p

28 May 2013

Review : Fast & Furious 6 VS Vehicle 19 : "Didikan ibu bapa amat penting"

Assalamualaikum wbt..
Selamat Sejahtera..

Movie and cinema time. (Mukadimah yang amat pendek.hahaharr)


Vehicle 19 Review:

Cerita berkisar tentang seorang banduan yang ingin berjumpa isterinya yang tersayang, dan pengembaraannya bermula apabila beliau tersalah naik kereta sewa selepas turun dari flight. Di dalam kereta sewa itu rupa-rupanya ada seorang peguam yang diculik dan harus diserahkan kepada ketua polis di daerah berkenaan. Maka mulalah misi banduan ini dengan kereta yang bernama vehicle 19 tu.

Bagi diriku, walaupun pelakonnya amatlah famous, namun ceghitanya ini adalah ceghita yang paling bosan dalam abad ini dan tidak layak langsung diletak di cinema untuk ditonton (mood kecewa betul aku ek). Harga tiket je dah lebih rm8. Tak berbaloi u. Rasa macam nak mintak depa pulangkan balik duit tiket tadi. Penonton keluar dari panggung ceghita ni pun dengan semuanya muka tak puas hati.. ahaksss, Tetapi nak buat macamano. Tiket pun sudah terbeli, layankan ajelah ye.

Daku dan suami buat andaian, mesti pembuat filem ini tak cukup modal sebab view kamera dia asik dari dalam kereta sahaja. Rimas lah mata aku yang menonton ni. hehe. Hatta, masa watak utama ceghita ni nak tukar warna kereta dia dekat bebudak graffiti pon, view kamera masih dari dalam kereta. aduyyyyy,spoil. Tak nikmat and tak feel betul. hahhh. Macam kau masukkan popcorn dalam mulut tapi kau telan aje, takde rasa popcorn, cuma rasa ada benda lalu kat tekak je. haha.



Walaupun ceghita ni bosan tahap gaban, namun ceghita ini tak ada aksi-aksi yang 'kurang sopan' sangat, jadi tidak mengapa kalau uols berminat nak bawa anak-anak kecil uols datang menonton bersama..hewhehwhew

Nasihat daku, korang harus bijak memilih movie yang best dan berpatutan dengan harga tiketnya. Jangan terpedaya dengan pelakon dan trailer lah. hehe. Seharusnya korang kena baca review movie daripada blogger yang bermurah hati nak buat review dahulu sebelum pergi menonton. (blogger macam aku lah tew.. kikiki)

Yawnn..zzzZzz

NEXT STORYY PLEASE!!

Fast and Furious 6 (tetiba mataku menjadi boolat apabila mahu buat review pasal ini celita lorhh)

Fast and Furious 6 punya ceghita :

Pada hari Sabtu yang lepas, di Kota Tinggi, my adik-adik ipar, bakal kak ipar, and abang ipar ajak pergi nonton movie at Heritage Mall Kota Tinggi (8 orang kesemuanya hihihi). Memula nak tengok ceghita Bikers (Auuwwwwiiiyy. nada suara ala-ala jozan), tetapi akhirnya telah bertukar ke ceghita Fast and Furious 6. Owyeaaaa. Terima kasih kepada abang ipar yang belanja weols. hehehe.

Actually ini adalah gambar 3 bulan lepas, sewaktu kami menonton Hantu Kak Limah, Jin Pakai Toncit.. With my husbands family from left > abah, adik ipar, ibu, mak, and me =) .
Gambar masa menonton fast and furious 6 with husbands siblings only takdak pulak. sowryy 



Fast and Furious 6 (FF6). Ceghitanya berkisar tentang Agent Hobbs (Dwayne Johnson aka The Rock) mendapatkan khidmat Dom (Vin Diesel), Brian (Paul walker) and the gang untuk satu misi. Dom bersetuju untuk menyelesaikan misi ini setelah beliau dapati orang yang pernah dicintai, iaitu Letty yang dianggap telah mati, sebenarnya terlibat dalam kelompok gang pemandu upahan London itu. Maka mulalah misi mereka menumpaskan pemandu-pemandu upahan ini dengan cara bertanding dengan cara pemanduan juga. =)

Semua penonton dalam panggung amat teruja sewaktu menonton FF6 ni sebab aksinya yang mampu menyebabkan adrenalin mengalir laju katakau. Fiuhhh. Banyak aksi extreme dan mendebarkan dan banyak juga terselit lawaks lawakas yang mampu buat isi perut bergoncang-goncang kerana ketawa terbahak-bahak. Tapi kan, paling banyak-banyak aksi, aksi yang paling guwe tak menahan ialah aksi di lebuhraya sewaktu Letty tercampak dari kereta kebal, dan Dom melompat dari lebuhraya sebelahnya untuk mendapatkan Letty.. Aksi Superman gituhhh ahakss. Daebak!! ~ Ending cerita ni menyebabkan daku tak sabar nak tunggu Fast and Furious 7 pula . Mungkin ceritanya akan berkisar di Tokyo pula.

Ceghita ini memang diklasifikasikan sebagai movie untuk 18 tahun ke atas sebab banyak aksi-aksi ganas, extreme dan seksi =.= . Sesuai ditonton oleh orang dewasa seperti kami sahaja okey. Bebudak sekolah jangan berangan tau nak tengok. phbbbtt. haiiih =P

Oh ya! Apabila bercerita tentang movie 18 tahun ke atas, masa kami (orang dewasa dan dah baligh okey.hehe) syiok syiok tengah feeling-feeling aksi lumba kereta, tak sangka pula ada suara anak-anak kecil dalam 5,6,7,8 tahun gituh bising-bisng bersuara. Ramai pula tu. =.=

Perlu diingatkan kepada ibu bapa yang masih muda mudi, elakkanlah bawa anak-anak kecil anda menonton ceghita-ceghita yang sudah jelas terpampang untuk tontonan 18 TAHUN KE ATAS SAHAJA.

Kesian tengok anak-anak kecil disuap menonton ceghita ''aksi-aksi'' sedari kecil. Memanglah if movie barat masuk Malaysia, ia akan ditapis, but still tak sesuai untuk anak-anak kecil yang berumur 5,6,7,8,9 tahun menontonnya. Ibu bapalah yang mencorakkan kain putih yang masih suci bersih itu. Jadi, pandai-pandailah pilih hiburan yang bersesuaian dengan usia dan KEMATANGAN anak anda. peace =)

If parents with small kids berminat nak bersantai-santai menonton cinema movie, better youalls bawa babies youalls menonton cerita Epic ni haa. hihii.



Aku dan husband terasa macam nak pergi nonton Epic pula malam ni.. hehee... 

see ya~

TQ for reading my review :)



4 comments:

  1. Assalamualaikum yanggg, sheila dah tengok FF6 malam tadi. besttttttttttttttt. sangat puas hati. heheh cerita Epic? best ke layan kartun? kalau bawa budak2 ok lah kot. hihihi :)

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam.... best sangatttkan FF6 ni..hihi

    taktaulagi tapi Rasa mcm nak tengok citer utk kanak2 plak..hehe...cerita lain semua dh tengok kecuali star trek and Epic.... nanti tanya hubby nak tengok epic or start trek..heheheh :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:40 PM

    Epic pon best. i loiiikkee

    ReplyDelete
  4. anon : yeke.. insyaallah akan pi tengok nanti....aritu nk g tengok, tapi hubby nak tengok start trek dulu... die kata epic mnggu depan..hahaa :)

    ReplyDelete

THE HITZ