p

27 March 2013

Ayam Masak Kari, Sambal Belacan Jawa, Bendi, Papadom

Assalamualaikum readers
Selamat tengahari
Selamat sejahtera

Ayam Masak Kari, Sambal Belacan Jawa, Bendi, Papadom. Apakah?. Ini bukan tajuk filem yang bakal ditayangkan di pawagam ngerti. Ekceli, makanan-makanan dalam senarai di atas merupakan hidangan santapan tengahari daku dan husband pada hari ini. Alhamdulillah~ (^_^)

Daku nak kongsikan resepi dengan youalls yang terasa nak buat santapan macam ni juga. Berbaloi-baloi sebab kuah kari memang sesuai dimakan bersama sambal belacan, papadom, dan nasi putih panass panass. :)

Credit to my Mama for this resepi ayam kari air tangan ibu. Kini menjadi resepi ayam kari air tangan isteri pula, kata kau. kikiki. Penting tau air tangan isteri untuk suami. Kini, aku sudah mahu rajin memasak, sementara tengah cuti sekolah ni kan (walaupun hakikatnya aku suka memasak pons.hihi) semenjak terbaca nasihat ustaz. Ustaz Azhar kata, jangan cari isteri yang pandai masak, tapi carilah isteri yang rajin masak. 
Lorr. kenapa ya?
Mestilah ada rahsia kebaikan di sebalik air tangan isteri untuk suami dan isteri/ibu untuk anak-anak. Insyaallah~amin


Resepi Ayam Masak Kari 

Bahan-bahan (4 orang makan) :
  • Satu setengah biji bawang merah (Saiz sederhana)
  • 3 Ulas bawang putih
  • Setengah inci halia
  • Serbuk kari daging (kalau nak pedas sedikit, campur sedikit serbuk cili) ~ campur sikit air untuk jadikan dia macam pes pekat
  • Santan
  • Rempah ratus tiga beradik (kayu manis, pelaga, bunga lawang)
  • Ayam
  • Daun kari
  • Sebiji tomato dipotong 4
  • Garam dan gula
Cara-cara
  • Panaskan minyak masak
  • Masukkan rempah ratus 3 beradik (kayu manis, pelaga, bunga lawang). Gaul-gaul dalam minyak panas sekejap.
  • Masukkan [Satu setengah biji bawang merah + 3 Ulas bawang putih + setengah inci halia] yang telah DITUMBUK atau DIHIRIS pon boleh.
  • Masukkan juga daun kari. Gaul-Gaul seketika
  • Masukkan Serbuk kari daging yang dah jadi macam pes pekat tadi.
  • Gaul-gaul sampai minyak pecah
  • Masukkan ayam. Biar seketika digaul bersama semua bahan yang dah ada dalam periuk panas tu
  • Then masukkan air.
  • Masukkan santan secukup rasa
  • Masukkan tomato
  • Masukkan garam dan gula. Rasa sampai puas hati. Siap!!





Ummmph~sedap~ Kome semua nengok gambar je la ye. hihihi.

Next resepi yang daku nak share is the sambal belacan jawa style. Cara penyediaannya memanglah different dengan sambal belacan biasa.

Actually, even daku ada darah keturunan Jawa tapi tak pernah makan sambal belacan style cenggini. Selalu makan sambal belacan yang biasa-biasa sahaja. Selepas berkahwin dengan encik Hafriz baru daku mendalami ilmu penyediaan sambal belacan jawa. Credit to my kakak ipar dan mak mertua. TQ. (^__^). Bcoz i get this from my pemerhatian dan pertanyaan terhadap cara-cara penyediaannya sewaktu majlis sambut menantu tempoh hari ~  

Jom ngetest. (aku ada buat olahan sedikit dengan tambahkan tomato ke dalamnya. hasil mutasi dengan resepi chef ismail gitew)

Sambal Belacan Jawa
Bahan-bahan yang diperlukan:

3 biji lada merah + 5 biji cili api (nak lagi pedas, tambah lagi banyak cili api ye)
1 Biji bawang merah saiz sederhana
Sedikit ikan bilis
Sebiji Tomato saiz sedang-sedang juga. (dipotong 4 ye)
Belacan setengah inci
Garam dan Gula

Cara-caranya:
Panaskan minyak masak ke dalam kuali panas. Then masukkan belacan ke dalam kuali panas itu. Angkat dan ketepikan. Next, masukkan pula ikan bilis, goreng hingga hampir garing. Angkat dan ketepikan. Next masukkan semua lada merah (BUANG BIJINYA ), cili api, bawang merah dan tomato. Gaul-gaul dalam minyak panas sampai layu dan angkat. Last, tumbuk ke semua bahan dalam lesung batu dan tambahkan garam dan gula untuk pelengkap rasa. Siap!!

Nah ni ghuper bahan-bahan yang telah dmasukkan ke dalam minyak panas tadi. Sedia untuk ditumbuk dalam lesung.

Sambal Belacan Jawa Siap. Yuk makan dengan ulam Bendi Celur


Sebelum dihidang dengan nasi panas, kena goreng papadom dulu. Macam senang je ek goreng papadom yang bulat besar itu. Rupanya kena ada skill juga tahu. Bukan macam goreng keropok ikan, kerepek pisang atau keropok lekor ye puan-puan. heeee
Minyak kena betul-betul panas barulah youall kena masukkan papadom selama 3 saat sahaja. Apa? 3 Saat sahaja?. Haihh, perlukan ketangkasan tangan dan jari jemari. Kalau biar lama-lama dalam kuali panas, habislah rentung papadom youalls.


Selesai semua. Jom makan bersama insan tersayang :)


Setakat ini sahaja perkongsian idea menu lunch yang simple daku hari ini. Selamat mencuba ye readers~

Terima kasih daun keladi,
Kalau ada masa singgahlah blog ini lagi ....








26 March 2013

Formula Menuju Bahagia : La Tahzan

Assalamualaikum
Salam Sejahtera :)

Dear bloggers and readers..
How are you?
Hope all is well... 
SMILE (^___^)

Nggak tahu apa lagi mahu ku buat di saat ini. waduhhh. Mop lantai sudah. Basuh kain dan sidai kain pun sudah. Menyapu sampah sudah. Memasak sudah. Membasuh pinggan juga sudah. Apa lagi harus ku buat saat menunggu husband ku pulang dari kerja.? (kengkonon rajin leh tew. kekekekeh. ok serius!! ini entri serius lhaa)

Ku belek-belek almari husband ku dan tiba-tiba.... tadaaaa (terkezzut nyah). Daku terjumpa satu bahan bacaan yang sangat menarik. Its a motivational book written by Dr Aidh Abdullah Al Qarni. Buku ni aku dah beli masa zaman belajar di UPM dolu-dolu lagi. Tapiii biasalah masa zaman belajar kan, buku nak exam sahaja daku baca banyak kali..muahaha. Buku-buku motivasi ni aku baca juga tapi skip-skip page. Kalau baca full pun aku tak ulang semula bacaan aku. so sad *Jangan tiru kemalasan aku di zaman stadi dolu hoho*

Ghuper-ghupernya, husband terchenta daku pun ada citarasa yang sama macam daku. Beliau ada juga buku 'La Tahzan'. Jadi kesimpulannya, aku ada sebuah, beliau ada sebuah buku 'La Tahzan' bila digabungkan menjadi dua buah (soo suweett... hehhhh) *love u lah my husband* SEJIWA lah katakan. ahakss.

Apa yang aku baca dalam buku ni wajarlah aku share kan kepada ngkorang semua ye dak. Apa salahnya sampai-sampaikan pesanan yang baik. Takkanlah asyik nak ceghita pasal makanan dan tempat honeymoon je .uhuksss :P

Kalau youall ada buku ni, sila buka mukasurat 148 ye adik-adik. Haaaa..okay, aku tahu dah youall malas nak buka, sebab itulah ahkak yang baik hati, nak share ilmu yang bermanfaat dalam entry kali ini. hehe. Please read and sebarkan kalau rajin. :)



La Tahzan = Jangan berdukacita. Bacalah Kaedah-Kaedah Menuju Bahagia
  1. Insafilah bahawa jika anda tidak hidup hanya dalam sempadan hari ini sahaja maka akan terpecahlah fikiran anda, akan kacau semua urusan, dan semakin bertambah kesedihan dan kebimbangan diri anda. Inilah makna sabda baginda SAW " Jika pagi tiba, janganlah menunngu petang, dan jika petang tiba, janganlah menunggu waktu pagi."
  2. Lupakan masa lalu dan semua yang pernah berlaku sebab perhatian yang terpaku pada yang sudah lalu merupakan kebodohan dan kegilaan
  3. Jangan terlalu menyibukkan diri dengan masa hadapan sebab ia masih berada di alam ghaib. Jangan fikirkan hingga ia datang dengan sendirinya.
  4. Jangan mudah tergoncang dengan kritikan. Jadilah orang yang teguh pendirian, dan insafilah bahawa kritikan itu akan mengangkat harga diri anda.
  5. Beriman kepada Allah dan beramal soleh adalah hidup yang baik dan bahagia
  6. Sesiapa mengkehendaki ketenangan, kedamaian dan kesenangan, maka dia perlu berzikir kepada Allah.
  7. Hamba perlu menyedari bahawa setiap sesuatu adalah berdasarkan ketentuan qadha dan qadar
  8. Jangan menunggu terima kasih dari orang lain
  9. Persiapkan diri anda untuk menerima kemungkinan terburuk
  10. Kemungkinan, sesuatu yang berlaku itu ada baiknya bagi diri anda.
  11. Semua qadha bagi seorang Islam baik adanya
  12. Berfikirlah tentang NIKMAT, lalu bersyukurlah
  13. Anda dengan semua yang ada pada diri anda sudah lebih banyak daripada yang dimiliki orang lain
  14. Dari semasa ke semasa selalu sahaja ada JALAN KELUAR
  15. Dengan musibah hati, akan tergerak diri anda untuk berdoa
  16. Musibah itu akan menajamkan nurani dan menguatkan hati
  17. Sesungguhnya selepas kesusahan itu akan ada kemudahan
  18. Jangan sekali-kali gagal hanya kerana perkara yang tidak mustahak
  19. Sesungguhnya Tuhan Maha Luas ampunannya
  20. Jangan marah, jangan marah, jangan marah
  21. Hidup ini tidak lebih dari sekadar roti, air dan bayangan. Maka tidak perlulah bersedih hati jika semua itu ada.
  22. "Dan di langit pula terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu dan terdapat juga apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu" -surah Az-Zariyat :22-
  23. Kebanyakan daripada apa yang anda takutkan tidak akan berlaku.
  24. Ada teladan pada orang-orang yang ditimpa musibah
  25. Sesungguhnya jika Allah mencintai sesuatu kaum, maka Dia akan memberi cubaan kepada mereka.
  26. Ulangilah doa-doa untuk menghapuskan bencana
  27. Anda perlu melakukan kebaikan dan menghasilkannya, dan tinggalkanlah kekosongan dan pengangguran(tak buat apa2)
  28. Tinggalkanlah semua desas-desus dan jangan percaya kepada khabar angin
  29. Kedengkian dan keinginan anda yang kuat untuk membalas dendam itu hanya akan membahayakan kesihatan anda sendiri, lebih besar bahaya yang akan menimpa pihak lawan.
  30. Semua musibah yang menimpa diri anda adalah penghapus dosa-dosa.
Mengapa Masih Berdukacita Sedang Kita Ada 6 Formula
  • Percaya SEPENUHNYA kepada Allah
  • Sedarlah bahawa semua yang Allah takdirkan akan berlaku
  • Sabar adalah senjata yang peling berkesan yang digunapakai oleh orang-orang yang mendapat ujian
  • Jika kita tidak sabar, apa lagi yang boleh kita lakukan? Kita tidak akan tertolong hanya dengan perasaan resah
  • Mungkin sahaja kita akan berada dalam keadaan lebih buruk daripada keadaan kita sekarang ini
  • Dari semasa ke semasa, jalan keluar akan terus terbuka.

Ujian itu tidak ubah seperti penyakit, apabila tiba masanya nanti pasti akan sembuh. Sesiapa terburu-buru untuk membuangnya maka keadaan tubuhnya makin lemah dan semakin parah. 

Begitu pulalah dengan musibah dan ujian, apabila tiba masanya nanti akan hilang bersama bekas-bekasnya. Sebab itu kewajipan orang yang mendapat ujian adalah bersabar, menunggu datangnya jalan keluar (di saat tiada lagi jalan lain yakni buntu) dan sentiasa BERUSAHA dengan DOA dan TAWAKAL.

Sekadar perkongsian ilmu untuk hari ini....

La Tahzan ya kepada kengkawan yang sedang ditimpa ujian~

Fa Inna Ma'al 'Usri yusra, Inna Ma'al 'Usri Yusra.........

Wassalam


25 March 2013

Shah Alam : Cendol pulut/tapai seksyen 7 dan Restoran Putera Ayu

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Food. Food. Food. I'm a food lover. Walaupun di saat ini jasadku berada jauh dari Selangor, namun daku ingin mengeshare atau mempromote 2 tempat mentekedarah yang superb. Ahahah. Seperti biasa, daku bukanlah agen promosi, tetapi dengan suka-rela-hati-nya aku memudahkan ngkorang mencari tempat makan yang best. Hehehe.

Tempat lepakz-lepakz pertama yang aku nak kongsikan adalah sebuah tempat yang sempoi dan simple but perfect. Hanya dengan bermodalkan sebuah Van, cendol, tapai, pulut, lain-lain bahan cendol, laksa, kuah laksa, dan kerusi plastik, tempat ini mampu menarik ramai pelanggan melepak di sini sambil menikmati kelazatan makanannya. Yummy~

Customer lepak-lepak tepi jalan bawah pokok je. Sempoi yang amat okeyh. Jom ushar gambor gambor.


itu dia tapai dan pulut :)

Tuu diaaa....Laksa Utara RM3.50 , Cendol Biasa RM1.50, Cendol Pulut RM1.80, Cendol Tapai RM2.00 

memang sedap oii..

Terletak di  deretan kedai  bengkel kereta seksyen 7 shah alam. Pengunjung tak putus-putus datang singgah.

see.... slumber je dok makan tepi jalan bawah pokok cenggini.. memang best...

Yummyy... its cendol pulut (kanan) dan kiri tu is cendol tapai (tapai pulut) .. 
tara. Sedap kemain. Ouhh.. apakah motif traktor tu masuk dalam gambar ni? muahaha. Ini kes nak menunjukkan weols dok lepak tepi jalan sahaja. :)
You should try this =P~

Besar periuk kuah laksa utara dia ni. Memang sehari je dah boleh habis. By the way, nampak tak tu? Yang tergantung dalam lori dia ni? "Pilihan TV3, Jalan jalan cari makan"

Ada teringin nak cuba tak? Auww, kalau dah singgah seksyen 7 Shah Alam, dan kalau terasa tekak korang macam kehausan nak hirup-hirup benda yang sejuk dan nak makan makanan yang tak berat sangat, singgahlah di sini. Ecececehh..awatnya aku dah mengalahkan agen MLM ni? Baek punya aku rekemen walaupun tiada ikatan darah langsung dengan tokey Cendol ini. kwangkwangkwang....
FYI, Lori Cendol Tapai / Pulut dan Laksa Utara ini terletak betul-betul di hadapan Kilang aluminium Power Cables Malaysia Sdn Bhd, tepi jalan,sederet pintu masuk i-city (pintu belakang yg dekat ngan jusco bukit raja) dan bawah pokok. 

Tempat kedua yang daku nak rekemen baekk punya adalah Restoran Putera Ayu terletak di Padang Jawa Shah Alam. Mesti uols wonder, apakah ciri-ciri istimewa restoran ini hingga layak masuk belog aku yang tak berapa nak famous amos ni. muahahaha.
1. Makanan dia sedap. Itu adalah kriteria utama. owyea
2. Harga berpatutan dengan sebuah Restoran yang elegan :)
3. Suasana tempat makan yang nyaman dan bersih. Ini penting bagi daku kerana seleraku boleh mati jika keadaan tempat makan itu kotoq naa.
4. Uols boleh pilih nak duduk bersila atas pangkin atau duduk di meja bulat bersama famili atau duduk di meja 4 segi bersama pasangan yang halal. Bagi daku, tempat duduk bersila with meja Jepun itu adalah satu kelebihan kepada semua restoran yang menyediakannya
5. Pelanggan tak perlu tunggu lama-lama benor untuk melahap makanan setelah order diambil.

Well well.. cukuplah semua kriteria itu. Jom ushar gambar~









Restoran ini memang sesuai kalau nak buat family day, gathering and makan besar. :) The very the comfortable with the very the delicious makanan panas.

4/5 bintang guwe bagi untuk kedua-dua tempat makan yang daku share kali ini. Dah semestinya tempat makan yang sesedap je daku mahu kongsikan dengan rakan-rakan semua. Selamat mencuba  ye kengkawan.

Setakat itu sahaja entry daku untuk jam ini. Daku sedang mengushar tempat makan yang best di tempat aku bercuti sekarang ni. (Arr, bercutilah sangat khenn~ haha).

Terima kasih kerana sudi menjamu mata di sini.

UPDATED : RESTORAN PUTERA AYU : Harga makanan makin mahal memandangkan semenjak bulan Ramadhan 2013, penyediaan makanan di Restoran ini lebih tertumpu kepada makanan untuk keluarga (makanan set) dan kurang tertumpu kepada makanan sendiri :)

Tepuk dada tanya selera.

Adios..
Wassalam



Pantang Larang Dalam Hubungan Suami Isteri

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Hey uols. lamanya kita tak update blog ni. Guess what. Sekarang sudah tiba musim cuti sekolah. Time cecuti ginilah baru boleh kita update blog. Ini kali lah. haha

Ouhhh, nak tahu tak, minggu terakhir sebelum cuti haritu dah puas daku mengerah segala tenaga yang ada untuk menyelesaikan segala kerja agar daku dapat berehat dengan sepenuh hati. muahaha. Bayangkanlah, sebelum cuti haritu dan selepas cuti ni nanti, tenaga harus digunakan setiap kali hari Sabtu. yabedabeduuu. Sukanya aku sebab boleh berehat hari Ahad sahaja (phewww). Jadi wajiblah daku menghabiskan waktu cuti dengan mengabaikan hal kerja seketika. ~ehemmm~ 

Untuk entry hari ni, seperti tajuk di atas nun, daku ingin share something yang bermanfaat dan memberi ilmu kepada kita semua. Baik yang belum kahwin ataupun yang sudah berkahwin. 

Ingin daku ingatkan perkongsian ini tiada kaitan antara yang hidup atau yang mati okey darls. Ia hanya sekadar ILMU yang daku suka nak share. I get it from Facebook.




Pantang Larang Dalam Hubungan Suami Isteri

1) Jangan puji orang luar, jiran tetangga, saudara mara secara berlebihan
Bab yang ni kena jaga-jaga. Be sensitive terhadap perasaan pasangan anda. Anda pun tak suka jika dia memuji orang lain secara berlebihan kan. Jadi jangan lakukan perkara ini kerana ia memang boleh buat pasangan anda makan dalam walaupun mulutnya tersenyum...Lebih baik gunakan kesempatan yang ada untuk memuji pasangan sendiri kerana pujian dari pasangan yang halal bukan sahaja menambahkan bahagia dan mesra rumahtangga malah mendapat ganjaran pahala dari Allah swt..insyaallah :)

2) Hindar meninggikan suara/menjerit memanggil pasangan. Tegur dan nasihatlah dengan nada yang rendah agar tidak mengguriskan hati
Kelihatan si dia seorang yang ayu lagi sopan, tetapi bila tak puas hati dengan pasangan, hilang segala kesopanan dan kesusilaan. Ibarat harimau di hutan disusukan, ikan dalam akuarium rumah mati kelaparan. Aahahaa. (Tiba-tiba feeling feeling peribahasa Karam Singh pula). Elakkan berkasar dengan pasangan anda baik suami mahupun isteri. Bak peringatan dari Ustazah Nor Hafizah Musa
-hadith Rasulullah saw yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad, al-Hakim dan al-Tirmidzi.
"JIka ALLAH menginginkan kebaikan kepada penghuni satu rumah, maka DIA akan memasukkan ke dlm rumah tersebut kelembutan".
Justeru, mari kita menilai suasana dlm rumah yg kita diami. Bagaimana akhlak suami isteri, ibu bapa dan anak2, sesama adik beradik, dengan pembantu dan sebagainya. Kelembutan itu lebih dekat dgn kecintaan Allah. Wallahua'lam.-

3) Usah lontarkan kritikan pedas yang mengguris perasaan pasangan. Sentiasa membuka hati untuk menerima pandangan pasangan.
Jauhkanlah dari mulut laser sebab lidah ni adalah salah satu faktor terjerumusnya seseorang ke neraka. Kadang-kadang kita tak sedar, hanya dengan sepotong ayat mampu membuat orang terluka sepanjang hayat. Bagaimana jika hanya sepotong ayat kita itu, suami kita tak ampunkan dosa kita? Bagaimana jika hanya dengan sepotong ayat itu isteri kita tak maafkan kita?.

4) Jangan berbohong dengan pasangan. Tiada tempat di dalam syurga untuk si pembohong kerana rumah pertama di dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar. 
Kejujuran adalah asas kunci kepada kebahagiaan pasangan berumah tangga. Kenapa perlu berbohong jika tidak buat salah? Orang yang banyak melakukan kesalahan sahaja yang suka berbohong kerana ingin menyembunyikan perbuatan salahnya itu. Justeru marilah wahai semua pasangan suami isteri, berkata benarlah dengan pasangan anda insyaallah hidup bertambah berkat dan rahmat :)

5) Usah meninggalkan isteri tanpa alasan dan sebab munasabah. Elak juga dari berjauhan dengan isteri walau isteri sedang haid.
Erk~ wujudkah suami yang tinggalkan isteri tanpa alasan munasabah ni? ouhhh  bahaya sungguh. Boleh mewujudkan fitnah dan boleh mendorong isteri ke arah kemaksiatan jika punya suami yang tinggalkan isteri tanpa alasan munasabah. Bab haid pula, teringat kata-kata seorang ustaz sewaktu daku mengikuti Kursus Pra Perkahwinan di Bangsar tahun lepas. -Jika isteri dalam keadaan haid pula, buatlah apa cara sekalipun untuk bermesra janji tidak menyentuh bahagian yang keluar darah haid itu. Lagi banyak berpelukan dan bersentuhan, insyaallah lagi banyak rahmat dan kasih sayang Allah limpahkan dalam kehidupan berumahtangga suami isteri-

6) Bersedia untuk mengakui kesilapan yang dilakukan. Usah sesekali merasakan diri tidak bersalah dan betul sepanjang masa.
Setiap orang ada EGO tersendiri. Namun dalam kehidupan berumah tangga, pasangan suami isteri kenalah juga tundukkan ego masing-masing dan jangan hanya mencari kesalahan pasangan. Kena akui dan berpijak di bumi yang nyata, bahawa pasangan kita itu juga adalah seorang manusia yang tak lepas dari dosa. Ringankan mulut dengan ungkapan maaf. Tetapi jangalah pula, lepas dah minta maaf, asyik buat lagi, lepas minta maaf, asyik buat lagi. Sampai ke tua pun tak berubah nanti. ahaakss :P

sumber artikel : 'Keharmonian Rumahtangga dan Keluarga Muslim' dan diolah serba sedikit oleh Misses Hafriz 


Amacam tips rumahtangga kita hari ini?. Daku tiba-tiba mahu fefeeling ingin menjadi motivator seperti Ustazah Siti Nor Bahyah pula. eheemm.. insyaallah insyaallah :)

Semoga segala perkongsianku dapat dijadikan iktibar untuk semua.

Love u olss lah :)

TQ for reading my entry yang serba skema ini :')

see ya.




07 March 2013

Akob Ikan Patin di Tepi Sungai Kuantan

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera

Di saat aku sedang menunggu atlit atlit sukan daerah G mengambil tempat untuk acara lari berpagar 400m, tangan aku membelek-belek note 2 aku. Apabila aku ushar-ushar gambar dalam camera ni, aku terus terkempunan pula nak makan ikan patin masak tempoyak yang lazat lagi marvellous. Argh 'penyakit' apa pula lah yang datang melanda. Aghitu tiba tiba kempunan dughian walaupun bukan musim. Nasib baik kat Shah Alam seksyen 7 tu ada jual dughian ek. Harini, ikan patin masak tempoyak pula.  (chup. perkataan kempunan dan mengidam ittew adalah dua perkara yang berbeza okay. hehe) =.=

Waduh, kalau di Kuala Selangor ni, manalah aku nak cari ikan patin masak tempoyak yang sedap yer?

Disebabkan harini aku dah tak terdaya nak pergi drive mencari ikan patin, dek kerana cuaca yang amat panas di stadium tadi buat badan aku dehydrate, maka ikan patin tempoyak ittew aku abadikan dalam blog aku jer la ye. haha. Ini kira review ikhlas dari aku lah. Aku bukan agen promosi Akob Ikan Patin ni pun. kehkehkeh.

Ok guys and girls, kalau ngkorang sekarang berada di Kuantan atau bercadang akan melepak di Kuantan, Pahang dan kebetulannya ngkorang ni adalah penggemar setia ikan patin masak tempoyak dan lain-lain masakan kampung, jangan lepaskan peluang untuk singgah makan di Akob Ikan Patin.

Branch utama Akob Ikan Patin ini terletak di Tapak PCCL, Jalan Besar, tepi sungai Kuantan. Lokasinya di belakang ofis lama KWSP dan Hotel Samudera yang lama tu. Uols kena datang waktu tengahari lebih kurang pukul 12 gitula. Kalau lambat sangat nanti uols harus bersesak-sesak dengan pengunjung yang ramai. Kedai ni hanya dibuka untuk makan tengahari sahaja tau. Ouh lupa nak bagitahu, korang juga boleh buat pilihan nak Patin Sangkar atau Patin Buah.

Nah, meh sini ushar gambar. Kalau laptop atau smartphone korang boleh keluarkan bau, mesti korang terliur kan kan... hahahaaa..... 


inilah ghuper kedai Akob Ikan Patin. No wonder ramai orang suka lepak sini. open air maaa..tepi sungai lagi...

pelbagai aneka lauk pauk ... masakan kampung... sedap woo

nah tengok sendiri, banyak betul masakan kampungnya.


inilah menu pilihan daku dan suami. :) hehehe

aduhduhduhh.... lazatnya. huhuhu

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai sangat berpatutan dan mampu dibayar oleh semua golongan. hehe. Dari aspek kebersihan pula, sangat okay.
Kesimpulannya 4.5 dari 5 bintang aku bagi.

update : 14/1/14 - bzru2 ni ada dtg sini lagi dengan husband... kebersihan seolah2 tak terjaga pula..mungkinkah kerana telah dilanda banjir tempoh hari?.. hoefully owner sila take note for the kebersihan. Kebersihan Asas Keimanan. Islam pentingkan kebersihan.. :)

Tunggu apa lagi. singgahla kalau ada peluang :)

Sekian sahaja review dari rakyat marhaen yang suka makan ini.

Selamat mencuba :)

TQ for reading this entry...


THE HITZ