p

09 April 2013

Pisang goreng panas sedap dimakan dengan....

Assalamualaikum gang..
Selamat sejahtera..

Tajuk mahu hot hot panas panas sahaja..

Pusinglah satu nusantara, youalls tidak akan berjumpa dengan pisang goreng panas dimakan bersama sambal kicap pedas manis masin kecuali di satu negeri ini. Hok aloh. Pening kepala bila nak cari orang jual pisang goreng, keledek goreng, tempe goreng yang dimakan bersama kicap. Kerana tabiat makan cicah kicap ini hanya boleh didapati di Johor sahaja. :)

Teringat pula daku dengan member sedorm dulu. Muka beliau amat panik bila terlihat aku cicah pisang goreng dengan sambal kicap. Hihi. Then muka aku pula curious gila bila dia kata yang kat tempat dia, pisang goreng ini dimakan bersama sos cili. Erghh. Sos maggi kah, sos kimball kah, sos life kah. Ermm janji sos cili katanya.

Kadang kadang buat aku terfikir, kenapalah kicap ni macam sedap sangat ye. Zaman kecik-kecik dulu pun rajin makan buah jambu air yang warna pink tu dengan kicap yang ditabur gula pasir banyaks-banyaks. Korang pernah rasa?...

Ouhh..dari ceghita pisang goreng ke kicap pula. ehem~ Sebenarnya aku buat entry ni pun sebab selama 3 tahun menetap di satu kawasan dalam selangor ni, baru petang tadi for the first time, aku terjumpa satu gerai yang jual pisang goreng, keledek goreng bagai dengan kicap pedas masin manis ini. Kebetulan mokcik yang jual tu berasal dari muor johor. Patutlah jual pesen gitu. Ahhhh..'HEAVEN' haha...

Jemput makan semua...

Bismillah dulu ye....



PS: CARA NAK BUAT SAMBAL KICAP PENCICAH NI..

blender je semua
 - lada merah atau cili padi (jumlah ikut kesukaan anda)
- 2 ulas bawang putih yang dah dibakar
- kicap masin atau manis atau kedua-duanya
- gula sedikit jika guna kicap masin. kalau guna kicap manis, tak payah bubuh gula
SIAP :)














03 April 2013

Parlimen dibubar. Saya undi calon.......

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Berita hangat-hangat nasi lemak hari ini adalah DS Mohd  Najib telah membubarkan parlimen siang tadi. Detik-detik pembubaran tadi, lebih dramatik dan mendebarkan berbanding detik menunggu pengumuman nak raya. Hooohhh

Apabila parlimen dah dibubar, maka pilihanraya pun sudah mau dekat lorh.

Ini bermakna, daku pun kena bersiap sedia untuk bertugas sebagai kerani pendaftar daftar pemilik. (heeehhh, apokobondo namo eyh.. Haku udah lupa). hehe. Sowry Sowry. Inilah akibatnya apabila kurang minum susu ibu lembu atau kambing. Asyik lupa lupa lupa sahaja. haiiih =='' Almaklum, taklimat petugas pilihanraya telah dibuat setahun yang lepas. kroh kroh kroh. Bayangkan, member aku daripada perut dia ramping (masa taklimat petugas pilihanraya) dan kemudian perutnya membuncit dengan si kromosom xy dan kini telah kempis semula perutnya. Tahniah memberku, dapat baby girl.

Ok jap jap. haku nak recall semula mana entah aku dah campakkan buku teknik-teknik petugas KPDP tu entah. Mana taknya, baru 3 hari pindah ghumah baru lagi (ghumah sewa je) Asyik pindah ghumah je kerja aku. huhu . Hopefully dapatlah eden berpindah duduk bersama suami bulan 6 ni agar dapatlah eden jalani hidup yang lebih SELAMAT dan TERATUR. phewww~ 



Back to topic, Tak banyak pun aku nak ceghita. Topik pilihanraya lah katakan. Pilihanraya dah dekat, pokoknya, anda harus mengundi siapa yang boleh membawa kesaksamaan, kemakmuran, kesejahteraan, kerahmatan, kebaikan, dan macam-macam lagi ke-an (yang baik-baik je) untuk rakyat, AGAMA, dan negara ...Buatlah pilihan yang bijak. Utamakan pemimpin yang beragama kerana jika agama diletakkan di hadapan dalam kepimpinan, insyaallah segala urusan pentadbiran tiada amalan songsang. 

Engkorang undi siapa?. Syhhhh. Jangan bagitahu di sini ye, sebab undi kan rahsia.  :)


Selamat membuat pilihan
Selamat berkempen
Selamat buat solat istikhorah dan solat hajat. :)


p/s: bendera hijau biru merah putih kuning semua sudah banjir di jalan raya. jangan gado-gado sudahh. peace ~




THE HITZ