menyatakan:  Jika seseorang melakukannya untuk menipu atau memperdaya sesiapa yang melihatnya,  samaada ia bertujuan untuk perkahwinan atau sebagainya, maka ia terlarang.

Namun Islam ini tidaklah kejam, justeru jatuh hukum Harus jika niat pakai braces adalah untuk kesihatan. Sebagai contoh, pakai braces jika susunan gigi yang tak masuk saf itu menyukarkan mengunyah makanan dan menyakitkan Syeikh Faizal al-Moulawi , Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata : Pendakap gigi bagi tujuan kesihatan adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan.

Pakai braces juga hukumnya harus seandainya niat adalah untuk menutup keaiban yang ada pada wajah seseorang. Contohnya, kedudukan gigi yang berbeza daripada kebanyakan orang, dan boleh mendatangkan aib kepada tuan gigi tersebut... Dr. Yusuf al-Qaradawi berkata:    Seandainya orang tersebut mempunyai kecacatan yang menjijikkan pandangan, misalnya kerana ada daging tambah yang  boleh menimbulkan sakit jiwa dan perasaan, tidaklah berdosa untuk berubat selagi dengan tujuan menghilangkan kecacatan atau kesakitan yang boleh mengancam hidupnya.  Ini kerana Allah tidak menjadikan agama untuk kita dengan penuh kesukaran (Al-Halal wal Haram Fil Islam).


Jadi semua bergantung kepada niat si pemakai pendakap gigi tersebut. “Hanyasanya setiap amalan itu dengan niat, dan hanyasanya setiap orang akan meperolehi apa yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang hijrahnya kerana Allah dan RasulNya, maka hijrahnya iu kepada Allah dan RasulNya….” (Bukhari dan Muslim)

Semua maklumat ni aku dapat dari blog Imam Muda Asyraf . Terima kasih Imam Muda Asyraf .Korang boleh klik blog dia incase kalau tak percaya apa yang aku taip ni..hehe 


gambar ihsan google

Eh kenapa pulak ek tiba-tiba aku bercerita pasal braces ni?..

Sebenarnya aku dah terjebak dalam dunia gigi besi ni secara sengaja dan tak sengaja pada awal tahun 2012 ni tau. Memandangkan aku ni teacher yang rajin senyum sampai telinga, maka ramailah anak murid yang bertanya aku, apa hukum pakai braces ni.

Maka alkisah wujudlah entry skema ni.bhahaha~ Next entry aku citer pasal pengalaman pahit dan manisku bersama gigi besi ok !! see ya....


Terima kasih kerana sudi luangkan masa di sini
 ^___^

THE HITZ