p

26 March 2014

Ibu Mengandung dan Braces (Pendakap Gigi)

Assalamualaikum
Salam sejahtera


Semenjak preggy ni, bertalu-talu mesej yang saya terima bertanyakan tentang pendakap gigi untuk ibu hamil.
"Bahaya tak ibu mengandung pakai braces?"  "Kalau pakai braces, boleh bersalin ke?" "Gigi ibu mengandung tak rosak ke kalau pakai braces?"

Oh! Terasa diri ibarat seorang orthodontist yang famous pula. Ahaks. 

Soalan-soalan demikian ada saya ajukan kepada doktor pakar yang merawat gigi saya ni. Dannnn jawapannya adalah "Tak merbahaya langsung" Tetapi,, ada tapinya... ibu yang SUDAH pakai braces dan mengandug haruslah menjaga kebersihan gigi 200%. Penjagaan kebersihan gigi ni memang wajib dan menjadi rutin lah ye. If tak jaga gigi betul-betul, bila doc ''ketatkan'' bracket / braces , macam-macam problem pula berlaku nanti seperti gigi goyang lah, rosaklah, berlubanglah.. isk3

Sudah jelas lagi nyata kan penggunaan braces untuk ibu mengandung tak membahayakan kesihatan. Kebersihan gigi sahaja yang perlu diberi KEUTAMAAN. Tak merbahaya, kecualilah kalau gigi uols ni baru gigit biskut kering pun dah rapuh dan pecah. Hehehee... ps/ So now you know how clean my gigisss are kan. Ahaks.  :)

Untuk ibu yang tengah hamil dan ada hasrat nak pakai besi di gigi, silakan memakainya selepas anda melahirkan bayi itu ye. Persoalan di atas hanya khas untuk mereka yang dah lama pakai braces dan tiba-tiba termengandung. Eh eh, TER ke? :)



Uols nak tahu tak, walaupun saya dah tak menetap di Selangor, (iols dah pindah ikut asben), tapi i still kena pergi buat appointment dengan doc kat selangor tau. Appointment sebulan setengah, sekali. Kalau nak buat new appointment with new doctor di tempat baru, habislah rugi woo, kena bayar lebih. 

Walaupun berulang ke Selangor sebulan setengah sekali, i tak kisah sangat because Doc kata Bulan Mei 2014 ni my braces dah boleh ditanggalkan. Yabedabedu!!. Get ready to wear retainer pula. Macam sekejap je masa berlalu kan?. Diam tak diam dah 2 tahun lebih braces ni bersarang di gigi guwe. Heeeee.

Masa nak pilih warna ligating module haritu, doc sempat tanya "Tak menyesal ea pilih warna ni?. Ni warna terakhir awak sebelum kita buka braces bulan 5 nanti" "Taknak warna-warni kat gigi ke?"

"Tak menyesal dan taknak warna warni"

I more prefer satu warna sekata untuk gigi atas dan satu warna sekata untuk gigi bawah. Eg : Gigi atas = biru muda sahaja, gigi bawah = pink sahaja. Terasa janggal dan pelik kalau dalam satu barisan gigi tu ada warna pink+biru+hijau+oren. Urghhhh. Mungkin sesuai untuk uols but not for my motherly face ni. Kehkehkeh. 


Sekian sahajalah ceghita braces untuk preggy lady hari ini. Baby sudah menendang-nendang dalam perut. 

Salam

See ya :)



21 comments:

  1. Assalamualaikum awak. hehe comelnya... gigi sheila pun dah mula buat hal ni.. gusi macam berlubang kat area geraham tu... setiap kali makan sakit gila.... tapi nak g jumpa dentist macam malas je. lepas bersalin nanti, in shaa Allah pergi kot. berapa bulan dah awak? singgah menabung digi dan inti sini ~~~

    ReplyDelete
  2. Akak first time tgk.org peknen pki braces...tp akak tau pakai nih memg xbhya pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerp2... memang tak bahaya.. cume kene jage kebersihan gg..hihi

      Delete
  3. bru tau boleh pakai braces ni...haih xpakai braces pun gigi dah goyang2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je pakai... gg goyang sbb ape dear?.. hehe

      Delete
  4. HI.,SINGGAH BACA ENTRY DAN FOLLOW AWAK :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear... sorry for the late reply :)

      Delete
  5. salam dear,
    if berminat dengan set bersalin Tropical Herbs (Amway), Nona Roguy, Tanamera or Shaklee boleh dapatkannya dgn harga promosi dari kami pengedar sah produk tersebut.
    100% original :)

    FACEBOOK : charmsandcolors
    019 6555700.
    http://kisahqaseh.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Kalau pakai braces ni gigi boleh jadi goyang2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. goyang yg mcmne ea?.. hehe.. goyang untuk die masuk saff yg betul semula tu memanglah.... tapi bukan goyang smpai die tercabut.. hihiii :)

      Delete
  7. Nak tanya, sakit tak pakai braces ni? Ingat nak pakaikan kat anak thn depan. Pakar gigi kata kalau nak pakaikan kat anak2 semolek-moleknya umur 10 tahun.

    Assalamualaikum & salam perkenalan. Jemput singgah di blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info supplement produk keluaran Shaklee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit memang tak dapat dipisahkan sbb nak gerakkan kedudukan gigi kan.. tetiap bulan kene pi 'ketatkan' .... cume hasil die nanti gigi masuk saf semula... dan menyenagkan proses menjaga kebersihan gigi... :)

      Delete
  8. ecah follow sini..
    http://ecahkhalili.blogspot.com/2014/06/persediaan-untuk-bakal-baby-buds-beo.html
    err..nak tanya..kalau pakai braces tu mulut berbau x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak berbau kalau kite pandai jage kebersihan gigi.... :)

      paling kurang pun, lepas makan kumur mulut agar takde makanan yg terselit di gigi.. :)

      Delete
  9. Anonymous12:50 PM

    Salam akak nak tanya, sebelum pakai braces tu, proses apa lg yg doktor tu buat kat gigi? Betul ke kena cabut gigi dlu?

    ReplyDelete
  10. terpulang kpd keadaan gigi..klau gigi berlapis, normally doc akn cabut gigi... :)

    ReplyDelete
  11. Anonymous7:58 PM

    Sis...sy pn preggy 3month....dh pkai braces nk dkt sthun dh...

    ReplyDelete
  12. sy nk tye. sy tgh pkai braces skung. one of my bracket tercabut,means nt doc kene gam balik kt gg. rase nye kl nk gam doc kene laser sikit bracket tu bg melekat kt gg. berbahaya x utk ibu mengandung?

    ReplyDelete
  13. slm sis, berape kos nk pasang braces tu?
    Minat nk pasang tp risau costly pulak.

    Klu rajin,lawat2 la blog sy yg tak brape..
    agieagusto.com

    ReplyDelete

THE HITZ