p

01 January 2013

Tips : Pengantin dengan braces

Assalamualaikum wbt...........
Selamat Sejahtera semua rakan yang dikasihi  =)

Hello everyone~ Today is the first day of 2013 (the time when this entry was published). Saya eh aku eh saya (sama je la aku ke saya, yang penting selesa hehe) ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Masihi walaupun mengikut tahun Hijrah, bulan ini adalah bulan Safar (bulan kedua dalam Islam). Bagi diriku, setiap hari adalah tahun baru kerana masa memang sentiasa ke hadapan dan tak pernah masa itu pusing ke belakang semula kan kan kan. Kecuali uols ada time machine macam dalam ceghita Back To The Future ittew. :) 

"Usaha , doa, tawakal...insyaallah, Allah akan bantu kita" . Okey okey, taknola bebel banyak-banyak tapi kalau aku tak bebel nanti ngkorang rindu pulak khenn. hehehe.. Next-next entry la daku membebel lagi yep. =)

Untuk Entry hari ini, kita fokus kepada Braces a.k.a Pendakap Gigi atau lebih fofular dengan gelaran GIGI BESI..roaaarrrr. Sudah semestinya menjadi dilema bagi pemakai braces untuk meneruskan majlis perkahwinan mereka dengan melekatnya besi di gigi mereka. Ada desas desus yang aku dengar siap si pemakai braces ittew sanggup menangguhkan perkahwinannya gara-gara tak nak nanti bersanding dengan gigi besi. Tapi bukan aku woo. (chehh, ko ni nak bergosip ke hape cik puan fiza oii..hihi) Adoiiii, benda yang baik lagi halal usah ditangguhkan hanya kerana secebis benda yang remeh temeh. No good no good.

Masa aku umumkan kepada rakan-rakan seperjuangan di sekolah tentang majlis kahwin aku, ramai yang bertanya dan rata-ratanya soalan yang berbunyi seperti ini :

"Nanti kau bukak tak braces tu? "
"Erm? Mestilah tidak ...." jawabku dengan senyuman menayangkan gigi besi aku (SEbab doc kata tak boleh bukak lagi)
"Eh, macamana tu? Nanti tak cantikla pengantin ada gigi besi"
"Ala kak, yang penting nikah dah halal..hehe" selamber je jawapan aku macam tak sabau nau nak kawen.cheeehh...
"Ha'ah kan, Betul juga. Yang penting nikah" Kata guru senior sekolah aku ittew sambil mukanya penuh penghayatan terhadap muka aku yang ada ciri-ciri isteri solehah ini..kehkehkehhhh  ^_^

Hairan aku. Kalau pakai braces, tak boleh kahwinkah?
Jangan jadikan gigi besi sebagai penghalang anda untuk merasa bahagia, indah, cantik, comel, cun melecun, berseri-seri dan seumpama dengannya yerrr.


Let me share with you the tips, if you have those 'gigi besi' in your mouth and you feel unhappy to give a big smile on your wedding day.

1) Pilihlah warna ligating module atau getah braces yang berwarna putih. errrrrkkk! putih? Yerla, putih

2) Korang kenalah tukar getah braces kepada yang berwarna putih itu agak-agak masa tarikh wedding dah dekat nanti. Jangan tukar awal-awal, jauh benar dengan tarikh kahwin kau. Nanti warna-warna makanan pulak merosakkan kesucian warna putih getah braces kau.

3) Bila dah tukar warna getah putih tu, sila elakkan memakan makanan yang berwarna seperti ayam masak KUNYIT asam, ikan masak KARI, sotong masak KUNYIT. Haaaaa...ada faham kan. Nanti nampak macam kau tak gosok gigi setahun. Parah parah. hehe

4) Apabila anda pilih getah braces warna putih, dalam picture tak kelihatan sangat gigi ngkorang berbesi. Tapi kalau face to face memanglah nampak besi, cuma tak adalah ketara sangat berbanding ngkorang pilih warna, hitam, hijau, merah bagai. 

5) Feel confident dengan diri sendiri  =)  Konfem berseri-seri raja sehari!

tadaaa.. inilah buktinya. heeee. smile smile smile.. flash flash flash. camera everywhere :)




Dont worry , be happy :)

Thats all for today.
Till then, we'll meet again

Selamat menunaikan ibadah perkahwinan.

TQ for reading this entry 

Wassalam
Daaaaaa





11 comments:

  1. sys da nikah ? tahniah . semoga berkekalan till jannah . insyaAllah , aamiin :) btw , nice sharing

    ReplyDelete
  2. yep..dh nikah alhamdulillah... yq dik :)

    ReplyDelete
  3. waaah
    nama pun hampir-hampir sama ye
    sweet btol lah

    ReplyDelete
  4. heheh... tq2 penaberkala :)

    pray for our happiness as we will pray for u too ye friend :)

    ReplyDelete
  5. contoh la kan. kita dah pakai yang berwarna tiba2 nak tkar putih , kena buat pendakap dan pasang lain la kan.hehe

    better putih kan. kalau warna2 nampak sangat besinye.. tapi yang warna2 tu la jadi trend.

    ReplyDelete
  6. hana : ouh itu kalau besi yg dh berwarna... yg akak punye pakai besi biasa je takde warna,,, yg tukar2 warnanya ialah ligating module, getah kat besi baraces stiap gigi...hehe :)

    yg warna warni getah ligating module memang jd trend sbb nmpak ceria...hehee

    ReplyDelete
  7. akak pakai braces umur berapa ek ? btw , congrats sis :D

    ReplyDelete
  8. sabella.. hee..dah tetua ni baru pakai braces... :) umur 26..hehe.. sbb tu tak dapat free kat klinik kerajaan ...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum salam dari sabah :)

    kak, sy umur 16 tahun nak pakai pendakap gigi kat hosp kerajaan ni kena bayar rm2 ke klu bawah 16? kwn sy ckp byr rm2 je. punyalah tekejut sbb murah.

    soalan kedua saya,

    klu sy nak pasang pdkp gigi kat hosp kerajaan kena tunggu giliran kan? berapa lama ye agak2? sbbnye mmg bercita-cita nak baikkan gigi yang x rata ni dari tingkatan 2 skrg dah tingkatan 4 T__T huhu mohon jwpn trbaik dri kaka ^^

    ReplyDelete
  10. salam ukhuwwah dri sabah!

    sy umur 16 dan ini soalan saya

    1) adakah benar pasang pendakap gigi d hosp kerajaan semurah rm2? kwn sy ckp rm2 sj klu ibu/bapa kerja kerajaan.

    2) adakah lama mennunggu giliran utk memasang pendakap gigi kalau kt hosp kerajaan? berapa hari/bulan/tahun?

    sy mmg teringin nak ratakan gigi sejak umur 14 skrg dah umur 16 T__T

    ReplyDelete
  11. Anonymous8:37 AM

    Di klinik kerajaan rm700..
    menunggu giliran yg sgt lama..sbb ramai..yelah murah kan..
    4 tahun baru sampai giliran -_-

    di klinik swasta rm 3000- rm5000
    -terus cek gigi..dr trus set appoinment.. senang

    ReplyDelete

THE HITZ