p
Showing posts with label bersyukur. Show all posts
Showing posts with label bersyukur. Show all posts

22 November 2012

Syukur..syukur.. @ Apakah sumbangan kita?

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera




Mari sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah swt.
Syukur atas peluang dapat menghirup udara yang telah diberi percuma kepada kita.
Bersyukur atas nikmat kehidupan yang diberikanNya kepada kita untuk hari ini.
Berapa ramai saudara kita yang mati ketika tidurnya?
Tetapi kita, masih lagi bernyawa. Masih lagi diberi kesempatan untuk berjalan atas bumi Allah ini. 


Alhamdulillah. Kita diberi nikmat masih lagi dapat melayar internet, masih lagi dapat minum di kedai kopi, masih lagi dapat menonton televisyen. Terfikirkah kita, saat kita berada dalam kesenangan, apakah sumbangan kita untuk saudara-saudara kita yang berada dalam kesusahan tika ini?... Tidak kiralah samada saudara kita yg susah di Malaysia atau di Palestine dan Gaza.





Persoalannya, apakah sumbangan kita?

Sengaja ingin aku kongsi sebuah kisah untuk dibuat pedoman.

Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu:

“Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.?"

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.” 

Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusan itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan). 

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”

Pilihlah...nak jadi burung kecil yang berbakti walau sedikit itu...ataupun cicak yang derhaka walaupun sedikit? ...pilihan didepan mata...


Pray for our brothers n sisters in Malaysia.
Pray for our brothers n sisters in Gaza n Palestine. 
Pray for our brothers n sisters around the world.



Terima kasih kerana sudi membaca entri ini
Semoga Allah memberi rahmat kepada anda
^___^



15 November 2012

Selamat Tahun Baru Hijrah . Serba Baru

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera

Salam Maal Hijrah semua. 
Pejam celik pejam celik, sekejap je masa berlalu meninggalkan kita kan. 

Perghh.. jap, aku rasa macam kematu jari jemari kembang aku nak menaip semula di blog usang aku yang diberi nafas baru ni. Hihi

Blog ni dah wujud dari zaman batu lagi kalau uols nak tahu... Kalau taknak tahu pun takpe, aku kena bagitahu jugak.haha. Dah lama berkecimpung dalam dunia blogging, cuma aku je nak tunggu masa sesuai nak buat renovation kat blog ni. Bagi nama baru, bagi nafas baru, dan bagi kehidupan baru bersesuaian dengan hidup aku yang akan memasuki fasa baru. Eh fasa apakah? Jeng jeng jeng... Tolong jangan curious sangat pasal fasa baru aku ni bhahaha.... insyaallah lepas ni aku nak share all of the sweetssss momentsssss in this blog. SHARE ye, bukan menunjuk tau uols..auwww..Sharing2 supaya bile pembaca happy, aku pon happy :) HAPPY LIVE LIFE LOVE :)

Kalau dah bermula dalam kandungan ibu, hobinya berblogging, buatlah macamana pun, memang tak boleh lari ek. Walaupun masa zaman batu dulu aku rasa macam dah nak termuntah dengan blog ni, tapi aku tak boleh tipu diri aku la.. aku punye hati banyak suka sama blogging wooo. Hobi baik, benda baik, sharing2 perkara baik, tak salah kan3.... 

Memandangkan blog lama aku ni telah aku renovate bubuh nama baru n layout baru, so banyakla entri2 sampah aku dah buang ... Hehehe.. Semua entri mengarut tu aku buat masa zaman batu kan, so, kirim salam jer la....ahaks... tapi aderla gak entri mana yang aku rasa bermanfaat tu, aku simpan la buat kenangan. Kalau rasa berminat nak baca, bolehla klik2 kat ruang sebelah nun. 

Panjang betul mukadimah Selamat Tahun Baru Hijrah aku ni ye. 

Baiklah...sempena tahun baru Hijrah ni, aku harap semua pembaca mempunyai semangat baru dan azam baru di Tahun Baru Hijrah ni. Segala peristiwa pahit semalam, jangan dibuang ketepi kerana otak kita tak mampu melupakan semua perkara itu. Cuma nasihatku, janganlah terbuai hanyut oleh kenangan-kenangan semalam yang menyakitkan itu.  Jika terhanyut dengannya, pasti hancur diri dan masa hadapan.

Kitalah yang mencorak masa hadapan kita dengan izin Allah. Ingatlah...dalam dunia ni ada TIGA HARI SAHAJA. iaitu, Hari Ini, Semalam, dan Hari Esok... Semalam sudah berlalu. Samada ianya memori manis atau pahit, ia hanya mampu dijadikan memori dan tauladan pada kita. Hari ini, sedang kita lalui. Oleh itu, laluilah hari ini dengan positif dan sebaiknya agar ianya menjadi memori indah apabila ia menjadi semalam. Esok pula bakal kita lalui dan banyak2kanlah berdoa serta usahakan agar hari esok kita lebih baik dari hari ini dan semalam.  

Ada lagi satu nasihat aku...boleh klik sini untuk baca nasihat aku yang cecomel tu~ =)





Semoga Tahun Baru Hijrah ini menjadi titik permulaan yang baik untuk diriku dan diri kalian semua. 


Terima kasih daun keladi,
kerana sudi baca entri ini, 
ada kelapangan, lawatlah lagi
^___^



23 September 2010

~Aku minta bunga segar dan kupu-kupu cantik~

Aku minta kepadaMu Ya TUHAN setangkai bunga segar...
DIA berikanku kaktus berduri...
 :


Aku mintakan kupu-kupu...
Diberiku ulat berbulu...
 :

Aku sedih dan kecewa……
:

Namun kemudian kaktus itu berbunga indah sekali 
dan ulat itupun menjadi kupu-kupu yang sangat cantik...
:


Itulah jalan TUHAN indah pada masaNYA ! 
TUHAN tidak memberi apa yang kita harapkan……. 
Tapi DIA memberi apa yang kita perlukan….
kadang2 kita sedih,kecewa dan terluka.
Tapi jauh diatas segalanya DIA sedang mengatur 
yang terbaik dalam kehidupan kita…..



THE HITZ