p

06 August 2013

Resepi : Sambal Tumis Udang Petai Mangga Muda. The simple way.

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera..


Hey hey everybody. Holla. Nampak gayanya, harini kita akan main masak-masak lagi.. Kenapakah asyik cerita tentang makanan je ni?. FYI, pada suatu hari yang indah, eden tengok keyword from viewers blog eden ni haa, ada visitor yang masuk blog eden nak search tentang resepi sambal udang. Youalls lah tu kan. hehe.

Okies, demi merealisasikan impian visitors yang nak resepi sambal udang, maka dengan ini eden isytiharkan harini kita berperang dengan udang di dapor dan dalam blog ni ye. Kebetulan harini, kekandaku kempunan nak makan udang pula. Moga resepi ni dapat dirasa oleh uols juga, tapi guna air tangan uols sendirilah ye. muahaha.

Sambal tumis udang dicampur dengan petai dan mangga muda. Weeeeee... Suka suki kepala hotak daku je nak menggubah resepi jadi cenggini. Tapi percayalaaahh kasih, chewwah..percayalah, the taste of this sambal tumis udang petai mangga muda is the very the very delicious. Mammma mia. =)

Now what you need ? 



- 2 labu bawang merah bersaiz sederhana
- 3 ulas bawang putih
- 11-13 biji lada kering 
- udang yg segar (20 ekor) - saya tak buang kulitnya sebab taknak udang terlalu kecut nanti.
- sedikit belacan sebesar ibu jari

- 1 keping asam gelugor (Asam keping) -saiz kecil je sudah sebab mangga muda dah masam.
- Sebiji mangga muda dipotong ikut citarasa korang :)
- 2 papan petai
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara masakkannya :

1) Blenderkan bawang merah, bawang putih, lada kering, dan belacan.
2) Panaskan minyak.
3) Masukkan bahan-bahan yang telah diblender tadi.
4) Masukkan mangga muda
4) Biarkan dalam kuali panas hingga lada kering hampir garing / naik minyak
5) Masukkan udang, asam keping, dan petai
6) Masukkan sedikit air
7) Masukkan garam dan gula secukup rasa hingga rasanya sebati
8) Siap.




Dah siap dah sambal tumis udang petai mangga muda. Lihatlah sambal tumisku. Mangga muda yang berwarna coklat-coklat hijo tu, petainya berwarna hijo terang menyala tu ha, udang pula warnanya oren. Motif daku bagitahu engkorang warna warna ni apa? Aku pon taktau. ahaks. ;)

Bolehlah kita letak sambal tumis ni dalam mangkuk tingkat dan mari berpicnic menikmati juadah berbuka puasa di tepi sungai. hehe. Jom follow weols.


Assalamualaikum 

see ya.



9 comments:

  1. alina1:03 AM

    sedapnya. boleh sy cube lps ni. tq

    ReplyDelete
  2. alia : trima kasih.... moga brmnfaat utk semua yg baca dan ingin mncuba.....

    ReplyDelete
  3. yang bubuh mangga tu part baru..menarik jgk..ada rasa masam2..^___^

    ReplyDelete
  4. Nampak berselera je sambal udang dan petai tu.. mesti rasanya sedap kan?? :-)

    ReplyDelete
  5. Menyesal plak tengok sambal tumis bln puasa nie.. favourite saya tuuu.. hehe

    ReplyDelete
  6. alahai..smbal udang + petai mmg fav sy =) terliur je tgok

    ReplyDelete
  7. amir zahari : sedap tauu....cubelah..pasti tak menyesal..hehe

    puteri airyn : alhamdulillah sedap... :)

    aniq : favousite saya juga.... jom buatt n makan...

    SKA :terliur ek..hehe...apelagi...jom cube buat ikut resepi ni..hehe

    ReplyDelete

THE HITZ