p

14 September 2013

Percutian ke Bukit Gambang Waterpark (Review)

Assalamualaikum..
Salam Sejahtera..

Hai kengkawan. Korang semua tengah buat apa tu? Minggu ni ramai yang bercuti 3 hari kan. Almaklum, 16 September (Isnin) kita  bercuti untuk Hari Malaysia. Owyeaaaa. Seronok gila bila dengar word cuti, macam nak melompat-lompat sampai ke bintang je rasa. Muahaha. Bukan sebab iols malas nak keje ok. Eh eh, you ingat i nak makan gaji buta kah? Hehehe. Yang sebenarnya iols sudah rindu bangat sama encik suami (Bulan madu di awan biru, tiada yang mengganggu. Bulan madu di atas pelangi hanya kita berdua....) haha. Tetiba mahu menyanyi Fantasia Bulan Madu sekuat hati. 

Harapanku agar, orang-orang atasan di Kementerian tunaikanlah hajatku nak pindah ke Kuantan agar aku dapat menjalankan tanggungjawab sebagai isteri kepada suami bermula pada hujung tahun ni. Tahu takkkk? (menjerit dalam hati.nak pindah. nak pindah.) Grrrrrr.

Wahai kengkawan, saat ini, jari jemariku keras kejung, macam buntu nak taip apa kat sini, sebab aku dah lama tak update belog, tapi ku gagahkan juga. Chewwah. Harini aku nak share satu tempat yang boleh dikatakan menarik dengan uols. Bagi korang yang hantu air tu lagilah, bertambah gumbira hati keriangan tak terkata kalau dapat melepak di sini. Di mana? Oyea, di Bukit Gambang Waterpark.

Sebenarnya ada 3 tempat yang korang boleh pilih nak melepak di Bukit Gambang ni. 
1) Bukit Gambang Safari Park. di mana uols bolehlah berkenalan dengan Sang Harimau, Sang Singa Putih, Sang Panamanian Night Monkey, Sang Kangaroo Putih, Sang Alpaca, Sang Llama dan pelbagai lagi haiwan yang mungkin uols tak pernah jumpa. 
2) Bukit Gambang Extreme Park. Kat sini uols bolehlah berlasak-lasak naik ATV, flying fox dan lain-lain . Sorry guys and girls, iols tak update sangat pasal ni.
3) Bukit Gambang Waterpark. Yezaaaa. Inilah yang akan menjadi topik bacaan hangat kita pada hari ini.

Jom mengembara.



Tu dia. Bajet macam dalam cerita Sembilu or Bikerz Kental kah? Kuikuikui.

Ekceli, daku pergi Gambang ni time cuti sekolah 3 bulan yang lepas. Korang jangan pulak kata aku baru pergi Gambang ni semalam eh sebab semalam hari bekerja tau. Kemain gigih aku bekerja macam nak dapat anugerah cemerlang, sebab tu takdak waktu senggang aku nak menaip di belog aku ni. uhuks. Lambat gila baru aku ada fefeeling nak masukkan entry ni. Hehe. Jangan maraa na. Peace.




Hamboi panjang barisan, beratur tak ingat dunia. Inilah akibat pergi waterpark time cuti-cuti sekolah. Macam kat rumah dah kehabisan stok air je ek weols. Hahaha.


Harga untuk dewasa adalah sebanyak Ringgit Malaysia Dua Puluh Tiga dan Sembilan Puluh Sen sahaja. Kanak-kanak pula RM16.90 sahaja. Murah kan. For me the price is ok ok la berbanding Sunway Lagoon (klik). Hehe. Tapi setandinglah dengan harganya sebab permainan air di sini tak banyak dan tidaklah sepelbagai seperti di Sunway Lagoon (klik). Bolehlah kalau nak bersuka ria santai-santai gitew.

Kalau uols ada anak kecil-kecil, boleh masuk free sahaja :) Owww, anak-anak kecil je free, bukan parents ya. Hihi


 The Cabana. (pergh rambut suamiku, selepas dilambung ombak rindu. teeheehee)


Kengkawan pon boleh sewa Cabana di sini. So tak payah rebut-rebut tempat dengan orang lain. Boleh lepak santai di pondok setelah berhempas pulas bermain permainan air.

Ok, kat dalam ni tak guna duit untuk beli apa-apa. Perkara ni normal utk semua water park. Depa guna e-value. Ye la, kalau pakai duit, susahlah. Basah nanti duit korang kalau terbawa masuk dalam air.


Di Gambang Waterpark ni korang kena sewa tube sendiri ye. Maknanya dekat semua slide tu, korang kena angkut tube yang korang sewa. Beza dengan Sunway Lagoon (klik) di mana tube telah disediakan di semua permainan slide. Untuk main permainan di slide, ade beberapa jenis tube yang tak boleh guna. Eden udah lupa tube apa yang tak boleh guna. Hihi. Kami sewa satu single tube dan satu double tube je. Dua pelampung ni boleh guna di mana-mana.



Jom kita ushar apa yang ada di sini.




Ececeh. Posing ala-ala Vin Diesel gitu. Auwww. Uols nampak tak di sebelah kanan dan kiri asben i. That is the peta dan papan tanda untuk segala jenis permainan yang ada di sini. Coco Beach Wave & Lagoon, Penguin Island di mana ada permainan untuk kanak-kanak dan river, dan The Top Hill Side untuk permainan gelongsor air.



Apabila mata ini terpandang Coco Beach, terus kaki kami berlari-lari ke arah air macam orang tak pernah jumpa pantai. Hahaha. Kat sini, bolehlah berendam dalam air ala-ala di beach. Bila terdengar bunyi hon kuat je, bersiap sedia, gelombang air kuat akan datang. Time air bergelora kuat ini lah yang paling ditunggu-tunggu oleh orang yang berendam dalam tu.



Next, jom kita terjah area The Top Hill Side yang ada game 6 Lane Racer Slide, Galaxy Slide, Crystal Slide, Canopy Slide dan Family Raft Ride. Yang Racer Terrace tu guwe taktau kat mana atau yang mana satukah? Apakah?

This is the Canopy Slide. Takde bumbung yang menutupi gelongsor air ini ye :)


Ini pula Galaxy Slide. Gelongsor berterowong gelap gulita. Nice.


Seee the terowong tu. Sepanjang-panjang kami gelongsor turun, gelap je suasana. Terpikir jap, janganlah ada anaconda dalam tu. Hehe


Ini pula Crystal Slide. Berterowong tapi tak gelap macam tadi. 


This is the Family Raft Ride. You have to naik this big pelampung dengan 5-6 orang dalam tu. Good experience also. :)



Daaaannn... Permainan inilah yang paling mencabar jasmani, emosi, rohani, intelek, spiritual (tetiba terkeluar Falsafah Pendidikan JERIS daaa) kami di Gambang Waterpark ni. Macam Superman tapi ''ber-Super-Man'' di atas slide lah ye. It is Six Lane Racer Slide


Ada brannn?.. Sempat lagi posing sebelum berlumba dengan asben i di lane sebelah, sape paling cepat slide sampai bawah tu ha. Tinggi woo. 
Pemenangnya mestilah suami daku... Hahahaa. Habis badan aku yang ringan ni ketinggalan jauh di belakang dia. Cissss.



Next, selepas puas membasahkan diri di Slide Game, jom kita bersantai-santai di Penguin Island. 





Ini tempat kanak-kanak bermain tau. Orang dewasa pun bersemangat berkumpul kat situ sebab depa semua tunggu kepala ikan kat atas penuh dengan air. Bila kepala ikan dah penuh dengan air, nanti ikan muntahkan air ke orang-orang bawah yang tengah berkumpul tu. That is keriangan namanya. :)


Belakang my husband tu lah yang kami nak pi sat gi. Glacier River

Kita just perlu duduk di dalam tube sahaja , then biarkan tube bergerak ikut aliran air. Rileks santai



Di Glacier River ni, kita akan melalui Terowong Journey Of Ice. Al konon-konon ada snowflakes tau yang akan turun dari bumbung tunnel ni.











Pelampung siapa lah yang dah terbalik tu. Sadis sungguh. Tapi jangan risau dan jangan panik, sungai buatan ni tak dalam mana pun. Hehe.




Glacier River jadi permaian terakhir kami di Gambang Waterpark. Hopefully 5 tahun akan datang, akan ada pelbagai lagi permainan air di sini. Apa pun, bersantai sambil berhibur at Gambang Waterpark adalah pengalaman manis yang tak mungkin kami lupakan. Next entry, iols update percutian kami ke Sunway Lagoon (klik) pula ye.  Heeee :)

Oh ya! Sewaktu dalam perjalanan balik, sempat kami singgah di sebuah kedai makan yang kami rasa sedap mengikut selera kami. Kami membelahap macam orang kebulur. Mana tak nya, masa leka bermain air, memang takda selera nak makan langsung. Lagipun makanan yang dijual di Gambang Waterpark kurang kena ngan taste kami yang nak makan heavy food plus lauk pauk. Lepas habis main semua permainan air, barulah perut ni berkeroncong bergurindam main lagu dondang sayang pula kelaparan. Haiiisssh.


Apa lagi, serbu kedai makan lah pula ye. Kami singgah di Marina Seafood, betul-betul terletak di tepi jalan dari Gambang Waterpark hala ke Kuantan. 




Udang goreng tepung, Kailan ikan masin, Sup ekor


Kerabu Mangga, Telur dadar dan Ikan pari bakar. Yummy~~


Itu sahajalah yang mampu eden kongsi. Moga bermanfaat kepada kawan-kawan semua. Selamat bercuti dan selamat berkerja semula selepas bercuti.  :)


Tata.

TQ for reading my entry.

See ya. :)




THE HITZ