p

26 February 2013

Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Johor

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera...

Howmaigod, i miss my blog already. I miss my fans. Erk ada fans kah?..haha...

Harini daku nak mengeshare satu resepi yang amat popular di Johor. Orang Melaka pun gemar resepi ini. Asam Pedas, owyea owyea. Macam dah terliuq aku di saat nak share resepi ni ngan ngkorang.haha. 

Masakan ni aku masak masa cuti sekolah haritu. Khas untuk encik suamiku yang terchenta. Sedap betul air tangan aku sampai husband tambah tambah banyak kali. (muahaha. perasan, tapi memang sedap lazat lagi nikmat pun. fuhhh) Husband siap simpan asam pedas ni dalam freezer lagi. Menyejukbekukan masakan ini dan memanaskannya semula di saat aku berada di Pantai Barat dan beliau berada di Pantai Timur. Arghh syahdu pulak. Apa boleh buat, amanah kepada kerjaya sementara masih berkerjaya . uhuks uhuks. :'(

Jom baca resepi ni (tq mama sebab share resepi dengan anakanda yang jauh di perantauan. hehe)

Bahan-bahannya :

2 ekor ikan tenggiri
Lada Kering 15-20 biji (rendam dulu dan cuci)
Bawang merah Holland 1 setengah labu
Bawang merah kecil (3-4 biji)
Bawang putih (3-4 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit hidup sedikit
Asam jawa
Bunga kantan (pilih bunga kantan yg masih segar agar kuah asam pedas tak rasa pahit. kalau takde bunga kantan pun lagi sedap. saya masukkan bunga kantan kerana suami suka ada bunga kantan..hehe)
Daun kesum
Setengah sudu kecil biji halba (bagi memarvellouskan rasa)


ikan yg direndam dalam air asam jawa dan sedikit perahan limau...bagi hilangkan bau dan rasa hanyirnya.. :)


Cara-cara penyediaan Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Johor

Ikan haruslah dibasuh bersih (rendam dalam air asam jawa dan limau), dibilas dan ditoskan :)
Blenderkan lada kering, bawang-bawangs, halia dan kunyit tadi.
Panaskan minyak (anggaran setengah cawan, agak-agak sendiri)
Tumiskan setengah sudu kecil biji halba hingga wangi
Tumiskan pula bahan-bahan blender tadi (lada kering,bawangs,halia,kunyit). Tumis hingga pecah minyak yerrr
Masukkan ikan dan air asam jawa secukup rasa
Masak hingga mendidih
Masukkan pula garam secukup rasa
Lastly masukkan sedikit daun kesum dan sebatang bunga kantan yang dah dibelah.
Gaul dan biarkan hingga semua rasa mesra alam gittuh.
Siap.




Bolehlah dimakan bersama nasi panas dan sayur kobis goreng kampung. nyum nyum. Korang nak minta resepi sayur goreng dalam gambar kat bawah ni juga ke?... Alaaaa..tak perlulah, sebab cincai cincai, campak campak je macam tukang masak kat warung tuh sampai berasap kuali dan lepastu siap..heheh.... :) 


Selamat mencuba uols... see ya in next entry :)


16 February 2013

Nikon D7000 dan Canon EOS D60. Yang mana satukah?


Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Semenjak zaman dahulukala lagi aku memang suka tengok gambar-gambar cantik. Semenjak zaman belajar di universiti juga aku mula memasang angan-angan nak beli kamera yang boleh tangkap gambar cecantik. Konon-kononnya masukkan duit dalam tabung dari sehari ke sehari dengan niat, keazaman, keiltizaman dan cita-cita nak beli kamera DSLR. Bajet macam amalan menabung selama 5-6 tahun boleh beli kamera DSLR kan. Padahal, kalau nak beli cincin diamond harga berjuta-juta RM pon haruslah menabung dari kanak-kanak. Tak gitu? Justeru, duit dalam tabung aku tu pon habislah digunakan untuk benda-benda yang lagi berfaedah. Pada waktu itu, angan-angan nak memiliki kamera DSLR ni biarlah berlalu dimakan masa. ecececeehh


Namun, semenjak setahun lebih kebelakangan ini, minat aku terhadap DSLR mula timbul. Siapa harus dipersalahkan atas minat aku yang dah lama terkubur namun mula timbul semula ini. Ustaz Azhar Idrus dan Sham Kamikaze punya angkara lah ini kot. Muahaha. Macamlah uols tak tau yang Ustaz Azhar Idrus ini boleh dikatakan kaki otai DSLR juga kan. Geram geram geram betul tengok foto-foto yang cun melecun datangnya dari DSLR Ustaz Azhar Idrus ini. Cer kome tengok link ni > http://www.digitalmukmin.com/ dan ini > Ustaz Azhar photo stream  Tipulah kalau mata, hati dan perasaan korang tak teruja. :)

ustaz yang punya picta :)


Justeru di waktu yang afdhal lagi sesuai ini, aku ingin merealisasikan impian itu menjadi kenyataan. Tetapi, tidaklah mampu eden merembat DSLR macam ustaz yang rege beribu riban ittew. kuikuikui. Antara yang menarik pilihan hati eden dan suami ~ Kamera Nikon D7000 dan Kamera Canon EOS D60. Aku sememangnya konfius betul antara dua jenama yang fofular ini, yang mana satukah harus kami miliki? wadudududuhh. 

Jom kita try baca apa kelebihan dan kekurangan kedua-dua kamera :





Sebenarnya soalan kamera mana lagi bagus ni tak akan berkesudahan. Dari dulu hingga sekarang mesti ada je yang tanya soalan sama.


Gang Nikon mesti nak kata kamera Nikon lah yang paling baik sekali. Gang Canon pula mesti juga nak menangkan Canon. Aku pula tak masuk mana-mana gang sebab setiap kamera ada kelebihan dan kelemahan. Nama pun ciptaan manusia kan.

Kedua-dua bijik kamera pon amatlah bagus. Kalau tak bagus, tak adanya diorang nak jual dan promosi di pasaran.

Senang cerita, kita kena pergi kedai kamera dan pegang serta test sendiri kamera itu. Haruslah posing-posing buat macam-macam gaya untuk menge-test kamera tersebut. 

Apakah hasil setelah tangan sendiri yang pegang kedua-dua kamera? Setelah mengetest snap snap gambar, kami dapati kedua-dua kamera pong gambarnya memuaskan dan cantik. Bezanya,  warna gambar Nikon d7000 lebih nampak natural, gambar Canon eos60d nampak macam dah diedit sedikit. Yang penting kedua-duanya memang cantik.

Selain itu uols juga harus membuat perbandingan dari aspek HARGA, BARANG (KIT) TAMBAHAN YANG AKAN DIBERI, dan WARRANTY kedua-dua kamera.

Bukanlah kamera mana yang lebih bagus harus dipersoalkan, tetapi skill, gaya, mutu dan keunggulan si pemakai dan pemilik kamera yang ingin menggunakan DSLR itulah yang harus ditonjolkan dan digilapkan. (ecewwaaah Macam iklan dunhill pula) ayoyo~

Jadi macam mana nak buat pilihan ni?. Jawapannya, kenalah tanya tuan badan yang akan menjaga kamera dslr itu sendiri. Maknanya tanyalah hati setelah membelek-belek kamera tersebut dengan menggunakan segala deria yang ada di badan anda sendiri ye. Konfem, instinct nak buat pilihan kamera yang ingin dimiliki akan datang secara tiba-tiba masa korang menggunakan segala deria untuk menge-test-nya tadi. ehehehe

Kitorang pilih yang mana ye?  jeng jeng jeng~

Korang rasa yang mana satu yang menjadi pilihan kami?. Aku follow instinct suami je sebab aku kan isteri solehah. ehekks :)


Sekian sahaja persembahan jari jemariku yang rancak menari di atas keyboard untuk jam ini (arghh geli. tiba-tiba ayatku menjadi amat puitis) 

Entri ini sekadar tips, perkongsian, dan nasihat daripada seorang jurugambar bukan-profesionale . Saya tidak menanggung segala kecederaan emosi pembaca entri ini. (kalau ada yang butthurt).. ahaaaaksss ;)

Semoga kita berjumpa lagi di entri seterusnya. TQ y'all

Selamat menunaikan ibadah memasing ~



Meteor hentam Russia 15/3/2013. Peringatankah?

Assalamualaikum
salam sejahtera

Update latest news. Tak sampai beberapa jam blog daku update info tentang asteroid DA14. di Russia dah kecoh dengan meteor yang jatuh hentam buminya. Kejadian berlaku pada hari Jumaat pula tu (15/3/13).. Menurut Saintis, meteor yang jatuh di Russia ini bukanlah asteroid 2012 DA14 yang heboh dikatakan itu. Kajian lanjut sedang dijalankan.

Ini cerita betul, bukan tipu-tipu punya ma... Ramai yang mengalami injury minor dek kerana gelombang meteor itu telah menyebabkan kaca-kaca di bangunan pecah berderai. Namun mujurlah meteor ini mendarat di Chebarkul, a town in the neighbouring Chelyabinsk region.

Kenapa ye NASA tak detect benda ni awal-awal sedangkan asteroid 2012 DA14 diorang detect dari bulan lepas. Ok the answer is Cakerawala tu kan besar dan semuanya kuasa Allah jua. Bila DIA kata ''kun fa ya kun'' maka jadilah seperti apa yang diinginNya. 

Mungkin ini adalah peringatan untuk kita yang bergelar manusia dan hambaNya. Peringatan yang dunia ini tidak akan kekal lama. Wallahualam.





Berita lanjut boleh klik link BBC ini

Subhanallah.Allahuakbar.....


Terima kasih kerana sudi singgah dan baca info ini.
Selamat beribadah :)


14 February 2013

Restoran Terapung dan Maggi Ketam Nipah @ Kemaman

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera

Hye uols. Mood kita tengah bercuti-cuti satu Malaysia. Dalam tempoh 5 hari cuti sahaja kita dah menjelajah dari pantai barat ke pantai timur ke Johor Timur ke Pantai Timur ke Johor Barat dan ke Pantai Timur semula. Seronok :) 

Tapi, Habis sahaja cuti nanti, kita kena pulang ke Selangor semula untuk memulakan tugas. ouh ouh ouh. 

Arrr...biorkan la, sebab sekarang tengah mood bercuti. hikhikhik.  Justeru, daku ingin share post entry tentang tempat makan yang boleh dijadikan tempat lepak dan bawa keluarga untuk menjamu selera. Ini kira review tempat makan best2 la ni erk. :) Tapi review aku ni adalah hanya dari kacamata pengunjung / pelancong luar, pasal aku bukan orang tempatan di negeri ini. Kalau korang ada suggestion tempat mana lagi yang best, bolehla inform i hokey untuk aku mulakan misi terjah-terjah jalan-jalan cari makan gitu. 

1) Restoran Terapung @ Bakau Tinggi Kemaman

Tempat Restoran Terapung ini terperosok sedikit ke dalam, betul-betul letaknya di tepi sungai di Bakau Tinggi Kemaman. Macam mana boleh terapung ek restoran ni? Ouhhh sebab dia bubuh pelampung bawah itu restoran lorr. hehehehe. Korang datangla sendiri dan nikmati makanan serta pemandangan sungai ini. Disebabkan daku sampai di restoran terapung pada waktu malam, maka tak dapek la den menikmati pemandangan tepi sungai yang indah itu. 

gambar ihsan : google

gambar ihsan : google
Gambar-gambar di atas adalah pemandangan di waktu siang. Gambar ihsan google kerana aku nak bagi korang ushar pemandangan tepi sungai waktu siang ittew. hehehe. Padahal bukannya nampak pon dalam gambar khennnn.




Gambar ni pula, aku yang snap sendiri. Waktu ni aku snap guna iphone 4 yang sekarang aku dah trade in dengan gadget lain. kehkehkeh. View di waktu malam lagi romantik la, tapi tak dapek la ngkorang tengok buaya dan ikan dalam sungai. ahakss.


Ini adalah makanan western yang aku order. Nama dia aku dah lupa. huhu.  Suami daku pula order kuey teow ladna. Sowry, tak sempat nak snap makanan husband aku yang tengah khusyuk menjamu selera time tu. hehe.

FYI, pilihan makanan di restoran ni boleh tahan banyak juga. Uols boleh order makanan western, makanan panas, dan boleh order makanan laut juga. Terpulang kepada selera uols lah nak order ikan siakap tiga rasa ke, ikan siakap 6 rasa ke yeww. :) The taste of the food is marvellous nyum nyum , but uols tak boleh lepak sini sampai pukul 2 pagi sebab restoran terapung ni beroperasi sampai pukul 12 malam je kot.  Overall, 4 dari 5 bintang guwe bagi. Jom try ngeteh sini jom.


2) Megi Ketam Bistro Kemaman

Next, mari kita merempit ke Megi Ketam Bistro yang terletak di tepi jalan, berdekatan dengan Masjid Geliga Kemaman. Mood dah mula nak jadi minah rempit puloks kan. hahaha. Rempit, rempit preng preng preng... tak sampai 10 minit dah sampai di Megi Ketam Bistro dari Chukai.


Nah, gambar pasangan suami isteri wajiblah ada dalam blog yang sweet ini rite. hehe

Apakah menu yang istimewa sangat di Megi Ketam Bistro ini ye?. Sudah tentu seperti nama restorannya, menu Megi Ketam lah yang istimewa. Menurut bloggers lain, menu megi ketam ni menjadi famous amous bermula daripada gaya hidup nelayan yang bawa megi sewaktu menangkap ikan di laut dan mereka mencampurkan ketam ke dalam megi. Semenjak itulah menu megi ketam ni mula difofularkan oleh penduduk tempatan. Ini kata mereka dan itulah serba sedikit sejarah Megi Ketam. :)

Ketam yang digunakan di restoran ini bukan calang-calang ketam tahu. Theyols guna ketam nipah. Haaaa. Rasanya lebih manis dan kulit ketamnya pun lebih lembut setelah dimasak berbanding ketam lain. Yummy.



Tuu diaa... Mangkuk semeggi ketam ni bosar tau. Puas hati jugalah makan sebab bukan setakat ketam je ada dalam mangkuk tu. Theyols bubuh sekali udang dan sotong. 

Di restoran ni, bukan setakat ada menu maggi ketam, nasi goreng ketam, bihun sup ketam, western food pun ada tau. Jadi, uols kena tepuk dada, tanya selera makan uols. Owww ye, korang pun boleh beli ketam nipah alive kat sini. Boleh juga buat pilihan nak ketam nipah yang mana satu untuk dimakan. Yang jantan kah, atau yang betina kah. hehehe :)


Ada brann pegang ketam nipah tu?.. Nasib baik penyepit ketam dah diikat dengan tali :) Kalau tak ikat, abislah jari husband daku kena sepit.
Overall, i bagi 4.5 dari 5 bintang. Kalau uols bercuti di Kemaman or Kuantan, bolehlah ambil peluang untuk singgah Meggi Ketam Bistro atau Restoran Terapung ini yer. Selamat mencuba.

Itu sahaja coretan ringkas tempat lepaks lepaks kita pada hari ini.

Adiossss.

Tq for reading this entry :)

06 February 2013

Aku dah mengandung. Percaya?

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera

Abcdefghijklmnopqrstuvwxyz. Keyboard aku tak rosak pun.hehe. Tajuk di atas tu nak gimik sahaja lebih. Haruslah gimik supaya mata korang melekat baca apa yang aku nak luahkan ini. ececeeehhh.

Untuk pengetahuan uols kan, aku ni famous macam Yuna tau. Selalu menarik perhatian orang lain untuk berkenalan dengan aku. Heyyooo. apa aku merepek ni. demam ke hapa ni puan hafizah oi. Haaaa,, aku tak demam. Apa yang aku habaq hang tu betul. kehkehkeh. Justeru, orang-orang dalam atmosfera sekeliling daku suka mengajukan soalan untuk berkenalan dengan daku.

Kalau dulu soalan yang famous gegendang telinga aku terima adalah berbunyi begini

"Fiza, dah ada pakwe ke belum?"
"Fiza, bila nak makan nasi minyak ni?"
"Fiza, bila nak naik pelamin ni?"
"Fiza, umur dah meningkat, bila nak kawin ni.... jangan jadi macam si polan tu, tak kawin kawin"

Alahai... jawapan daku pula untuk soalan-soalan di atas dan seangkatan dengannya

"Insyaallah, ada jodoh tak ke mana"
"Insyaallah, esok pon boleh makan nasi minyak"
"Insyaallah tahun depan naik pelamin" (padahal waktu tu aku taktau siapa jodoh aku)
"Insyaallah, bila tiba masa yang sesuai, Allah akan sampaikan jodohnya. Semua orang ada jodoh memasing"

Begitulah soalan-soalan untuk orang femes macam aku.hehe. Bab Femes tu aku gurau jaa naa. Kau jangan termuntah pulak. kehkehkeh

Itu dolu, sebelum daku nikah.

Selepas aku dah berjumpa jodohku yang terchenta dan alhamdulillah sudah diijabkabulkan, soalan lain pula yang ditanya.

"Dah ada isi ke belum ni?"
"Kau dah ngandung ke?"
"Bila nak mengandung ni?"
"Kau tak period lagi kan, mesti dah ngandung ek"

Alamak.. terasa macam aku kilang buat baby pulak. Boleh tekan ON dan OFF mesin buat anak. Walhal segalanya adalah pemberian dan takdir Allah SWT. :)

Soalan-soalan di atas diajukan oleh guru-guru di sekolah aku dan guru-guru dalam daerah aku ni bila tiap kali meeting daerah. Aku kan femes. hahaha. Terasa macam artis kena jawab soalan peminat puloks kannnnn. lol



Bila orang dok soal-soal pasal isu baby and mengandung ni, aku cool je. Cuma hari-hari mau tanya soalan sama. Serius beb. Hari-hari ada je orang tanya kan. Perasaan keibuan aku yang meluap-luap ni kekadang touching gak nak layan member-member yang suka tanya soalan sebegitu rupa. Senyummm jer la jawapnya :) heeeeeeeee. 

Uols...uols..... i baru 2 bulan bernikah. Untuk anak pertama ni, memang aku taknak rancang. Jika ada, alhamdulillah. Bukan apa, just imagine with my situation rite now~ dok jauh ngan suami, parents pun jauh, siblings pun jauh. wuwuwuwuwwuuu. Kang aku dok termuntah-muntah, sengsorang melayan perasaan. Kang aku sakit-sakit badan, sengsorang mengurut badan. Kang aku nak gi jumpa doc tetiap bulan, sengsorang drive pergi klinik. 

Time belum mengandung ni pun, aku dok urut kaki lutut yang bengkak ni sengsorang. Alkisah semalam aku tengah syiok berjalan dengan student. Berborak sakan tak hingat dunia. Dengan tak semena-mena kaki aku terpele'ot woo... Gedebuk jatuh, lutut terhentak ke atas jalan raya. Dengan macho lagi ayunya aku cover line, konon tak rasa sakit. Bila balik rumah je, hambik kau....nak sujud time solat pun macam kena ketuk ngan kayu golf lutut aku ni. Nanges dibuatnya. Nasib badanla. Time nak tidur, aku ambik minyak panas dan gosok serta urutla sengsorang.  Itu belum pregnant lagi kan. haaaa. Dah dapat bayangan apa yang aku nak habaq kan kan kan.

Thats why, aku berharap sangat agar aku dapat berpindah dekat dengan suami aku. Jika ditakdirkan Allah, aku pregnant dalam masa terdekat ni, dan tidak dapat lagi berpindah ke sisi suami, aku sarankan pegawai di kementerian tolonglah datang jaga aku di sini. hehehehee.. :)

Kenapalah terlintas dalam enjin otak aku nak buat entri ni ye.? Hurmmmmm. Manusia suka bertanya soalan yang jawapannya hanya Allah je yang tahu. Sebagai contoh, Bila awak nak kahwin? Bila dah selamat kahwin pula, soalan yang femes lagi ditanya, Bila awak nak mengandung?. Bila dah dapat seorang baby, lagi soalan ditanya. Bila nak tambah anak? 

Memanglah soalan-soalan itu normal. Cuma.... jawapan kepada soalan-soalan itu hanya ada pada Allah.

Insyaallah..aku yakin Allah akan beri bila tiba waktu yang benar-benar SESUAI. Allah Maha Mengetahui apa yang sesuai dan terbaik untuk hambanya mengikut keadaan emosi, fizikal, jasmani, kewangan, kematangan, dan situasi hambaNya.....

Wallahualam....

Kepada Mu daku berserah Ya Allah. Kurniakanlah segala yang terbaik untuk diriku dan suamiku. Kurniakanlah kami kebahagiaan dunia dan akhirat dan murahkanlah rezeki kami...amin  :)


Terima kasih kerana sudi membaca entry ini. :)







THE HITZ