p

26 November 2012

Resepi : Kerabu Ikan Bilis Kacang Panjang Simple

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera


Semenjak dua menjak ni kan, tekak kita terasa gatal-gatal daun keladi mengidam betul nak makan kerabu ikan bilis dengan kacang panjang. Justeru harini, daku telah merealisasikan impian nafsu makan ku yang bermaharajalela ini. Jom kita ushar apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Kerabu Ikan Bilis Kacang Panjang  mengikut tekak daku :) .. hehe ~Semudah bermain teng teng sahaja tau~ 

....
(hidangan 4 org)

Bahan-Bahan A
  • Belacan sebesar 2 ibu jari
  • 2 biji lada merah
  • Secubit asam jawa (kalau tak pakai tomato)
  • Setengah cawan air limau kasturi / limau nipis ikut kesesuaian memasing
  • Garam dan Gula secukup rasa


Bahan-Bahan B
  • Setengah mangkuk Ikan Bilis 
  • Segenggam kacang panjang
  • 2 Biji bawang besar 
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 4-5 biji cili api 

....

Bahan-bahan A : Masukkan belacan dan lada merah ke dalam lesung batu yang ada di dapur dengan cermat, dan mulakan hayunan menumbuk bahan-bahan ini dengan sopan sehingga lumat. Kemudian, masukkan secubit asam jawa, setengah cawan limau kasturi ke dalam bahan yang telah ditumbuk tadi. Campur sikit air suam dan gaul sebati sampai jadi macam sos =)  Taburkan garam dan gula secukup rasa sampai rasanya menjadi marvellous

Bahan-bahan B : Hangatkan kuali yang dah dibubuh minyak,  dan masukkan ikan bilis mata biru pulau pangkor ke dalam kuali panas. kehkehkeh. (siap mata biru kau. ikan bilis mata hijau, merah, oren, purple pun bolehhh.. hihii) bila dah goreng sampai garing, angkat dan letak dalam mangkuk . Then, kacang panjang, bawang besar, bunga kantan, cili api semua perlulah dihiris dan masukkan sekali dalam mangkuk ikan bilis garing tadi. 




LASTLY, masukkan bahan-bahan A yang dah jadi sos ke dalam mangkuk bahan B. Gaul-gaul sebati dan SIAP.  Fiuh... mudah bukan?... =)

Bolehlah dihidang dan dimakan dengan insan tersayang..hehee 
Selamat mencuba ...
p/s: kalau ada tomato, boleh hiris dan campur sekali. lagi sedap.




Terima kasih kerana sudi menjamu mata di entry ini.
Selamat menjamu selera
^___^

25 November 2012

Optimis, Live, Life, Love

Assalamualaikum warahmtullah.
Selamat sejahtera


Hai kengkawan (Sambil melambai tangan) ^.^ mood harini,  ingin saya kongsi kata-kata motivasi yang boleh dijadikan pedoman untuk semua. Happy reading =)



"Bukan kerana hari ini INDAH, kita BAHAGIA
tapi kerana kita BAHAGIA, hari ini menjadi INDAH"

"Bukan kerana tidak ada RINTANGAN kita menjadi OPTIMIS 
tapi kerana kita OPTIMMIS, maka RINTANGAN menjadi tak terasa"

"Bukan kerana MUDAH, kita JADI YAKIN 
tapi kerana kita YAKIN DIRI, maka semuanya menjadi MUDAH"

"Bukan kerana semua BAIK, kita TERSENYUM
tapi kerana kita TERSENYUM, maka semua menjadi BAIK."(insyaallah) ^_^

"Tidak ada hari yg menyulitkan kecuali kita SENDIRI yg membuatnya SULIT"



...

ALPHABET KEJAYAAN


A ; Accept, terima diri kita sebagaimana adanya.
B ; Believe, percayalah terhadap kemampuan diri kita untuk meraih apa yang anda inginkan dalam hidup.
C ; Care, ambil peduli pada kemampuan kita untuk meraih apa yang anda inginkan dalam hidup anda.
D ; Direct, arahkan fikiran pada hal-hal positif yang meningkatkan kepercayaan diri.
E ; Earn, terimalah penghargaan yang diberikan orang lain dengan tetap berusaha menjadi yang terbaik.
F ; Face, hadapi masalah dengan jujur dan yakin.
G ; Go, pergilah ke arah kebenaran.
H ; Homework,kerja rumah(do 'homework') adalah  penting untuk mendapat maklumat..
I ; Ignore, abaikan celaan orang yang menghalangi jalan kita mencapai tujuan.
J ; Jealously, rasa iri hati dapat membuat kita tidak menghargai kelebihan diri kita sendiri. Jadi, hindarilah.
K ; Keep, terus berusaha walaupun beberapa kali gagal.
L ; Learn, belajar dari kesalahan dan berusaha untuk tidak mengulanginya lagi.
M ; Mind ,mind the important business dan tidak menyebar gosip tentang orang lain.
N ; Never, jangan pernah QUIT dan PUTUS ASA.
O : Observe, amatilah segala hal disekeliling kita. Perhatikan, dengar dan belajar dari orang lain.
P ; Patience, sabar adalah kekuatan tak ternilai yang membuat kita terus berusaha.
Q ; Question, pertanyaan diperlukan untuk mencari jawapan yang benar dan menambah ilmu.
R ; Respect, hargai diri sendiri dan juga orang lain.
S ; Self Confidence, Self Esteem, Self Respect, percaya diri, harga diri, dan penghormatan diri membebaskan kita dari saat-saat tegang.
T ; Take, bertanggung jawab, atas setiap tindakan anda.
U ; Understand, fahami bahwa hidup ini berputar sekjap di atas, sekejap di bawah.
V ; Value, nilai diri sendiri dan orang lain, berusahalah melakukan yang terbaik.
W ; Work, bekerja dengan tekun, jangan lupa berdoa.
X ; X’tra, usaha lebih keras membawa keberhasilan.
Y ; You,yourself,diri anda sendirila dapat membuat suatu yang berbeza kepada perjalanan hidup sendiri
Z ; Zero, usaha yang kosong akan membawa hasil kosong pula.
...

Bismillahi tawwakaltu alallah 

Semoga semua urusan kita menjadi mudah atas izin Allah dan diniatkan kerana Allah


~Terima kasih kerana sudi singgah dan baca~



24 November 2012

Cinta : Jodoh Pertemuan Ketentuan Allah

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


"Cikgu, saya risau la, saya takde girlfriend lagi. Member-meber semua sudah berpacaran. Saya ni tak laku ke cikgu?"
Kata seorang anak murid kepada gurunya.

"Cikgu, kawan saya ni ada masalah besar. Dia ni terlalu pemalu dengan lelaki sampaikan tak ada boyfriend. Tak gang lah kalau tak ada boyfriend"
Kata seorang anak murid kepada gurunya.

***

"Eh, sepupu awak dah naik pelamin, awak bila lagi?"
Kata seorang makcik kepada anak buahnya.

"Dah ada pakwe ke belum?"
Kata seorang kawan kepada kawannya.

***

Hye kawan-kawan!. Dalam masa yang sibuk nak buat persiapan ni pun, kitew masih lagi sempat nak berblog kan. Nak buat camne, jari tengah laju nak menaip. 15 minit sahaja daripada 24 jam. haha.  Hari ini kepala kita asik terfikir nak buat satu entry pasal benda ni....Cinta dan .Jodoh. layanss

Mesti uols pernah kena situasi seperti di atas kan? Gimme five. "Kita serupa… Kita serupa…Hadir ku untuk mengubat luka ..Kita serupa..Kita serupa". Hehhh, tiba-tiba menyanyi lagu kumpulan Headwind pulak. Memang perit telinga dan payau anak tekak sebab dah mual dengan soklan soklan sebegitu ghupe.  Ok. Itu cerita dulu. Kini, insyaallah..doakan kebahagiaan saya dan doakan urusan saya berjalan lancar ye awak-awak semua. =)

Adik-adik yang aku sayang sekalian, 
Soal cinta, nak ada boyfriend girlfriend ni, janganlah terlalu risau sangat. Jodoh pertemuan dan ajal maut semua di tangan Tuhan. Ahkak menasihatkan time sekolah ni, tak payahla terlalu berjiwang karat sangat nak bercinta. Lebih elok adik-adik fokuskan pada pelajaran. Cinta di waktu sekolah memang tak salah. Yang salahnya bila cinta remaja ni terbawa-bawa sampai hanyut dengan dunia syaithon nirrojim.. Sebab syaithon nirrojim memang selalu suka nak menyesatkan anak cucu adam especially yang muda remaja.  Ada faham ka? Kalau tak faham boleh miskol ahkak ye ^.^

Kawan-kawan yang daku kasihi sekalian, 
Jangan khuatir jika masih belum berjumpa jodohnya, Insyaallah, jodoh itu ada. Allah akan hantar insan yang benar-benar sesuai untuk kita di saat yang betul-betul sesuai. Bila tiba saatnya, tidak akan terlambat atau tercepat walau sesaat pun. Allah Maha Mengetahui. Yang penting, kita kena berusaha, berdoa, dan yakin dengan Allah. Biarlah orang nak kata hape pun. Allah kan ada. Siapalah mereka nak men-judge hidup uols and weols kan




Boleh amalkan Doa pendekat jodoh ini. Surah al anbiya ayat 89  : gambar ihsan google

Para pembaca yang daku kasihi sekalian,
Jika cinta itu tidak kesampaian, bangkitlah kembali berjalan menuju Illah. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..Pandanglah setiap yang berlaku dengan pandangan hati. Kita bukan sahaja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dapat merasa rahmat kurniaanNya juga.... 

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari.. 

Allah datangkan petir dan kilat.. 
kita menangis dan tertanya-tanya, 
kemana hilangnya sinar.. 
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Yakinlah dengan Yang  Maha Pencipta. Semoga Allah mempermudahkan urusan Jodoh dan kehidupan kita semua. amin.



-TQ kerana sudi singgah dan baca - ^.^


23 November 2012

Istikharah Cinta

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


Istikhorah cinta.
Wordless Friday. Ada ker Wordless Friday? Yang ku tahu WOrdless Wednesday aderla..hehehe. Tak kisahlah janji rocks.
Dah dah...
syhhhh...Jom! layankan keindahan lagu ni. 


^__^







Bersaksi Cinta Diatas Cinta
Dalam Alunan Tasbih Ku Ini
Menerka Hati Yang Tersembunyi
Berteman Di Malam Sunyi Penuh Do'a

Sebut Nama Mu Terukir Merdu
Tertulis Dalam Sajadah Cinta
Tetapkan Pilihan Sebagai Teman
Kekal Abadi Hingga Akhir Zaman

Istikharah Cinta Memanggilku
Memohon Petunjuk-Mu
Satu Nama Teman Setia
Naluriku Berkata

Dipenantian Luahan Rasa
Teguh Satu Pilihan
Pemenuh Separuh Nafasku
Dalam Mahabbah Rindu

Di Istikharah Cinta..

***

"Tetapkan Pilihan Sebagai Teman , Kekal Abadi Hingga Akhir Zaman"

moga ikatan cinta ini sampai jannah 
amin

Luv HafRizah

***

terima kasih kerana membaca entry ringkas ini.

^__^

22 November 2012

Resepi : Ayam masak kicap honey

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


Jarum jam hampir menunjukkan pukul 1.00 petang. Lauk pauk sume tak masak lagi ni. Mood aku  sangat sanguin plegmatik harini. muahaha.. dah dekat pukul 1 pun masih tak berasap dapur. Bebudak Najwa, Aqilah, Nasuha tiga orang anak buah haku muka dah kebuluran. heheh. Entah kenapa mood lepaking melanda diri aku and mama harini.  Mungkin sebab terlalu banyak berfikir tentang big event pada hari Ahad minggu depan kot.=.=" 

Disebabkan semua orang dah kebuluran, maka aku malas nak fikir resepi yang remeh temeh. Kepala aku terfikir nak masak benda simple saje harini. Ayam masak kicap madu =)

Jom ke dapur masterchef!!

Bahan-bahan yang korang perlu sediakan.. senang je!

bawang merah, bawang putih, air asam jawa, carrot merah, lada hijau, tomato, madu, 

kicap masin, air , ayam digoreng separa masak
1) Bawang merah dihiris
2) Bawang putih diketuk dan dihiris
3) Kicap masin
4) Air paip je!
5) Ayam kena goreng separa masak
6) Kicap masin
7) Madu 
8) Air asam jawa
9) Carrot dihiris
10) Tomato dihiris besar
11) Lada hijau + cili api (ikut suka kau lah, lada apa pun boleh...keh keh keh )  

First thing korang kenalah panaskan minyak dalam kuali.

Pastu, bila minyak dah panas, campakkan segala bawang yang telah dihiris sampai bau wangi bawang menusuk bulu hidung korang =P

Pasthree, tuang kicap masin dan madu mengikut tekak korang. Gaul gaul sebati.

Then masukkan air asam jawa dan air paip. (Kalau uols suka berkuah banyak, masukkan air banyak banyak. kalau air paip banyak, kicap dan madu pun kena banyak gak mengikut keseimbangan.)

Campakkan ayam ke dalam kuali dan gaul-gaul hingga sebati.

Last masukkan carrot, lada hijau, dan tomato untuk menceriakan dan menambahkan perisa ayam kicap madu itew.

Jangan lupa, hambik sudu, cedok sikit kuah ayam kicap madu itew dan bubuh kat lidah. Kalau indera rasa lidah korang hantar signal ke otak, menyatakan kurang rasa umphhh maka sila tambahkan madu atau kicap sesedap rasa. hihi

(Untuk masakan ni memang aku tak pakai gula. hehe. manis original dari madu lagi sedap tau. Tapi kalau uols nak tambah gula atau garam, boleh juga. tak berdosa pun) ^___^

Siap! Dah boleh makan dengan nasi atau makan begitu sahaja.


Barulah perut bebudak 3 orang ni terisi tak kebuluran lagi. Mereka makan ayam masak kicap madu dan kacang panjang goreng (my mama masak) dengan meng-finger licking good. Sedap kan air tangan makcik kau ni?..(perasannn) bhahaha




Selamat mencuba resepi campak-campak dalam kuali ku ni.. . =)




Terima kasih kerana sudi menjamu mata membaca resepi ini.

^___^


Syukur..syukur.. @ Apakah sumbangan kita?

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera




Mari sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah swt.
Syukur atas peluang dapat menghirup udara yang telah diberi percuma kepada kita.
Bersyukur atas nikmat kehidupan yang diberikanNya kepada kita untuk hari ini.
Berapa ramai saudara kita yang mati ketika tidurnya?
Tetapi kita, masih lagi bernyawa. Masih lagi diberi kesempatan untuk berjalan atas bumi Allah ini. 


Alhamdulillah. Kita diberi nikmat masih lagi dapat melayar internet, masih lagi dapat minum di kedai kopi, masih lagi dapat menonton televisyen. Terfikirkah kita, saat kita berada dalam kesenangan, apakah sumbangan kita untuk saudara-saudara kita yang berada dalam kesusahan tika ini?... Tidak kiralah samada saudara kita yg susah di Malaysia atau di Palestine dan Gaza.





Persoalannya, apakah sumbangan kita?

Sengaja ingin aku kongsi sebuah kisah untuk dibuat pedoman.

Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu:

“Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.?"

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.” 

Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusan itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan). 

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”

Pilihlah...nak jadi burung kecil yang berbakti walau sedikit itu...ataupun cicak yang derhaka walaupun sedikit? ...pilihan didepan mata...


Pray for our brothers n sisters in Malaysia.
Pray for our brothers n sisters in Gaza n Palestine. 
Pray for our brothers n sisters around the world.



Terima kasih kerana sudi membaca entri ini
Semoga Allah memberi rahmat kepada anda
^___^



19 November 2012

Pengalaman bersama gigi besi / braces

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat sejahtera


Gigi Besi!!!

Itulah word yang sinonim dengan pemakai braces. Memang lazimlah orang akan panggil si gigi besi. Dah namanya pun letak besi dekat gigi. Fungsi besi ni adalah untuk menarik gigi2 masuk ke dlam saf jemaah yang betul..eheksss :) Malu ker bila ada besi ni? Oh tidak sama sekali! sebab ku rasa memakai besi di gigi ibarat memakai cincin emas di jemari...hehe :)

Aku pun tak pernah sangka yang aku akan berkecimpung dalam dunia gigi besi ni...chewah~ Mehla aku citerkan sikit pengalaman setahun jagung aku bersama pendakap gigi ni.. HeeEeeEee (#smile sampai telinga sambil tengok gigi kat webcam lappy)

Aku pakai braces ni sebabnya gigiku ni bosar-bosar, rahangku pulaks kecil sajer. Jadi, gigiku ni terlalu rapat sampai takde ruang sangatlah untuk gigi bongsu tumbuh. Kedudukan gigi sebegini pun boleh menyebabkan gigi tak berapa simetri. ehem3. Jadi jelaslah aku pakai braces ni bukan sebab nak cun melecun wokeyh. Niatnya (seperti dalam entri aku yang lepas) adalah untuk 'kesihatan'. Kesihatan dan kebersihan gigi pun amat penting dalam diri muslimin cemerlang.. hehehe  Hanya insan yang senasib denganku je paham. :)

Untuk pengetahuan uols, mase first time aku pergi dentist, nurse just bagi advice dan bagitahu semua charge yg aku kena bayar if i agree. Then buat appointment untuk jumpa doc. Second time datang barula dapat jumpa doc. First time jumpa doc, doc just buat apa2 yg patut bergantung pada gigi kita. Eg: scaling, tampal, bersihkan gigi,  x ray etc. Doc kata gigi aku tak perlu di xray.yeahh lega aku time tu!! Then doc aku ni terus buat model gigi. Time buat model gigi ni aku terasa macam kelakar pulaks... Sebab kena menganga mulot lama gilak weh , then doc masukkan benda alah hape entah dalam mulut aku untuk dia acukan bentuk2 gigi aku ni menjadi model. Nasib baik mulut aku tak koyak u,kalau koyak, jatuhla harga hantaran kawen aku muahahah =) 

Second appointment aku ni yang paling aku tak suka sangat. Sebab doc nak cabut dua batang gigi geraham aku (gigi nombor 4, atas dan bawah)...Time ni aku terasa macam masa zaman kanak-kanak tadika yang takutkan doctor gigi pulak. Seram sejuk aku. (#over pulak) Saje nak menakutkan korang. Takdela sakit sangat sebenarnya kena cabut gigi ni sebab dia inject bius dulu la. Bagi aku, time inject tu lagi sakit dari time cabut. Mengalir air mata aku time doc inject bius kat gusi aku tu tau. Then masa dia cabut gigi aku yg dah tua ni, kepala aku turut bergegar2 sama. Macam nak cabut pokok tua yg dah berakar kat tanah tu. Woooo, boleh bayangkan tak camne gegaran kepala aku time tu. hehehe 

Third appointment, 2 batang gigi sebelah kanan pulak kena cabut. So, hakikatnya aku dah takda 4 batang gigi hokey~ Memanglah hazab sikit time tuh. Lagi hazab bila time doc letak seperator kat gigi geraham aku. Tujuan seperator nak menjarakkan sikit gigi geraham sebelum pasang braces. Aku kena berpantang makan bubur n makanan lembut je selama sebulan.( dah macam  baby tua pulak) . =p



Appointment aku yg keempat, barulah doc pasangkan besi a.k.a braces pada gigi aku niy. Macam-macam peralatan dia guna. Aku pulak yang menunggu penuh tak sabar, nak tengok achaner la ghuper aku bile ada besi kat gigi. Bila dah siap, dia bagi aku cermin. Jeng3.... heeee. ermm macam alien aku tengok ghuper aku dengan braces for the first time bebeh. For the first time jer. Tapi lama-lama makin comel taw tak (nak muntah?aku pon!!) Hehe. doc nasihatkan, kene jaga bracket braces betul-betul. Kalau 1 bracket patah , kena bayar RM50. OMG! So, aku tak boleh nak membelahap ayam macam orang gelojoh....ahaks

Selama 2-3 bulan jugakla aku ni kurus keding, sebab kena makan bubur and benda yang lembut-lembut jer. Mulut pulak banyak ulser time mula-mula pakai sebab dinding mulut ni baru nak mengenali bendasing yang telah dipasang di gigi. Kadang-kadang besi-besi braces berlaga ngan dinding mulut sampai timbul ulser. Tapi benda ni tak berterusan. Bila lama-lama pakai, semuanya jadi SMOOTH N SILKY. Nak kata sakit bile pakai braces, takdela teruk sangat. Macam kena cubit je sakit dia. Hehe. And every month akan rasa sakit macam kena cubit dalam 2-3 HARI sajer. Sakit sebab doc ketatkan besi2 tu bagi nak mendidik gigi masuk saf jemaah yang betul.

So, janganlah risau yer. Braces tidak membunuh anda sebaliknya akan menjadikan anda orang yang teliti dengan kebersihan, meningkatkan kesihatan gigi anda dan menjadikan senyuman anda semanis kurma...wawawaaa =)

#blue ligating module (abaikan hidung aku yg macam shah rukh khan itew)


Benda yang paling aku suka ~ setiap bulan aku boleh tukar2 warna ligating module braces ikut mood aku. Jadi, takdelah kebosanan bila tengok gigi sendiri selama 2-3 tahun dengan braces ni. Kadang-kadang warna biru, kadang-kadang hijau, then warna warni. Situasi paling tak menahan, masa aku pakai warna hijau, 
student boleh pulak cakap "chegu, chegu letak chewing gum ke dekat gigi?" 
"yerla chewing gum. awak nak makan ke?" jawabku berseloroh. 
Teruja betul bebudak ni menonton kecanggihan gigi aku ni .. hehehe ;)

Oh yer, lupa pulak aku nak khabor.!! Harga braces di klinik swasta lebih kurang RM3000++ hingga RM6000++ depends on the clinic and doctor. Harga braces aku RM4600 . Bayaran downpayment, RM1000 then seterusnya boleh bayar ansuran RM150 every month time appointment ngan doc.

Kalau umur anda or anak anda bawah 18 tahun, still boleh buat di klinik kerajaan. Tapi kena beratur tunggu giliran sebab harganya percuma, then ramai yang berderet nak pasang di situ. Mungkin kena tunggu 3-4 tahun hingga giliran anda dipanggil, bergantung pada keadaan....

Itu sahajalah pengalaman aku bersama braces. Selamat mencuba. hehe (#senyum nampak gigi besi )


Terima kasih daun keladi


^____^

16 November 2012

Hukum Pakai Braces atau Pendakap Gigi

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera


"Haram lah pakai braces. kan ubah ciptaan Tuhan tu!!"

Rileks2.... Sebelum menjatuhkan hukum, kita kena tanya pada yg arif dulu. Tak boleh sebarangan jatuhkan hukum tau.

Mengikut ilmuan Islam, hukum memakai braces a.k.a pendakap gigi dibahagikan kepada dua. Haram dan Harus

Haram apabila niat memakai braces itu adalah untuk mencantikkan diri dan menjadikan wajah lebih muda, lebih hemsem, lebih gorgeous dan lebih comel. Contoh : pakai braces agar nampak lebih macho ketika nak mengushar aweks2 sedangkan giginya sudah tiada cacat cela. Aku bagi ayat and fakta skema sikit. - Dr. Abdullah al-Faqih dan komiti fatwanya menyatakan:  Jika seseorang melakukannya untuk menipu atau memperdaya sesiapa yang melihatnya,  samaada ia bertujuan untuk perkahwinan atau sebagainya, maka ia terlarang.

Namun Islam ini tidaklah kejam, justeru jatuh hukum Harus jika niat pakai braces adalah untuk kesihatan. Sebagai contoh, pakai braces jika susunan gigi yang tak masuk saf itu menyukarkan mengunyah makanan dan menyakitkan Syeikh Faizal al-Moulawi , Naib Pengerusi Majlis Fatwa Eropah berkata : Pendakap gigi bagi tujuan kesihatan adalah dibenarkan menurut syara’, bahkan ia juga diperlukan.

Pakai braces juga hukumnya harus seandainya niat adalah untuk menutup keaiban yang ada pada wajah seseorang. Contohnya, kedudukan gigi yang berbeza daripada kebanyakan orang, dan boleh mendatangkan aib kepada tuan gigi tersebut... Dr. Yusuf al-Qaradawi berkata:    Seandainya orang tersebut mempunyai kecacatan yang menjijikkan pandangan, misalnya kerana ada daging tambah yang  boleh menimbulkan sakit jiwa dan perasaan, tidaklah berdosa untuk berubat selagi dengan tujuan menghilangkan kecacatan atau kesakitan yang boleh mengancam hidupnya.  Ini kerana Allah tidak menjadikan agama untuk kita dengan penuh kesukaran (Al-Halal wal Haram Fil Islam).


Jadi semua bergantung kepada niat si pemakai pendakap gigi tersebut. “Hanyasanya setiap amalan itu dengan niat, dan hanyasanya setiap orang akan meperolehi apa yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang hijrahnya kerana Allah dan RasulNya, maka hijrahnya iu kepada Allah dan RasulNya….” (Bukhari dan Muslim)

Semua maklumat ni aku dapat dari blog Imam Muda Asyraf . Terima kasih Imam Muda Asyraf .Korang boleh klik blog dia incase kalau tak percaya apa yang aku taip ni..hehe 


gambar ihsan google

Eh kenapa pulak ek tiba-tiba aku bercerita pasal braces ni?..

Sebenarnya aku dah terjebak dalam dunia gigi besi ni secara sengaja dan tak sengaja pada awal tahun 2012 ni tau. Memandangkan aku ni teacher yang rajin senyum sampai telinga, maka ramailah anak murid yang bertanya aku, apa hukum pakai braces ni.

Maka alkisah wujudlah entry skema ni.bhahaha~ Next entry aku citer pasal pengalaman pahit dan manisku bersama gigi besi ok !! see ya....


Terima kasih kerana sudi luangkan masa di sini
 ^___^

15 November 2012

Selamat Tahun Baru Hijrah . Serba Baru

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera

Salam Maal Hijrah semua. 
Pejam celik pejam celik, sekejap je masa berlalu meninggalkan kita kan. 

Perghh.. jap, aku rasa macam kematu jari jemari kembang aku nak menaip semula di blog usang aku yang diberi nafas baru ni. Hihi

Blog ni dah wujud dari zaman batu lagi kalau uols nak tahu... Kalau taknak tahu pun takpe, aku kena bagitahu jugak.haha. Dah lama berkecimpung dalam dunia blogging, cuma aku je nak tunggu masa sesuai nak buat renovation kat blog ni. Bagi nama baru, bagi nafas baru, dan bagi kehidupan baru bersesuaian dengan hidup aku yang akan memasuki fasa baru. Eh fasa apakah? Jeng jeng jeng... Tolong jangan curious sangat pasal fasa baru aku ni bhahaha.... insyaallah lepas ni aku nak share all of the sweetssss momentsssss in this blog. SHARE ye, bukan menunjuk tau uols..auwww..Sharing2 supaya bile pembaca happy, aku pon happy :) HAPPY LIVE LIFE LOVE :)

Kalau dah bermula dalam kandungan ibu, hobinya berblogging, buatlah macamana pun, memang tak boleh lari ek. Walaupun masa zaman batu dulu aku rasa macam dah nak termuntah dengan blog ni, tapi aku tak boleh tipu diri aku la.. aku punye hati banyak suka sama blogging wooo. Hobi baik, benda baik, sharing2 perkara baik, tak salah kan3.... 

Memandangkan blog lama aku ni telah aku renovate bubuh nama baru n layout baru, so banyakla entri2 sampah aku dah buang ... Hehehe.. Semua entri mengarut tu aku buat masa zaman batu kan, so, kirim salam jer la....ahaks... tapi aderla gak entri mana yang aku rasa bermanfaat tu, aku simpan la buat kenangan. Kalau rasa berminat nak baca, bolehla klik2 kat ruang sebelah nun. 

Panjang betul mukadimah Selamat Tahun Baru Hijrah aku ni ye. 

Baiklah...sempena tahun baru Hijrah ni, aku harap semua pembaca mempunyai semangat baru dan azam baru di Tahun Baru Hijrah ni. Segala peristiwa pahit semalam, jangan dibuang ketepi kerana otak kita tak mampu melupakan semua perkara itu. Cuma nasihatku, janganlah terbuai hanyut oleh kenangan-kenangan semalam yang menyakitkan itu.  Jika terhanyut dengannya, pasti hancur diri dan masa hadapan.

Kitalah yang mencorak masa hadapan kita dengan izin Allah. Ingatlah...dalam dunia ni ada TIGA HARI SAHAJA. iaitu, Hari Ini, Semalam, dan Hari Esok... Semalam sudah berlalu. Samada ianya memori manis atau pahit, ia hanya mampu dijadikan memori dan tauladan pada kita. Hari ini, sedang kita lalui. Oleh itu, laluilah hari ini dengan positif dan sebaiknya agar ianya menjadi memori indah apabila ia menjadi semalam. Esok pula bakal kita lalui dan banyak2kanlah berdoa serta usahakan agar hari esok kita lebih baik dari hari ini dan semalam.  

Ada lagi satu nasihat aku...boleh klik sini untuk baca nasihat aku yang cecomel tu~ =)





Semoga Tahun Baru Hijrah ini menjadi titik permulaan yang baik untuk diriku dan diri kalian semua. 


Terima kasih daun keladi,
kerana sudi baca entri ini, 
ada kelapangan, lawatlah lagi
^___^



THE HITZ