p

23 June 2013

Resepi : Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera


Apa khabar semua?.. Diharap kita semua dapat menjaga kesihatan diri memasing dalam kedaan cuaca yang berjerebu sekarang. Mudah-mudahan Allah turunkan hujan ke bumi Malaysia yang panas bagi memulihkan keadaan berjerebu.

“Ya Allah! Berilah kami hujan yang merata, menyegarkan tubuh dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.”


Jerebu, jerebu juga. Tugas memasak harus dilaksanakan juga. :)

Almaklum, semalam (besday iols) sudah puas makan di luar. Hari ini kenalah bertugas di dapur semula. yeahhhh.

Resepi yang sukacita ingin ku kongsikan kepada semua adalah Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple. Kenapa kena ada word simple? Sebab daku tidak masukkan mangga, nenas atau apa-apa buah-buahan lain.

FYI, ekceli daku teringin benar nak makan ikan patin salai masak lemak cili api ni dengan belimbing buluh. Marvellous tau rasa belimbing buluh dalam kuah lemak. Tapi, payahnya nak cari, Allahurabbi. Belum ada rezeki ketemu belimbing buluh. huhu. Sabar-sabar. Maka dengan itu, daku memasak ikan patin salai ni dengan cara yang simple sahaja. (*walaupun hati meronta-ronta nak belimbing buluh, nak belimbing buluh. ohhhh)

Cara nak menyalai ikan ni senang sahaja.
Uols hanya perlu membuang segala isi perut ikan, belahnya kepada dua, macam nak buat ikan kering tu, then smoke it on fire. Bubuh ikan yang telah dibelah kepada dua di atas jaring di mana di bawah jaring tu haruslah tempurung kelapa dijadikan bahan bakar agar keaslian rasa ikan tidak hilang. 

Alahai, tak payah susah-susah sebenarnya. Kalau engkorang nak lagi senang, beli sahaja la yang dah siap. Ekekekee. Encik suami dapatkannya di Temerloh.  Kualiti dan rasa Ikan patin di Temerloh Pahang memang tidak pernah mengecewakan.  #thumbsup



Besar ikan ni. Daku belahnya kepada 4 :)



  • Ikan Patin yang telah disalai
  • 15-20 biji cili api -ditumbuk lumat / blender (jumlah cili ikut kesesuaian kepedasan yang anda minat)
  • 1 inci kunyit hidup -ditumbuk / blender juga bersama cili api
  • 1 batang serai -dititik sahaja
  • 1 keping asam gelugor 
  • 1 helai daun kunyit dihiris
  • 1 atau 2 kotak santan kara (malas nk perah santan. guna santan kara pon sodap)
  • Air 1 cawan
  • Garam dan Gula secukup rasa

Panaskan santan sahaja dalam periuk. Panaskan dengan api kecil hingga santan menggelegak.
Kemudian masukkan cili api dan kunyit yang telah ditumbuk / diblender.
Masukkan serai yang dah dititik.
Masukkan 1 keping asam keping.
Masukkan ikan patin salai.
Masukkan sedikit air ikut kesesuaian
Gaul perlahan. Jangan bagi santan pecah dan jangan bagi isi ikan patin hancur
Masukkan gula dan garam dan lastly masukkan daun kunyit yang dah dihiris tadi
Siap.


Maaflah ye, gambar dari dalam periuk je. kikikii.. Yang penting rasanya delicious hingga menjilat jari yaww.





Jemput makan semua...

TQ for reading my entry...

See ya.


ps:/ Malam ni malam nisfu Syaaban. Jom tingkatkan amalan ~


22 June 2013

Satu Hari di Hari Lahir yang ke.......

Assalamualaikum 
Selamat Sejahtera semua

Hey. Its 22 June 2013 and its my birthday (birthdate actually hihi). Haaa, baru hangpa tahu yang daku ni wanita kelahiran Jun.(kalendar masihi)

Alhamdulillah, daku sudah bertambah tua satu tahun lagi. yeayyyyy!!!

Jika mengikut kalendar Islam, sebenarnya umur daku  lebih tua setahun dari sekarang. Contoh jika pada hari lahirku, aku dh umur 17 tahun, tapi in kalendar Hijri, sebenarnya aku sudah 18 tahun. Haaa, ada faham kah. Tarikh lahir daku jika mengikut kalendar Islam adalah pada 14 Syawal. Ada chance tak nak sambut birthday lagi sekali in Hari Raya nanti?...ahakss.. gedik kau.

Dengan bertambahnya usia daku yang dah nak masuk umur 30 (ohoi dah tua daaa), doa dan harapan daku adalah agar kehidupanku bersama suami diberkati Allah dan berkekalan bahagia di dunia menuju akhirat kelak. Semoga dialah pasangan peneman hidupku ketika di dunia dan di syurga nanti.  amin.
Tahun ini adalah tahun pertama ku sambut birthday dengan asben. Terasa macam baru semalam daku kahwin. Eh, cepatnya masa berlalu. Oh masa, betapa kau mencemburui daku sehingga bergerak dengan pantas yang amat. hewhewhew~

Sweet moments on my birthday - year 2013


Umur daku kini bukanlah rahsia......

 for HER....

From him ...senyummm (iklan jap-blue braces on my teeth.). Umur dah tua, tapi awet muda ok. =P


cantik beg ni - hadiah from my Mertua - sampai ke pejabat melalui  citylink courrier :) love it


Abah mertua, mak mertua dan adik ipar bagi hadiah seperti rajah di atas. Terkejut bercampur excited daku sebab ada hadiah tiba-tiba sampai di pejabat pada hari Khamis. Kecohlah kerani-kerani semua menyakat daku. kihkihkih. Walaupun hadiah sampai awal, tapi harini baru ku buka hadiah sebab nak buka sama-sama dengan encik suami. Happy sangat sebab dapat beg tangan. Alhamdulillah. Terima kasih abah, mak , and suhada :) Encik suami jeles... hahahahaaa. Jeles-jeles manja gitu.

Terima kasih yang tidak terhingga daku ucapkan kepada Suamiku, Keluargaku dan Keluarga mertuaku, rakan-rakan, anak murid serta sahabat handai yang mengucapkan selamat hari lahir serta mendoakan kebahagiaan kami. Tak menang tangan nak balas wishes from my students di FB (akaun yg formal). 

Ramai juga yang mendoakan agar daku dapat baby cepat-cepat. Amin amin, moga doa kalian dimakbulkan Allah. :)

TQ everyone and TQ kerana sudi ushar blog daku..hihi

see ya in next entry :)


wassalam~


ps:/ lagi 3 tahun nak capai umur 30 kottt. Tak kisahlah. yang penting hati mahu bersih, jiwa mahu happy, iman di dada mahu kasi up. insyaallah.........





17 June 2013

Resepi: Sambal Sotong Katak ?

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera


"Sayang, abang bawa balik sotong katak ni...''

''Sotong apa???"

"Sotong Katak"

"Sotong apa???"

"Sotong Katak"

Eh eh, dah macam iklan burung apa? burung murai, nak. Hadoii.

Secara jujurnya, memang pertama kali daku dipertemukan dengan sotong katak secara live gitu. Selalunya, kalau makan di kedai pun, daku tak adalah ambil kisah yang sotong tu dari keturunan sotong mana pun. Sotong ni pun ada banyak keluarga ye. Biasanya daku jumpa live sotong yang cecomel kecil-kecil tu je la.

Persoalan bermain di minda, kenapa perlu bagi nama Katak pada Sotong. Apakah dosa sotong tu. ahaks.

Dan bila daku buka plastik sotong tu, jeng jeng jeng...... Omakkau

Bila diterbalikkan sotong itew memang ada rupa katak der. Ehem ehem ehem. Kembang tekak daku. Macamanalah daku boleh terjebak dalam dunia makanan eksotik ni haaa..chewahhh


nah inilah dia ghuper sotong katak direndam dalam besen. eeek

Mungkin sotong katak agak janggal bagi daku, tetapi member blogger dari Sabah kata yang mereka dah biasa makan sotong katak ni. Diorang just rebus kosong dan makan dengan air asam atau sambal belacan... 

Untuk merealisasikan impian dan keinginan suamiku memakan sotong katak ni kan, aku pun mencuba sedaya upaya untuk buang perasaan geli tau nyah. Masa basuh-basuh sotong ni, puas otak den set ''Ini sotong bukan katak, ini sotong bukan katak, ini katak bukan sotong eh! ini sotong bukan katak'' ...

Tu lah, siapa suruh hangpa bagi nama Sotong Katak kat dia. Tak ada nama lain yang lagi comel ke. kehkehkeh. Semenjak umur daku dah makin tua ni, banyak pula hormon geli daku datang. haha. Akibat geli geleman time pegang sotong katak yang masih belum disiang ni, terpaksalah suami mithali daku tolong buat pembedahan kat sotong ni, dibelah kepada dua. hehehee... TQ husband.

Then, tugas menyiang kulit sotong seterusnya ofkosla daku yang take over. :)


ini adalah tulang sotong katak (cangkerang). macam rupa skateboard ye

sila belah sotong kepada dua camni haaa. buang sekali kulit warna gelap tu kalau korang nak sotongnya putih berseri. hihi

Tips nak bagi daging sotong katak semenanjung Malaysia ni lembut lepas masak adalah uols kena belah dia kepada dua macam dalam gambar. Then, ambil lesung batu, ketuk-ketuk sedikit di seluruh isinya. Jangan ketuk kuat-kuat pula. Nanti hancur jadi sotong blended pula. hewhewhew.

Seterusnya, bolehlah potong ikut sukahati kau lah ye. Daku prefer potong daging sotong katak ni dengan hiris panjang-panjang.


Daging sotong yang dah dihiris. 



Ok then bolehla masak. Jom.

Resepi Sambal sotong katak kita :

Bahan-bahan yang diperlukan ~

1) Sotong 
2) Cili boh (4 sudu besar) atau 15 biji lada kering diblender
3) Bawang merah (4 ulas)
4) Bawang putih (1 ulas)
5) Bawang besar - dipotong bulat (1/2 labu)
6) Setengah inci halia
7) Air asam jawa (sedikit)
8) Garam gula secukup rasa
9) Serai (1 batang)
10) Minyak untuk menumis 


Cara-cara penyediaan ~

Blender atau tumbuk bawang merah, bawang putih, dan halia. Serai dititik sahaja.

Panaskan minyak dan masukkan bawang serta halia yang telah ditumbuk.
Masukkan serai yang telah dititik.
Masukkan lada boh / lada kering(dah blend) dan masak hingga minyak pecah.
Masukkan sotong dan air asam jawa sedikit. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap.

ps/ Ada member bagitahu, jangan masak sotong katak ni lama-lama sangat, tapi kalau uols dah tumbuk isi sotong katak ni dengan lesung seperti di atas, rasanya takda masalah. Janganlah masak terlampau lama dan jangan pula terlampau sekejap.



Selamat mencuba =) Rasanya sedap delecious marvellous. 

Rupa-rupanya, ini bukan makanan eksotik.  Uols kena cuba merasakannya. Memang sedap. Rasa sotong tau. hihihiks

Terima kasih kerana sudi singgah dan baca.

See ya ...



12 June 2013

Wordless Wednesday #2 (M.I.S.S.L.O.V.E)













07 June 2013

Saya ada alasan untuk tidak solat.

Assalamualaikum
Salam Sejahtera
Salam Israk Mikraj (27 Rejab)

Sedih. 

Sebuah dialog yang ku baca di page anak murid / remaja zaman cyber.

"Israk Mikraj tu apa ea"
"Entah tak tahu"

Adakah ini petanda kebanyakan remaja zaman cyber kurang didikan agama?.....Oh NOO...minta dijauhkan daripada anak-anak kita.

Wahai adik-adik, ni cheq nak habaq sat...

Israk Mikraj adalah kisah perjalanan Rasulullah S.A.W bersama malaikat Jibril dan Mikail yang boleh dibahagikan kepada dua fasa.

  1. Israk yakni perjalanan Nabi SAW menaiki binatang Buraq dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa, di Baitulmaqdis, Palestin.
  2. Mikraj ialah perjalanan dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit yang ketujuh.
Perjalanan ini berlangsung hanya dalam SATU MALAM.

Sebagai umat Islam, kita kena peka dan hafal tarikh-tarikh penting dalam Kalendar Islam. Bukanlah hanya ambil tahu tarikh Hari Raya Puasa dan Hari Raya Aidiladha sahaja......

Apabila dah hafal peristiwa-peristiwa dalam Kalendar Islam, kita kenalah ambil pengajaran daripadanya. Bukan sekadar hafal dan ucap, Salam Maulidurrasul, Salam Israk Mikraj, Salam Nisfu Syaaban, (Peringatan untuk diriku yang dhoif juga. uhuuukss).

Terdapat BANYAK Pengajaran yang perlu dihayati dalam Peristiwa Israk Mikraj. Peristiwa yang Nabi Muhammad SAW saksikan sepanjang perjalanan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa dan perjalanan beliau ketika naik ke Hadhratul Qudus melalui setiap lapisan langit untuk menemui Allah.

Daku bukanlah ustazah yang boleh menghuraikan setiap perkara yang tersirat itu. Namun daku adalah umat Islam yang sentiasa ingin mencari ilmu dan berkongsi perkara bermanfaat untuk semua. 
Korang bolehlah buat rujukan sendiri dari bacaan yang benar dan sohih, salah satunya adalah artikel yang amat menarik dan lengkap bagi daku yakni artikel di laman web iluvislam.com. KLIK SINI untuk bacaan artikel tersebut. 


Dalam banyak-banyak peristiwa yang boleh diambil pengajaran, salah satu yang ingin daku sentuh di sini adalah berkaitan dengan peristiwa di mana Allah perintahkan dan fardhukan ke atas Nabi Muhammad SAW dan Umat Baginda SAW (kita lah, umat akhir zaman) LIMA PULUH WAKTU SEMBAHYANG ketika baginda menghadap Allah .

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W dibawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardukan sembahyang lima waktu sehari semalam. 

*****

Ya Allah, Ampunkan kami. Dengan Lima Waktu Solat Sehari Semalam ini pun ada di antara kami yang lalai dan leka. Astaghfirullah.......

Apabila bercakap bab SOLAT, banyak isu yang sering difikirkan.

1. Masa untuk solat

Pelik dan perlu difikirkan.

Jika kita boleh bermain Candy Crash Saga eh! 2 jam, takkan solat 5-15 minit itu pun tidak mampu nak ditunaikan. Jika kita boleh menonton bola sepak di stadium 90 minit atau 120 minit, takkan solat 5-15 minit pun tidak mampu ditunaikan. Jika kita boleh bersukan dan berjogging selama 1 jam, takkan solat 5-15 minit pun tidak mampu ditunaikan. Jika kita boleh menonton cerekarama TV3 berjam-jam, takkan solat 5-15 minit pun tidak boleh ditunaikan.

Allah beri kita masa 24 jam dalam sehari. Kenapa solat 5 waktu dari 24 jam itu kita tidak mampu tunaikan?.......renungkan





2. Banyak sangat alasan untuk tidak solat

Alasan? Jika kita bermusafir sekali pun, Allah telah beri 'HADIAH' kepada kita iaitu dibolehkan untuk Solat Jamak atau Jamak Qasar. 
Jika kita dalam keadaan sakit pun, Allah telah ringankan cara bersolat dengan cara duduk, baring atau dengan menggunakan mata (hanya untuk keadaan tertentu sahaja.)

Janganlah jadi manusia yang banyak alasan untuk tidak menunaikan solat fardhu. 

Wahai temanku, jika mereka boleh solat, kenapa tidak kita?...
Wahai sahabatku, mereka sedang bermusafir dan mereka solat.....bagaimana dengan kita?...

3. Ibu bapa tidak ajar solat

Pelik dan perlu difikirkan.

Kebanyakan ibu bapa rajin menitikberatkan dan rajin mendidik anak-anak mereka BERPUASA. Namun tidak ramai ibu bapa yang mendidik dan mentarbiyah anak mereka untuk SOLAT. Apalah guna jika puasa tapi tak solat?
Percayalah, jika ibu bapa titikberatkan kepada anak bab Solat, secara AUTOMATIKNYA anak akan terdidik sendiri untuk berpuasa dan insyaallah akan terjaga akhlaknya. :)

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Insyaallah anak saya dan awak semua akan terdidik seperti ini... :)




Mungkin kita boleh menjadikan pengalaman Wardina Saffiyah mengajar anaknya solat sebagai panduan untuk kita..... Its a good example and sharing you know...



from Wardina's Official FB page

from Wardina's Official FB page




.
"Sembahyang itu tiang agama, sembahyang itu anak kunci segala kebaikan" 
(Riwayat Tabrani)

Jom perbaiki solat fardhu kita dan perbanyakkan solat sunat :)

Moga kita dapat menjadi ibu ayah yang terbaik untuk anak-anak dan menunjukkan contoh yang baik untuk mereka jadikan ikutan.









TQ for reading my entry...

Salam sayang dari HafRizah  :)

See Ya


05 June 2013

Secret Recipe : Resepi Rahsia Fruit Punch - Now everyone can drink.

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Mimpi sampai ke bintang agaknya aku ni nak pi makan kat Secret Recipe. Alaaa, uols mesti dah biasa makan kat sini kan. Daku tak adalah biasa sangat. Yang biasanya dan yang selalunya aku beli adalah kek secret recipe je. Variety of Cheesecake kan. Yummy. Kek je pun, jaranglah daku nak makan hidangan nasi, mee, chicken chop, etc. Kalau adapun, tu sebab member belanja. hikhikhikss.

Harini daku mengidam pula nak makan kat Secret Recipe. Ekceli, harini daku puasa. Eh! puasa wajib tau. Lagi satu hari je pon nak ganti puasa.. ahaks. Haaa.. korang dah ganti puasa belum tu?. Cepat-cepat ganti ye. Ramadhan is coming. Lebih kurang sebulan lagi nak Ramadhan. ;)

Selepas berbuka puasa dengan kurma di rumah, dan bersiap-siap apa yang patut, terus kami ke Secret Recipe. Perut dah mula lapar. Nafsu makan dah mula menguasai mata, hati, jiwa (ehh awieey). Hahaha. My hubby order Vietnamese Beef Noodle and Watermelon Juice. I order Lasagna Chicken, Thai Seafood Spaghetti, dan Fruit Punch. Kan aku dah kata, nafsu makan daku mengganas lebih teruk dari husband aku.. Jangan ingat daku tak boleh habis ini makanan tau. kehkehkeh. 


lasagna

thai seafood spaghetti


vietnamese beef noodle

Hey, you know what. Dalam banyak-banyak hidangan yang sedap ni. daku rasa daku memang ter'jatuh chenta' sama dia punya Fruit Punch la. Sedap ok. Kalau uols dah pernah minum, mesti tahu rasanya macamana kan. Daku rasa nak minum lagi dan lagi. Tapi, idokle (tidak) daku nak minum di Secret Recipe hari-hari. hewhewhew






Kalau makan di sini sekali sekala bolehlah dik non. Kalau hari-hari kau nak makan sini, memang tiap-tiap hari kau kena keluarkan zakatlah. Bagi derma kat insan yang lebih memerlukan lagi baik khannnn.

Fruit Punch dia memang terbaik dari ladang. Jadi untuk merealisasikan harapan daku nak minum fruit punch ni selalu, mehla daku share dengan uols. Mari merajinkan diri mem-blender fruitss di dapur rumah pulak lepas ni. muahahaha. Bahan-bahan yang diperlukan adalah :




  • Pisang
  • Tembikai
  • Oren 
  • Garam sikit jeeee
  • Gula


Pandai-pandailah kome adjust bagi rasanya seimbang dan marvellous gitew. =) yeaaaaayyyyy. Now everyone can drink the marvellous Fruit Punch . Thumbs up.


ps: i found that now Secret Recipe tax = service tax + gov tax telah naik rege lagi ek. Ke regenya berubah-ubah? gulpppp. 



Hai dik non, kak non, abang non, makcik non, dan sesiapalah yang sedang membaca...... ini ada sedikit peringatan ikhlas dari diriku  =)

''Di saat kita sedang makan dengan lazatnya, perlu kita ingat yang ada insan lain sedang kelaparan. Ada insan lain tidak cukup makan. Ada insan lain yang makanannya tidak sehebat kita. 

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. 

Wahai sahabat, jangan lupa, rezeki yg Allah beri pada kita ini adalah untuk dibahagi-bahagi sama rata kepada insan lain. Rezeki kita ini bukanlah milik kita seorang. Di dalam 'duit' kita ada hak insan lain yang lebih memerlukan juga. 

Marilah bersedekah. Marilah menunaikan zakat. Jangan kedekut untuk menghulurkan wang melebihi RM10 di tabung-tabung masjid dan surau. Jangan kedekut untuk bersedekah kepada mereka yang lebih memerlukan.

Jangan takut dengan MISKIN. Kamu akan dapat apa yang kamu beri. Lebih banyak kamu beri, lebih banyak kamu dapat. 

Insan yang rajin bersedekah, insyaallah akan dimurahkan rezekinya. Insyaallah"




TQ for reading my post. 

Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

See ya...........



04 June 2013

Cameron Highland : Family Vacation

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera


Hye peeps. Its Cameron Highland again. Owyeaa. Im lovin it. 

Ekceli, last 2 weeks before, me and my family had a vacation. It was on 17th May 2013 - 19th May 2013. My ayah havent been there. My mama pula kali terakhir pergi CH adalah lebih kurang 20 tahun yang lepas. Lama benar kan. Jadi mama dan ayah teringin nak pergi Cameron Highland. Hasrat mama ayah nak bercuti beramai-ramai one whole family with anak-anak, menantu, dan cucu-cucu. Moreover, 18th May 2013 adalah birthday mama. =)

Maka, kami cuba sedaya upaya mencari masa terluang. Pedulikan semua hal-hal kerja lahh demi menggembirakan hati mama ayah tercinta. hihi :) Kami dah buat perancangan bermula dari bulan April lagi, iaitu sebulan sebelum vacation.

Ayah dah tak larat nak memandu jauh-jauh. He is 67 already you know. Mama is 65. So, they took a bus to Lumut  a week before, because my sister, Yana and her husband live in Lumut. My big bro and his wife pula live in Manjung. Jauh di sudut hatiku, kalaulah aku tidak berkerja dan duduk dekat dengan mama ayah, aku memang nak sangat hantar mama ayah naik keretaku. FYI, kami adik beradik duduk jauh-jauh lorrr. Angah dok dekat  dengan mama ayah tapi suami dia pula jauh di hujung Malaysia sana (Tanjung Peghelih). ahhh. Thats lifee lah. Oh Life.


Skip to our vacation story.

17th May 2013 kami bertolak dari Lumut ke Cameron Highland melalui Simpang Pulai. New experience for me sebab sebelum ni daku dan suami ke Cameron Highland melalui jalan Tapah. Tapah lagi berliku-liku daripada Simpang Pulai lah ceghitanya. 

Sesampai di Cameron Highland, kami check in di Irise Apartment (1 living room, 1 kitchen, 1 dining room, 3 bilik tidur, 3 bilik air dalam setiap bilik tidur, 1 balkoni). Irise Apartment ni bersebelahan dengan padang golf. Nice view walawehh.. Pagi-pagi buka pintu, mata telah dihidangkan dengan pemandangan hijau padang golf dan gunung-ganang yang indah. :)

Mama and ayah. Sweet couple kan.hihii
Me and hubby. Kapel yang manis jugalah. hihihi  :)

18th May 2013. Kami pergi tempat terbaru at Cameron Highland that is Cameron Lavender Garden. If uols dari Brinchang, u akan jumpa Cameron Lavender Garden selepas uols jumpa Kea Farm, Butterfly farm dan Bee Farm. Ianya terletak di sebelah kiri jalan.

Uols kena bayar RM5 per kepala if nak masuk. Dah alang-lang pergi kan, baiklah masuk je. hihi. Apa yang ada dalam Cameron Lavender Garden ni?. Ada bunga-bunga banyak sangat especially bunga lavender yang purple kaler tu lah. Nice view lah i tell you. Aku terasa bagai berada di Holland (berangan tak hingat dunia huii). Then di sebelah atasnya ada strawberry park di mana uols boleh pick your own strawberry ok.

PURPLE.!! . Ececehh.. My anak sedara , si Nur Qaseh pon terpegun nengok bunga-bunga tu. hihi

My sista, bergaya kau cik adik. Kalau uols nak berkenalan, boleh contact i, nanti i rekemen kat dia...hihii

Cantik sungguh bunga-bunga yang berwarna warni itu.


Subhanallah

Selepas makan angin di Cameron Lavender Garden, kami bawa mama ayah pergi ke Ladang Teh Boh Sungei Palas. Minum-minum dan makan di sana sambil mata menikmati pemandangan hijau teh ciptaan Allah. =)   *gambar akan diupload kemudian, tunggu my sista upload from her canon*

Selepas itu, kami bawa mama ayah menikmati hidangan berasaskan strawberry di Taman Agro Al Mashoor. Nice. Taman Agro Al-Mashoor terletak di No. 20, Kampung Taman Sedia, Cameron Highlands, Pahang Darul Makmur, lebih kurang 1.5 kilometer dari Bandar Tanah Rata. Keluasan Taman ini adalah 0.75 ekar berkonsep agro-pelancongan berasakan tanaman strawberi.

Komponen Taman Agro Al-Mashoor adalah:
  1. Tanaman strawberi secara bertingkat fertigasi
  2. Tanaman hiasan berpasu
  3. Tanaman kaktus
  4. Tanaman Orkid
  5. Pusat Jualan :
    5.1 Buah strawberi segar
    5.2 Produk hiliran berasakan strawberi seperti Jem, Kordial,
    5.3 Halwa dan lain-lain.
    5.4 Pelbagai jenis Teh Cameron Highlands
    5.5 Pelbagai jenis madu
    5.6 Tanaman Hiasan Berpasu
    5.7 Pelbagai jenis Kaktus
    5.8 Orkid jenis Phalaenopsis, Cymbidium dan Cattelya
  6. Kawasan Café dimana pengunjung dapat menikmati minuman dan makanan ringan seperti scones, muffins, tarts, aiskrim, ice-blended dan sebagainya.






It was 18th May kan. Like i told ya, my mama's birthday. Guess what?. That evening, kami makan steamboat beramai-ramai. Masak sendiri tau dalam Irise Apartment tu. My kakak ipar buat perencah sup steamboat tu. Memang sodap. Tidak dilupai dengan acara potong kek dan bagi hadiah to mama and ayah. Mama dapat dua beg tangan. hihi. Ayah pula dapat tshirt John Master. :) 

We're happy coz they(parents)pon happy.


Macam-macam hado.

Berebut nak potong kek..kikiki.. Secret Recipe Chocolate Chip Walnut Cake. Delicious Marvellous da bomb.

Happy birthday mama. Happy belated birthday ayah, Happy becoming birthday to me and kak ipar. ahaks.... semua atas satu kek. hahaa



19th May 2013.

It was our last day at here. Jalan jem memanjang sebab semua orang berderet-deret nak pulang ke tempat asal. Cadangan awal untuk melawat Rose Center dan Kea Farm tergendala. Maka kami ambil keputusan melawat S'Corner sahaja.

Seperti dalam entry aku sebelum ni (Cameron Highland Honeymoon part 2) at S'Corner ni uols boleh beli teh, souvenir, sayur-sayuran dan speciality dia adalah adanya Ladang Mushroom. Beratus-ratus mushroom ngkorang boleh pilih di sini. Mushroom Lover Heaven. 

From left : Along with his new baby Daniel (cucu tok mama n tok ayah yang ke 11), Mama, Yana with her baby Nur Qaseh (cucu atok yang ke 10), me insyaallah akan ada baby juga one day, my husband, and my adik  =)

Hati kami (adik beradik) gembira apabila kami dapat menggembirakan kedua ibu bapa kami. Alhamdulillah. Apa yang kami lakukan ini tidak terbalas dengan jasa mama ayah yang lebih banyak berbakti dari kami dalam kandungan hinggalah besar begini. *Dah kahwin pon masih nak manja dengan mama ayah lagi khennn. hahaa*

Wahai anak-anak, bersyukurlah jika anda masih lagi diberi kesempatan untuk berbakti kepada ibu bapa anda. Jangan ditiru perangai artis zaman sekarang yang tidak menyayangi ibu mereka. Ingin daku petik kata-kata Prof Dr Muhaya sebagai pedoman bersama

"Jika banyak masaalah dan rezeki rasa sempit cuba audit hubungan dengan ibu ayah walau mereka ibu dan ayah angkat kerana mereka telah mencurahkan kasih sayang pada kita sejak kecil lagi. Bayangkan kita berbuat jahat pada orang yang telah berbuat baik pada kita terutama semasa kita kecil tidak tahu apa apa dan tidak ada apa apa. Walau kita telah berumah tangga jangan sekali lupakan ibu bapa. Para suami didik isteri menghormati ibu kita dengan kita menghormati ibu mertua. Merasa kasihan melihat ibu tua yang di kasari anak anak. Bila melihat hidup anak itu memang sentiasa di timpa masaalah. Jom audit diri"

Semoga ibu dan ayahku serta ibu mertua dan ayah mertuaku diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur dalam beribadah kepada Allah.amin.


Setakat ini sahajalah ceghita family Vacation daku. Whats your family vacation story?

TQ kerana sudi singgah dan baca. =) 



ps/ KLIK SINI dan SINI untuk baca sharing2 pengalaman lain daku di Cameron Highland



THE HITZ